#talaljfogast
Image default

Mi is az a csalogató etetés, és miért ne vigyük túlzásba?

Mi is az a csalogató etetés, és miért ne vigyük túlzásba? A kérdésre válaszul Hartl Martin U25-ös pontyfogó országos bajnok magazinunknak készített írását mutatnánk be az olvasóknak.

Hartl Martin 23 éves,  gyermekkora óta hódol a horgászat szenvedélyének, melyet már évek óta versenyzői szinten űz. 2022-ben a Pontyfogó Országos Bajnokság U25-ös kategoriájában nyert el bajnoki címet, egy évvel később pedig a dobogó második fogák állhatott.

Hartl Martin eredményei

Szakmai rálátását tanulmányai is megerősítik, melyeket természetvédelmi mérnök szakon végez. Ennek keretén belül választható tárgyként a  sporthorgászat kurzust is látogatja. Diplomamunkáját az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Alkalmazott Halbiológiai Tanszékén írta. Ezen információk tudatában biztosak lehetünk abban, hogy mind a sporthorgászat terén szerzett tapasztalatai , mind tudományos ismeretei kellő visszaigazolást adnak szakértelmét illetően ,ezért érdemes megfogadni tanácsait!

Mi is az a csalogató etetés?

A pontyok a berögződött habitusukból eredően természetes vizeinkben, sőt még a telepített egyesületi tavainkban is, folyamatosan táplálék után kutatnak.

A fő/természetes táplálékuk nagy része fehérjéből áll, hiszen az iszapban, vízben található növények szárán keresik a kagylókat, lárvákat.

Manapság ez kezd megváltozni, hiszen a természetes folyókba, nagy tavakba is előnevelt pontyot telepít az erre jogosult szövetség. Halnevelés során a pontyok takarmányt kapnak, így nagy mennyiségben jutnak szénhidrát tartalmú táplálékhoz.

A horgászat során csalogatási céllal vízbe juttatott haltáp azt a célt szolgálja, hogy a halak az adott területen több időt töltsenek el, túrják az iszapot.

Ilyenkor a pontyok nem állnak tovább, hiszen kis erőfeszítéssel sok táplálékhoz jutnak. Miközben keresik a finom falatokat, nagy eséllyel megtalálják a horgászok által, horoggal ellátott csalit is.

Az etetés formái

Én személy szerint három, egymástól elkülönülő etetési formát különböztetek meg.

Ezeknek hatékonyságát időjárási viszonyok, a vízterület adottságai, és sok más tényező változtathatja.

  • A területi etetést, amikor a horgász egy nagyobb, akár 3 méter sugarú körben szétteríti a csalogatóanyagot.
    A koncentrált etetést, amikor a horgász a csalija köré közvetlenül etet.
  • A vízközti etetést, amikor a horgász a vízoszlopban, aljzattól ellebegtetett csalit szeretné fogósabbá tenni.
    Mindegyik etetési módszert más és más körülmények között érdemes használni.
  • A koncentrált etetést, mely véleményem szerint  legjobb módszer. Gondoljunk csak bele, hogy ha az etetőanyagot szétszórjuk, akár egy méteres sugarú körben, a halak sokkal lassabban, sokkal kisebb eséllyel találják meg a horgunkon lévő csalit. A vízközti etetést pedig ritkán, bányatavakon érdemes alkalmazni, de

a ponty anatómiai tulajdonságaiból kiindulva a táplálékának legnagyobb százalékát a vízfenekéről szerzi.

Az etetés mennyisége

Elérkeztünk egy nagyon kényes, azonban az egyik legjelentősebb ponthoz. Véleményem szerint a horgásztúrák legnagyobb százaléka emiatt lesz sikeres, vagy éppen sikertelen. Erről rengeteg megoszló véleményt lehet már olvasni, azonban

tény, hogy a túlzott vízbe juttatott csalogatóanyag sem a horgásznak, sem a természetnek nem jó.

A halak megtelnek, és tovább állnak mielőtt horogra lehetne csalni őket. A bomló tápanyag pedig algavirágzást, nagymértékű vízminőség romlást eredményez.

(Így ne etessünk véletlen se!!)

Számos horgászfilmben látjuk, hogy a siker titka, a nagy mennyiségű etetés. Sajnos egyes esetekben ezt csak marketing lépésként tálalják így. Szerintem sokkal inkább a rendszeresség, és a fenttartás a kulcs. Egy ponty, egy nap átlagosan a testtömegének 3%-át eszi meg. (Persze ez a szám lehet magasabb/alacsonyabb, attól függően, hogy a hal éppen melyik életciklusában van.)Tehát egy 5 kilós ponty 0,25kg haltápot fogyaszt el 24 óra alatt.

Az alapozó etetés, azaz a horgászat első etetése lehet nagyobb mennyiség, azonban utána fogásonként, csak azt a kis fenttartó mennyiséget érdemes visszajuttatni a meghorgászott területre. Természetesen előfordulhat, hogy ha rengeteg a kapás, a horgászat végére így is nagy mennyiség kerül be, azonban nagy eséllyel azt a halak meg is eszik.

Kapástalan, haltalan órákban viszont értelmetlen bejuttatni több kg csalogatóanyagot.

Összegezve, próbáljunk a folyamatosságra, és precizitásra figyelni az etetés kialakítása közben, és ne a mennyiségre.

Az etetés minősége

Az etetés minőségére is érdemes odafigyelni.

Sokan a régi szereotípiák miatt előszeretettel használják az erjesztett, „rohadt” magokat, azonban ez sem a halnak, sem a környezetüknek nem egészséges. A savanyodott mag kevesebb kapást eredményez.

Megfigyelhető, hogy nyáron a nagy melegben a túra harmadik-negyedik napján már nem fogunk olyan sok halat, aminek okában közrejátszik a mag savanyodása. Hiszen hordóban, a napon felejtve néhány nap alatt beindul, és gázosodni kezd. Érdemes a parton mindíg frissen főzni.

Kulcsfontosságú az etetés minősége

Van olyan nagyponty horgász, aki ellenzi a magok használatát, de szinte elengedhetetlen egy jó horgászathoz. A táplálékuk nagyrészét magok teszik ki, főleg, ha nevelt halról beszélünk. Ha csak bojlival etetünk a szelektálás érdekében, könnyen lyukra futhatunk.

Kertitavakban, akváriumokban megfigyelhető, hogy a halak, főleg a pontyok csapatokban úsznak, és szinte mindíg egy nagyobb testű, dominánsabb egyedet követnek. Egy koncentrált, magos-bojlis-pelletes etetéssel nagy esélyünk van a nagyobb testű halak kifogására.

Magvas-bojlis etetés

Amennyiben az etetést eltúlozzuk, a halaknál beindul egy versengés, egymás elől próbálják elenni a táplálékot, így nagy eséllyel egy kisebb példány akad horgunkra.

Ha csak nagy méretű bojlival etetünk, a kis testű pontyok ugyan úgy megpróbálják megenni. Ez azt eredményezi, hogy ha nem is fér be a szájukba a nagyméretű bojli, és nem csinál kapást, attól még széttúrják, szétszedik az etetésre szánt golyókat. Így a nagyobb testű társaik megfogására sokkal kisebb esélyünk lesz.

Amire még pluszban érdemes odafigyelni

Szeretném felhívni a figyelmet a jó minőségű locsolók használatára is. A halak többsége nem a látásukra, hanem a szaglásukra hagyatkozik.

Etetés kiegészítése locsolóval

Ezt a jelenséget egy akváriumban is megfigyelhetjük. Ha beszórjuk a tápot, néhány másodperc múlva a halak elkezdik keresni az élelmet, hiszen megérzik a táp illatát. Etetésünket is sokkal gyorsabban megtalálják a halak, ha alkalmazunk természetes, erős illatú locsolókat.

(Forrás: Hartl Martin, Képek: Hartl Martin, Angling Times, wiki.fishingplanet.com, Borítókép: wiki.fishingplanet.com, Videó: Trollgász Facebook)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Ezek sose fogynak el? Most egy hálós orvhalász bukott meg a Keleti-főcsatornán!

gyilkosbalna

Ez aztán a férfimunka: 15 kilós amurt fogott a 12 éves Horváth Kristóf Vadnán!

gyilkosbalna

Szenzációs, 78 centis balin verte le a holland horgász műcsaliját!

gyilkosbalna