#talaljfogast
Image default

Ezeket a tanácsokat fogadd meg a téli hideg,fagyos pecákhoz!

Ezeket a tanácsokat fogadd meg a téli hideg,fagyos pecákhoz! A kemény téli időjárás, és az ezzel járó lehülése a vízhőmérsékletnek egyáltalán nem játék. Már késő  ősszel sem szabad olyan felhőltenül, laza odafigyeléssel horgászni, ahogy azt a meleg nyári napokon tennénk. A figyelmetlenség és az óvatlanság egészségkárosodáshoz, de akár tragikus végkimenetelhez is vezethet!

Korábban beszámoltunk már egy ezzel kapcsolatos témáról, ahol a lékhorgászat veszélyeire hívtuk fel az olvasók figyelmét. Most egy általános, átfogó írást mutatnánk be nektek egy amerikai szabadidős  sportruházatot gyártó cég, a Mossy Oak tanácsait felhasználva a téli hidegben történő horgászathoz.

Alapvetőként kellene kezelni, de nem mindenki veszi figyelembe a biztonságát, amikor a téli horgászatról van szó. Az amerikai parti őrség szerint januárban és februárban történik a legtöbb halálos áldozatot követelő csónakos baleset, és gyakran a horgászok körében.

Csónakban kell a legkörültekintőbbnek lenned!

Először is, ha teheted ne horgássz egyedül a hideg évszakban, még akkor sem, ha profi vagy. Ez hatványozottan igaz a csónakos horgászatra!

Ha kiesel a csónakból, a hideg víz sokkot okozhat a szervezetedben. Az izmaid begörcsölnek, és a hipotermia gyorsan beállhat.

Előfordulhat, hogy saját erődből nem tudod magad visszahúzni a csónakba. És mivel a hideg hónapokban nem sok horgász van kint a vízen, kétséges, hogy más horgászok is a közelben lesznek, akik vészhelyzet esetén segíteni tudnának.

Gondoskodjon arról, hogy a hajóban tartózkodó minden személynek legyen mentőmellénye. Ezt mindenkinek a kabátja fölött kell viselnie. A mentőmellények nem működnek, ha a hajón vannak, te pedig a vízben vagy! Érdemes beruházni egy felszerelt beszálló létrába, vagy egy hurokkal ellátott kötélbe, amely segít a fedélzetre való visszatérésben, ha véletlenül a vízbe esne valaki.

Értesíts valakit, jeletkezz be.  A lényeg, hogy valaki mindig tudja, merre járhatsz

Főként a több napos túrák esetén érdemes azért beszámolnod valakinek, mire is készülsz.

Oszd meg terveidet hozzátartozóiddal, barátaiddal .

Nem árt megbeszélni azt sem, hogy milyen időközönként lehet téged elérni, vagy “mikor csörögsz haza”. Ha nem hallanak felőled a várt időben, és sokáig nem vagy elérhető, hívják a megfelelő hatóságokat. Sose változtass úgy helyet nagyobb távolságokban, hogy senki sem tud róla.

Gondoskodjunk az energiaforrásról!

Ne feledkezz meg az ételről sem! Csomagolj sok energiadús élelmiszert az útra. A müzliszeletek nagyszerűek, mert kesztyűben is megeheted őket. Ne  feledkezz meg egy termoszról (vagy kettőről) sem! A forró kávé vagy tea a hideg vizen isteni ajándék, a forró leves ebédre pedig még jobb.
A nehéz “parasztos” hideg ételek is segíthetnek a raktározásban ilyenkor.

“Sokak hajlamosak megfeledkezni a belső “fűtésünkről”. Ilyenkor célszerű visszanyúlni a nagyapáink praktikáihoz és nagy figyelmet fordítani a nagymennyiségű kalória bevitelre,

mert a meleg folyadék önmagában nem elég! Szalonna, császár, kolbász, fehér pékáru… Mehet minden ami gyorsan felszívódik és fűti a reaktorjaitokat!
Ha pedig vacogó sporttársat láttok, ne legyetek restek, kínáljátok meg pár katonával, hadd pecázhasson kicsivel nagyobb komfortérzettel!  Kis figyelmesség sokat segít és életreszóló barátságok köttethetnek a vízen “
– olvasható az RSD Boatfishing egyik tél elején készült Facebook bejegyzésében.

Kulcsfontosságú tényező : A ruházat

Viselj réteges ruházatot, kerüld a pamutot!

A legjobbak kemény hidegben a szintetikus anyagok vagy a gyapjú.

Ha a pamut átnedvesedik, megfagysz benne.

Fontold meg a befektetést kéz- és lábmelegítőkbe,melynek széles választékát találod már meg különböző gyártóknál. De aki spórolni szeretne, téli cuccok tömkelegét lehet megtalálni az internetes “bazárokban” , alig használt, vagy akár új állapotban is.

Léteznek úgynevezett “patronos fűtőbetétek”. Ezek hosszú élettartamú, levegővel aktiválható melegítők, amelyek akár 18 órán át is képesek meleget biztosítani. Tömje őket a kesztyűibe és a cipőjébe, hogy végtagjait melegen tartsa. Találhatsz olyan mellényeket is, amelyeket a kabátod alatt kell viselned, és amelyek ugyanezt teszik. Ezeknek a kiegészítőknek az elektromos, tölthető akksis vagy elemmel működő verziója is megvásárolható már sok helyen, online vagy akár személyesen. Aki gyakrabban jár horgászni télvíz idején, hosszútávon gondolkodva érdemes beruháznia ilyesmire.

A téli ruházatokra részletesen egy hamarosan megjelenő cikkünkben fogunk részletesen is kitérni!

Addig is vigyázzatok magatokra a fagyos téli pecákon!

(Forrás: MossyOak, Képek: Mossy Oak, parasztreggeli.hu, West Neck Creek Ramblings)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Rommá fogjuk magunkat majd kapitális halakkal a mesterséges intelligencia használatával, vagy ez is csak kamu?

szurkeharcsa

Remek hangulat, napindító szíverősítő, ízletes harapnivaló, na meg persze gyönyörű halak színesítették a Hévízgyörki horgászversenyt!

gyilkosbalna

Nemcsak ügyes horgász, hanem kiváló rejtőzködő is a halászsas

gyilkosbalna