#talaljfogast
Image default

24000 darab apró menyhal került a Balatonba!

24000 darab apró menyhal került a Balatonba! Számolt be róla a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. weboldalán.

A halban gazdag Magyar Tenger állományának fenntartásáról és bővítéséről folyamatosan gondoskodik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Habár nagy erőkkel zajlik a X.IBCC, melynek kiemelt történéseiről oldalunk is beszámol, az illetékes vízkezelő nem hagy fel beütemezett munkálataival. Legfrisebb , nagy számú ivadék menyhal vízbehelyezéséről nemrég számoltak be honlapjukon.

” Ma délután 24 000 db előnevelt menyhalat telepítettünk a Balatonba.

A 4-5 cm-es menyhalak vízzel töltött és oxigénnel felfújt zsákokban érkeztek Bajáról, ahol a Megafish Kft. a Dunából származó anyahalaktól szaporította, majd előnevelte őket. Ezekben a zsákokban szállítottuk a halakat a telepítések helyszíneire.

A Tihanyi-félsziget térségében kialakított műakadókon 12 000 darab menyhalat helyeztünk ki.

A nyíltvízi menyhaltelepítésről élőben jelentkeztünk be Facebook oldalunkon, melyről a videót az alábbi linken tudjátok megtekinteni:

A fent nevezett mennyiség másik részét Kollégáink a balatonszemesi, balatonlellei, balatonboglári, fonyódi és a balatonfenyvesi kikötőkben helyezték ki a helyi horgászok jelenlétében.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a mai menyhal telepítés is az Agrárminisztérium anyagi támogatásával jött létre, amelyért ez úton is szeretnénk köszönetünket kifejezni! ” – olvasható tegnap közzétett hírükben.

Idén már került a vízbe menyhal is az egyéb őshonos fajokon kívül

A hatalmas mennyiségű ponty, süllő, csuka és compó mellett bőven került menyhal is a Balatonba tavaly! Igazán szép mennyiséget telepített a Szövetség a “magyar tengerbe” 2023-ban. Örömteli, hogy folytatták a menyhal újra honosítási programukat, így 25 ezer menyhallal gazdagodott a Balaton!
2023-ban március 2. és december 14. között szervezte a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Mint írják, a munka méretét jól jelzi, hogy 129 fuvarral, összesen 15 153 km-t megtéve, 32 helyszínen történtek haltelepítések.

Megjegyezték, hogy az őszt tekintik a pontytelepítések fő szezonjának, mert ekkor halásszák le tógazdaságaik halastavait.

Pontyból 301 tonna

Éves szinten 300.000 kg vegyes 2-3 nyaras korú ponty szerepel a telepítési kötelezettségünkben. Ezt az idei évben is sikerült teljesíteni: összesen 301 337 kg pontyot sikerült a tóba engedni, amelyből 16 920 kg volt kétnyaras korú. A horgászok általában jobban örülnek a háromnyaras pontynak, azonban érdemes figyelembe venni, hogy egy átlagos tömegű háromnyaras ponty 3-4 db átlagos kétnyaras pontyot jelent!

A telepítések térbeli eloszlása kapcsán fontos ismételten leszögezni: a haljelöléses vizsgálatainkból tudják, hogy a halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint. Ennek ellenére a horgászok igényei miatt minden évben törekszenek rá, hogy a Balaton három medencéje között nagyságrendileg egyenletesen osszák el a telepítéseket. 2023-ban ez a következőképpen alakult: keleti-medence: 105 429 kg, középső-medence: 105 044 kg, nyugati-medence: 90 864 kg.

Süllőből 13 tonna került telepítésre

Egynyaras süllőből 2023-ban összesen 13 395 kg-ot telepítettek a Balatonba, így idén sikerült megduplázni az előírt 6 000 kg-os éves kötelezettségüket.

Ez a mennyiség mindekori rekordot jelent a balatoni halgazdálkodás történetében!

Ahogy a beszámolókban láthatták, ahol megoldható volt a kíméletes leengedés, ott csúszdával, máshol leszákolva, vizes kosarak segítségével zajlott a süllőtelepítés.

Csukából 280 ezer darab

Az előnevelt csukából előírt 250 000 db-os kötelezettségüket 30 000 db-bal meghaladva helyezték ki a Balatonba, a vízrendszer befolyóiba. A kis csukákat idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok a csónakjaikból, valamint kollégáink a halőri motorcsónakokból és a csatornák partjairól engedték őket szabadon a parti növényzet előterében.

Mindezt megtoldották még: terven felül, 805 kg egynyaras csukát helyeztek ki több helyszínen a keleti medence északi partján. Az említett mennyiséget leszákolva, vizes kosarak segítségével engedtük be a Balatonba.

Menyhal is került a vízbe

A tavalyi évben is sikeresen folytatták a menyhal újra honosítási programukat! A vásárolt 25 000 db egynyaras menyhal telepítése az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is az Agrárminisztérium anyagi támogatásával jött létre.

Compó, kősüllő, balin

Háromnyaras korú compóból 1310 kg-ot (6800 db) helyeztek ki, ami a kötelezettségük közel hétszerese. Telepítettek még 240 000 db előnevelt kősüllőt, továbbá balinból a 210 000 db előnevelt példány mellett 1 100 kg (19 400 db) kétnyarast is helyeztek ki a Balatonba. Az előnevelt korcsoportú ragadozókból nincs kötelezettségük, a fenti mennyiségek telepítését a jó termés miatti többletünk tette lehetővé.

A Kis-Balatonon is szerveztünk haltelepítéseket, itt  35 000 db előnevelt pontyot és 91 500 db előnevelt csukát helyeztek ki a tavalyi év tavaszán.

(Forrás: Balatoni Hal)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Végre! Elkezdődött az egyik legkülönlegesebb és legcsodálatosabb természeti jelenség: a tiszavirágzás!

gyilkosbalna

Gyerekhorgászok tisztították meg a partot a szeméttől Esztergomban

szurkeharcsa

Rövid időn belül a második rekordlistás fehér “toktorpedóját” fogta meg Gyuriska Sándor!

gyilkosbalna