#talaljfogast
Image default

Ez aztán a bátorság: partra vetődött hatalmas cápa életét mentették meg strandolók!

Ez aztán a bátorság: partra vetődött hatalmas cápa életét mentették meg strandolók! A videón látható, hogy a cápát sikerült visszahúzni a vízbe, az állat pedig gondolkodás nélkül vissza is úszott a sekély vízből.

Egy megtermett cápát vettek észre egy floridai strandon partra vetődve, ám a strandolók nem riadtak vissza, azonnal a bajba jutott állat segítségére siettek – írta meg a Liner.

Kifejezetten kétségbeesettnek tűnt az a hosszúuszonyú makócápa, mely szeptember 14-én a Pensacola Beach partjainál partra sodródott. Tina Fey örökítette meg a nem mindennapi esetet, s a felvételt megosztotta a Facebookon is.

Elmondása szerint a cápa hirtelen bukkant fel a parton, miközben ők úszkáltak, s bár azonnal felvették a kapcsolatot a vadmentőkkel és a vízimentőkkel, az illetékes szervezetek azt mondták nekik, hogy nem tudnak segíteni.

“A csapat azonban úgy határozott, mindenképpen segítenek a bajba jutott cápán, s ahogy az a felvételen is látszik, több férfi szaladt a cápához, majd a farkánál fogva megragadták a hosszúuszonyú makócápát, s elkedzék visszahúzni a vízbe.”

Csakhogy a cápa egy kicsit megilletődött, s mivel valószínűleg nem értette a helyzetet, kissé hevesen reagált. A videó második részében már látható, hogy a cápát sikerült visszahúzni a vízbe, az állat pedig gondolkodás nélkül vissza is úszott a sekély vízből:

Nagyobb az esély a lottó főnyereményre, mint egy cápatámadásra

A cápák fontos szerepet töltenek be a tengeri ökoszisztémákban, és nem egy fajuk védelemre szorul. Ennek ellenére az emberek jó része vérszomjas fenevadaknak tekinti őket, pedig a cápatámadások rendkívül ritkák.

Sajnos, a cápatámadások híre azonnal bejárja a világsajtót. Ennek hatására az emberek jó része vérszomjas feneveadnak tekinti őket. Noha az a kép, ami az ilyen hírek nyomán a cápákról az emberek jó részében kialakul, egyáltalán nem felel meg a valóságnak.

A cápatámadások ritka, kivételes, rendkívüli esetek. S mint ilyenek, igen alaposan dokumentáltak is. A hiteles adatokat az International Shark Attack File (ISAF) adatbázisában kezelik. A nyilvántartást 1958-ban hozták létre és jelenlegi kezelője a Floridai Egyetem Természetrajzi Múzeuma. Az ISAF adatbázisában több mint hatezer esetleírás szerepel (ideértve a könnyebb sérülésekkel járó balesetekről szóló beszámolókat is) 1580-tól kezdve egészen napjainkig.

A statisztikák szerint egész világon évente száz és kétszáz közötti a cápatámadások száma. Ebben a számban a provokált cápatámadásoktól kezdve az akváriumi balesetekig, a kisebb horzsolásoktól a cápaketreccel való összeütközésekig minden eset benne van.

A statisztika alapján a „nem provokált” cápatámadások száma ötven és száz között szokott lenni évente. A halálos kimenetelű cápatámadások száma pedig egy évben átlagosan öt és tíz közötti. Összehasonlításként hozzáteszik, hogy a világon évente több mint egymillióan halnak meg közúti balesetben. Százezerszer annyian, mint akikkel cápa végez.

„VALÓJÁBAN SOKKAL NAGYOBB AZ ESÉLY ARRA, HOGY VALAKI A TENGERPARTRA TARTVA VAGY ONNAN HAZAJÖVET ÚT KÖZBEN SZENVED BALESETET, MINT HOGY A TENGERBEN CÁPATÁMADÁS CÉLPONTJA LEGYEN. SŐT, A LOTTÓ FŐNYEREMÉNYÉRE IS TÖBB AZ ESÉLY” – HANGSÚLYOZZÁK.

Számos cápafaj ritkulóban van, és több közülük ma már kritikusan veszélyeztetettnek számít

A cápáknak ötszáznál is több faja létezik. Közülük 34 olyan cápa van, amelyről akár csak egyszer is feljegyezték az elmúlt évszázadok során, hogy egyede emberi sérüléssel járó balesetet okozott. A súlyos cápatámadások nagy része pedig csupán négy fajhoz, a fehér cápához, a tigriscápához, a bikacápához és az óceáni fehérfoltú cápához köthető. Ugyanakkor még ezek a cápatámadások is jórészt félreértésen, prédatévesztésen alapulnak. Nem beszélve a provokált cápatámadásokról. Ilyen például amikor egy jó szelfi kedvéért finom falatokkal próbálják közelebb csalogatni őket. Az emberek és a cápák találkozásakor általában nem az ember, hanem a cápa húzza a rövidebbet, hiszen a cápákat százmilliószámra fogják ki évente. A cápauszonyleves miatt kifogott állatokat uszonyaik levágása után gyakran eleven halálraítéltként lökik vissza a tengerbe.

A cápák közvetlen pusztítása, valamint az olyan közvetett tényezők, mint az óceánok szennyezése, felmelegedése és savasodása miatt számos fajuk ritkulóban van, és több közülük ma már kritikusan veszélyeztetettnek számít.

(Forrás: Liner)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Nem is gondolnánk mennyi mindenre kell figyelni egy haltelepítésnél

gyilkosbalna

Ismét egy bődületes busa az RSD-ből!

szurkeharcsa

Három hatalmas harcsa is horogra akadt a horvátországi túrán!

szurkeharcsa