#talaljfogast
Image default

A lékhorgászat nem játék! Hasznos tudnivalók a fagyos, téli hónapokra

A lékhorgászat nem játék! Hasznos tudnivalók a fagyos, téli hónapokra!  Néhány fontos “játékszabályt” ismertet a NÉBIH egy rendkívül hasznos írásában.

A kemény, téli fagyok eljövetelével már több horgászvíz befagyott, ezért a kellő vastagságú jégpáncél kialakulásával a fanatikus sporttársak megkezdhetik a lékhorgászatot, már ahol megengedett ez a módszer. Nem árt viszont odafigyelni az előírásokra, és minden lehetséges óvintézkedést betartani egy szörnyű, akár tragikus végkimenetelű baleset elkerülése végett! A lékhorgászat nem játék!

A befagyott vizek jegei sokféle szabadidősz szórakozásra adnak lehetőséget, de csak és kizárólag akkor, ha már megfelelő szilárdságúak és biztonságosan közlekedhetőek.

“A szabad vizek jegén tartózkodni, kikötők és veszteglőhelyek területén éjszaka, valamint korlátozott látási viszonyok között, különösen járművel veszélyes és tilos. Kivéve, a bejelentett és engedélyezett biztonságos munkavégzés esetén.

Kellő szilárdságúnak mondható a jég, ha legalább 8 cm vastag. Több ember egyidejű biztonságos jégen tartózkodására, továbbá sportolásra a megfelelő jégvastagság minimum 12 cm.

Jelöljük meg jól láthatóan a vágás helyét!

A kivágott lék helyét kötelező megjelölni olyan módon, hogy legalább 50 méterre látható legyen!

1 négyzetméternél nagyobb jégmentessé vált terület körülhatárolása 1 méteres magasságban pl. 10 cm széles piros-fehér csíkozású szalaggal, de náddal vagy gyékénnyel is történhet.

Nem mindegy mire lépünk!

A jég minőségének, hőmérsékletének, tisztaságának áttekintése is ajánlatos. A szinte üveges,tiszta réteg a legerősebb és legstrapabítóbb. A havas, légbuborékos, vagy helyenként repedezett felület már kevésbé biztonságos!

Ha jégre lépéskor ropogást hallunk, azonnal feküdjünk hasra, ezzel kellő mértékben elosztva testtömegünket, és azonnal hagyjuk el az adott területet.

Ha mégis baj történik

Amennyiben beszakadást észlel, azonnal hívjon segítséget mielőtt a bajba jutott segítségére indul, mert a felkészületlen segítő saját életét is veszélybe sodorhatja.

Beszakadt embertársunkat kimentés után, azonnal vigyük meleg helyre, távolítsuk el róla a vizes ruhát, testét töröljük szárazra, és a lehetőségeinkhez mérten tartsuk melegen, itassuk forró, alkoholmentes itallal.

A lékhorgászatot az ilyen esetek miatt ajánlott többedmagunkkal űzni, hogy bármi nehézség esetén egyből a közelben legyen a segítség!

(Forrás: NÉBIH, Borítókép: Pixabay)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Remek horgászattal jutottak az országos feeder döntőjébe az RDHSZ horgászai!

gyilkosbalna

A miskolctapolcai barlangfürdő medencéjéből kellett kimenteni egy hódot

gyilkosbalna

3,5 kilós óriás sügeret fogott a “sügérvadász” spanyol horgász!

gyilkosbalna