#talaljfogast
Image default

Elsüllyesztettek egy jachtot a gyilkos bálnák Gibraltálnál

Elsüllyesztettek egy jachtot a gyilkos bálnák Gibraltálnál. Egyre gyakoribbak az ilyen támadások. 2020 óta többszáz olyan dokumentált eset történt, amikor a gyilkos bálnák hajókra támadtak.

Egy lengyel jachtra támadt rá egy falkányi gyilkos bálna Gibraltár partjainál, az állatok negyvenöt percen keresztül ostromolták a hajót, amely végül elsüllyedt – írja a Magyar Állatvédelem a 24.hu-t idézve.

Mint megjegyzik, a Grazie Mamma október 31-én hajózott a partok mentén, amikor egy csapatnyi gyilkos bálna vette körbe. Az állatok rátámadtak a hajóra, és majdnem egy órán át nem is engedték útjára, végül olyan súlyos károkat okoztak a járműben, hogy az elsüllyedt. A hajó tulajdonosa, Lech Lewandowski szintén a fedélzeten volt, őt és a hajón tartózkodókat a parti mentők és a marokkói haditengerészet segítségével sikerült épségben evakuálni a hajóról, és a spanyol partokra vitték őket. A tulajdonos nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki az egyre gyakoribb orkatámadások miatt, és hozzátette, bár a hajó kifejezetten úgy lett tervezve, hogy szélsőséges körülményeket is kibírjon, a gyilkos bálnák támadása tönkretette a jachtot.

2020 májusa óta többszáz olyan dokumentált esetről tudunk, amikor a gyilkos bálnák hajókra támadtak.

Mindennaposak szinte már a támadások

Nyáron számolt be arról a hírről is a portál, amikor megtámadtak a kardszárnyú delfinek egy hajót. Viszont akkor a támadás után, egészen a kikötőig követték a hajót. Ez az első ilyen ismert eset, amikor az állatok nem tűnnek el azután, hogy megrongálták a vízi járművet.

A kardszárnyú delfinek 2020-ban kezdtek el szokatlanul viselkedni a hajókkal szemben.

A legtöbb esetben addig tartott a támadás, amíg a delfincsapat el nem törte a hajó kormánylapátját, majd elunták magukat, és továbbúsztak.

Az említett támadáskor azonban nem elégedtek meg ennyivel. Miután május 24-én éjjel megrongálták a Mustique nevű jacht kormánylapátját a Gibraltári-szorosban, az orka-csapat nem tágított a hajótól. Egyelőre nem világos, hogy ez fordulópontot jelent-e a tanult agresszív viselkedési mintájukban – írták.

Kis időbe telt, és elkezdtek nekicsapódni a kormánylapátnak, a rázkódást a fedélzeten is érezni lehetett” – írta a blogjában April Boyes, aki tapasztalt tengerész, és átélte a támadást. Miután eltörték a kormánylapátot, látszólag érdeklődésüket vesztve elúsztak.

Húsz perccel később azonban visszatértek, és elkezdtek körözni a hajó körül.

Miután az orkák egy órán keresztül folytatták a kormánylapát döngetését, immár világos volt, hogy az teljesen tönkrement, és a víz elkezdett beszivárogni a hajóba” – írta Boyes

A hajó legénysége értesítette a spanyol parti őrséget, ami a barbate-i kikötőbe vontatta őket. Az orkák még ekkor sem szakadtak le róluk: „kikísérték” a hajót, egészen a partig.

Nyomkövetőt kapnak

A spanyol hatóságok és kutatók azt tervezik, hogy műholdas nyomkövetővel látnak el hat orkát, amelyek részt vettek a támadásokban. Az egyiket máris sikerült megjelölni. Így a GPS-koordináták és előrejelzési modellek segítségével meg tudják majd mondani, nagyjából hol lehetnek ezek a „veszélyes” állatok, és azokat a helyeket egyszerűen el kell majd kerülni.

Más szakértők azonban úgy gondolják, hogy a módszer a visszájára fordulhat. „Sokunknak fenntartásai vannak, mert a műholdas nyomkövetésnek semmi haszna nem lesz az interakciókkal kapcsolatban,de ronthat a helyzeten, ugyanis a nyomkövetőt kilövik az állatra, amit a kardszárnyú delfinek bizonyára nem találnak majd különösebben viccesnek” – mondta López Fernandez, portugáliai Aveirói Egyetem kutatója.

(Forrás: Magyar Állatvédelem/24.hu, Kép: whiskeyriff-illusztráció)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Sok horgász úgy rongálja felelőtlenül a Tisza-tó partját, hogy nem is tud róla!

gyilkosbalna

Gyilkos bálna marcangolt szét egy 3 méteres nagy fehér cápát!

gyilkosbalna

Őszi harcsás gondolatok – A Folyami Harcsavadásszal beszélgettünk

szurkeharcsa