#talaljfogast
Image default

A Tisza mellett is lőtték a kormoránokat!

A Tisza mellett is lőtték a kormoránokat! Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének öt madarat sikerült elejteniük a napokban. 

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége közösségi oldalán számolt be, hogy számukra is folyik a kormorán gyérítés.

Mint írják bejegyzésükben, a KTVHESZ 2024.01.26. napján Tiszaroff és Kisköre között végzett nagy kárókatona riasztást és gyérítést. A most terítékre került madarak száma 5 db volt.

Csak tavaly 2265 kárókatonát lőttek ki a Balatonnál!

A tavalyi évben összesen 2265 darab nagy kárókatonát lőttek ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.  A társaság dolgozói a Balaton partjain engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésünkben lévő tógazdaságokban gyérítettek – közölte a Balatoni Hal.

Mint írják, a Balaton partvonalán az illetékes természetvédelmi hatóságtól kapott engedélynek megfelelően a téli vonulási időszakban végzték a gyérítést. A tó nyílt vizéről sajnos továbbra sincs lehetőségük vadászni. A fenti összesített számból 465 db volt, amit a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1800 db-ot a tógazdaságaikban, ahol egész éven át van lehetőségük gyéríteni.

Az éves kilövési számok így alakultak az utóbbi években:

A gyérítéseket folyamatosan végezik. Az ezzel kapcsolatos információkat, jelzéseket kérik továbbá hivatalos elérhetőségeikre (lehetőleg e-mailben) legyenek szívesek elküldeni. Egyúttal szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a kis kárókatona védett faj, amelyre nincs lehetőség kilövési engedélyt adni – előfordult, hogy a horgásztársak ezen faj csapatait jelezték számukra.

Kéttucat kormoránt küldtek a másvilágra a Körösöknél!

Komoly kárókatona gyérítést végeztek a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége közreműködésével. A Szövetség Facebook oldalán számolt be az eredményes vadászatról.

Mint bejegyzésükben említik,  halőreik első napján a Sebes-, Berettyó- és Kettős-Körös felső szakaszán, második napján pedig a Kettős-Körös középső szakaszán kárókatonát riasztottak és gyérítettek.

A feladat ezúttal sem volt könnyű, a madarak nagyon kitanultak.

Első nap 11, második nap 14 DARAB KERÜLT TERÍTÉKRE.

Bejegyzésükben köszönik a gyérítésben részt vevő területileg illetékes vadásztársaságok részéről a segítséget. Végül megjegyezték, hogy a gyérítést folytatni fogják.

Az RSD-n is megkezdték a gyérítést már ősszel

Retteghetnek a kormoránok az RSD-n, megkezdődött a kilövésük! Sajnos sok a kormorán, egyre kevesebb a hal és egyre bosszúsabbak a horgászok. Évente a kártékony madarak mintegy 5500 tonna halat falnak ki a hazai vizeinkből. 

ARáckevei Dunaági Horgász Szövetség közölte, hogy Halőri Szolgálata, hasonlóan az előző évekhez, felkészült a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és mellékvizein ilyenkor jelentős mértékben megjelenő nagy kárókatonák riasztására és gyérítésére.

Mint írták, az RSD-re és mellékvizeire törvényben foglalt, alanyi jogú engedéllyel, míg a haltermelő egységekre vonatkoztatva 5 évre szóló, Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya által kiadott riasztási és gyérítési engedéllyel rendelkeznek.

Az alanyi jogú gyérítési és riasztási engedély szeptember 1 és január 31 közöttteszi lehetővé a kormoránok elleni védekezést a Ráckevei Duna-ágon és mellékvizein. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentős létszámú nagy kárókatona van még vizeiken február hónapban, sőt március közepéig is. Ezért kérte és kapott is engedélyt a Szövetség a szakhatóságtól a február 1. és március 15. közötti időszakra is.

A HALŐRI SZOLGÁLAT, EZEN FELADATRA KIKÉPZETT ÉS JOGOSULT TAGJAI VÉGZIK A VÉDEKEZÉST MIND PARTRÓL, MIND SZOLGÁLATI VÍZI JÁRMŰVEKRŐL.

A kormoránok gyérítésének törvény által előírt feltétele az együttműködési  megállapodások megkötése a területi vadásztársaságokkal.  “Mára az érintett vadásztársaságok legtöbbje csatlakozott hozzánk, megkötötte velünk a megállapodást és így a legtöbb – kormoránok által – terhelt területen végezhetjük a riasztási és gyérítési feladatainkat” – tájékoztatott a Szövetség.

A gyérítéshez kizárólag acél sörétet használnak, amely nem szennyezi a vízterületet, hiszen gyorsan oxidálódva feloszlik a vízben, szemben az ólommal.

Miért is kell védekezni a nagy kárókatona ellen?

A kormoránok hármas kártétele miatt:

  • Tetemes mennyiségű halat fogyaszt. A szakma napi 0,5 kg/egyedfogyasztással számol.
  • Naponta 3-5 kg/egyed sebzésselis számolni kell, mert a nagyobb 2-3 kilós halakra is vadászik, vágja-csípi őket, de lenyelni csak a max. 1-1,5 kg-os példányokat tudja. A megsebzett halak pedig elfertőződnek, kivéreznek és később elpusztulnak.
  • A harmadik kártételi mód sem elhanyagolható, mégpedig az, hogy az egész télen zaklatott békés halak – mivel nem tudnak vermelni és a víz táplálékszegény – tavaszra legyengülnekés fogékonnyá vállnak a betegségekre, amelyek végezhetnek velük.

A riasztás és gyérítés esetenként jelentős hanghatással (puskalövésekkel) jár, ezért előre is szíves elnézést kérnek. A munkát kizárólag nappali fényviszonyok mellett és megfelelő biztonsági távolságok betartásával, szakszerűen végezik – közölték.

Megjegyzik, hogy természetesen igyekeznek valamennyi elejtett kormoránt begyűjteni és a megfelelő helyre – ATEV – leadni.

(Forrás: KTVHESZ, Balatoni Hal, Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, RSD Pfeifer Rikárd halőrzési és horgászturisztikai ágazatvezető Fotók: amve.hu/ Sinkó Lajos/retimajor.hu Borítókép: Pixaby illusztráció )

Halazin

 

 

KAPCSOLÓDÓ

Hatalmas óriáskalmár tetemét mosta partra a tenger Tenerifén

gyilkosbalna

Súlyosan szennyező, rákkeltő anyagok kerülhettek a Dunába

szurkeharcsa

Több száz kiló kecsege érkezett a Körösökbe

gyilkosbalna