#talaljfogast
Image default

Egy tonna süllő és csuka került a szigetközi ágrendszerbe!

Egy tonna süllő és csuka került a szigetközi ágrendszerbe! A Szövetség a tavalyi évhez hasonlóan, idén is  rohamtempóban telepít – a horgászok nagy örömére!

Összesen 419 kilogramm süllőt és 537 kilogramm csukát telepítettek a szigetközi ágrendszerbe – közölte közösségi oldalán a Sporthorgász Egyesületek Győr Moson Sopron Megyei Szövetsége.

Egy korábbi telepítés képe

Egyébként a Szövetség még az ősz folyamán megnövelt számban telepített ragadozókat, köztük menyhalat is a vármegye vizeibe. Ezzel kapcsolatban elégedetten számoltak be weboldalukon a tavalyi eseményekről, és bizakodva kezdtek neki a 2024-es évnek.

Habár az év nem túl bíztató jelekkel indult, a legtöbb sporttárs kitartott legkedvesebb szabadidős tevékenységénél, a horgászatnál.

A számok 2023-ból

“Megyénkben az idén 27.278 fő váltott állami jegyet, ami ugyan 6,5%-kal kevesebb mint tavaly,

DE EZ EGY ÉRTÉKESÍTÉSI PONT MEGYEVÁLTÁSÁNAK KÖSZÖNHETŐ ÉS NEM A HORGÁSZLÉTSZÁM CSÖKKENÉSÉNEK.

Az online vizsgáztatás gördülékenyen zajlott. 38 vizsganapon 804 fő jelentkezett vizsgára, 728 fő jelent meg, akik közül 630 fő (86,5%) tett sikeres vizsgát. Köszönjük a segítséget Halwax Istvánné Mariannak, aki a Kormányhivatalból felügyelőként itt volt a vizsgákon.

Szövetségünk gazdálkodása stabil, ezért elnökségünk úgy döntött, hogy a magas infláció ellenére is csak az összevont folyóvízi éves területijegy ára emelkedik 6%-kal, 35.000 forintra, a többi jegyár változatlan marad, sőt létrehoztunk egy, csak a Hanság-főcsatornára érvényes területi jegyet 25.000 forintért.

Horgászrendi módosítást pedig csak egy ponton eszközöltünk, a ponty esetén az elvihető méret a jövőben maximum 60 centiméter vagy 6 kilogramm lesz. – írja  Győr Moson Sopron Megyei Horgászegyesületek szövetsége.

A halak beszerzési árának 2022-ben drasztikus módon meginduló növekedése sajnos 2023-ban folytatódott. A ponty esetén ez az őszi telepítés idejére fordulatot vett, ellenben a ragadozóhalaknál az egekben maradt.

“Ennek ellenére Szövetségünk 8,99 millió forint MOHOSZ pályázati támogatással, 176 millió forint értékben került a halállomány telepítésre, melynek nagy része III. nyaras ponty volt,

DE AZ IDEI ÉVBEN MÁR 13 HALFAJ T TELEPÍTETTÜNK, ÍGY KERÜLT A VIZEINKBE MENYHAL, DOMOLYKÓ, MÁRNA, JÁSZ ÉS BALIN IS.

Menyhal is került a vizekbe (Kép illusztráció : mandiner.hu)

A magas ár ellenére is sikerült növelnünk a ragadozóhal telepítésünket. A területijegyek árbevételének 53%-át telepítésre költöttük.  

A Gönyűi HE az idei évben is 1.000.000 forint támogatást ajánlott fel a telepítéshez, melyből Gönyűnél növeltük a Dunába telepített ponty mennyiségét.

23 egyesület telepítését szerveztük az idei évben is. – folytatják a beszámolót.

A halőri csapat 9+2 állandó, és 2 fő megbízásos létszámra duzzadt.

83 esetben szabta ki halvédelmi bírságot a Győr-Moson-Sopron megyei vizeken, összesen 2.909.250 Ft értékben. Ezeknek zöme jogosulatlan horgászatból ered, illetve több esetben találkoztak orvhalászokkal is.

A MOSONI-DUNA HOLTÁGON FOLYTATÓDOTT A TÖRPEHARCSÁK GYÉRÍTÉSE, MELYNEK EREDMÉNYE ÚJABB 2 200 KG!!! TÖRPEHARCSA ELTÁVOLÍTÁSA LETT.

Sikeres pályázatok

2023-ban is minden MOHOSZ pályázaton részt vettünk és minden lehetséges (pályázható) forrást sikerült elnyerni. Ez összesen 44.118.038 forint plusz forrást jelentett. A Szövetség pályázott az Önkormányzat civilpályázatán is és 200.000 forintot nyert, melynek segítségével 41% önrésszel egy új multifunkciós nyomtatót vásároltunk. A NEA pályázaton a Szövetség Alapítványa indult, ennek eredményhirdetése még folyamatban van.

De büszkék lehetünk egyesületeinkre is, mert egyre nagyobb arányban vesznek részt a pályázatokban. Az őshonos és anyahalak telepítéséhez 24 egyesület – ami a vízzel rendelkező egyesületek több mint ¼-e -, valamint a Szövetség összesen 36.660.000 forint MOHOSZ támogatást nyert el. – írja  Szövetség.

Egyéb pozitívumok

Koppánymonostornál egy már engedélyezett,új sólyapálya kiépítésére várnak, melynek egyetlen akadálya a vízállás jelenleg, Denkpálnál pedig engedélyezés alatt van egy.

A horgászok érdekei pedig sikeresen lettek képviselve a Mosoni-Duna megemelkedett hajózása miatt kialakult vita alatt, és ennek szabályozása pozitív irányt vett.

Reméljük, hogy 2024-ben a fejlesztéseket folytatni tudjuk, a horgásztársak pedig egyre több örömüket lelik kedvenc időtöltésükben!

Minden horgásztársnak békés, boldog, egészséges, horgászatban és halban gazdag új évet kívánunk!  – olvashatjuk zárásként.

(Forrás : horgszovgyor.hu, Képek : horgszovgyor.hu, mandiner.hu)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

A réticsík lett az év hala!

gyilkosbalna

Rászoruló gyerekekért pecáztak a Mikulások – Visszatekintő

szurkeharcsa

Tartalmas év lesz a 2024-es a MOHOSZ versenynaptára szerint

szurkeharcsa