#talaljfogast
Image default

Ezer tonna műtrágyával süllyedt a Dunába egy uszály a szerbiai Palánknál

Ezer tonna műtrágyával süllyedt a Dunába egy uszály  a szerbiai Palánknál csütörtök éjszaka. Az Antonia nevű német felségjelzésű vízi tehervontató jármű január 5-én 0:40-kor ütközött egy Szerbiát és Horvátországot összekötő híd lábának, . 

A baleset feltehetően a hajó motorjainak uszadékfáktól történő meghibásodása miatt történhetett. Az újvidéki rendőrség lezárta a híd forgalmát. A Környezetvédelmi  Hatóság megerősítette, hogy a rakomány Ezer tonna tömegű műtrágyát tartalmazott, számol be róla az RTS szerb hirportál. Az illetékes szervek még vizsgálják a környezetszennyezés mértékét.

Dusan Blagojevic, a környezetvédelmi szakértő az N1 regionális hírcsatornán elmondta, hogy  a különösen nagy mennyiségű műtrágyát szállító hajó elsüllyedése

valószínűleg káros hatással lesz a vízi növény- és állatvilágra, és közvetve érinteni fogja az embereket is.

„Nem tudjuk pontosan, hogy milyen műtrágyáról van szó, csak feltételezhetjük, hogy ammóniás műtrágyáról beszélünk. Annyi bizonyos, hogy tápanyagfelesleg alakul majd ki (nitrogén és foszfor), ami elkerülhetetlenül az algák túlvirágzásához vezet, ez pedig túlzott oxigénfogyasztást okoz a felszíni vizekben. Elszaporodnak a kórokozók és növekszik a nitrátkoncentráció, végül pedig kellemetlen szagok és gázok keletkeznek” – magyarázta a szakember.

Blagojevic rámutatott arra, hogy a vízi növények elszaporodása csökkenti az oxigén mennyiségét, ami halak és más élőlények fulladásához vezethet. Emellett megjegyezte,

hogy még alacsony ammónia-koncentráció is mérgező lehet az állatok számára.

Vizsgálják az ökológiai hatásokat

“Az első vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az általános fizikai-kémiai paraméterek. Mint például a pH érték, elektromos vezetőképesség, oldott oxigén, a víz oxigéntelítettségének százalékos aránya, ammóniánitrogén, nitrátok, nitritek, ortofoszfátok, összes foszfor és a vegyi oxigénfogyasztás értékei az előírt határok között mozogtak – közölte a Minisztérium.

A mintákat a Novi Sad-i Víz- és Iszapminőség-ellenőrzési Osztály laboratóriumába szállították, ahol folytatódnak a részletesebb elemzések a teljes szerves szén, a teljes nitrogén és a szerves nitrogén tekintetében, melyek eredményeit hamarosan várják.

A Környezetvédelmi Minisztérium folytatja a nyilvánosság tájékoztatását a további elemzések eredményeiről, amelyek még gyűlnek.” – számol be róla az RTS.

“A “Kommunálprojekt” közüzemi vállalat Bácska Palankáról közölte, hogy a mikrobiológiai és kémiai szempontból a szennyvíz teljesen megfelelő állapotban van az uszály süllyedése után.

“Az újonnan kialakult helyzet miatt, amely a reggeli bárkasüllyedés okozta ezer tonna ammóniumtrágya miatt keletkezett, értesítjük Bácska Palanka lakóit, hogy a szennyvíz mikrobiológiai és kémiai szempontból teljesen megfelel a higiéniai és technikai előírásoknak” – hangsúlyozták a közleményben.

Hozzátették, hogy a “Kommunálprojekt” hatóságai többször is elvégezték az ivóvizvizsgálatokat.

“A vizsgálatokkal folytatjuk a következő napokban. A lakosság rendszeres tájékoztatásban részesül majd a szennyvíz állapotáról a jövőbeni közlemények révén” – tették hozzá a közleményben.

Az ombudsman azonnali állásfoglalást kér a hajósüllyedéssel kapcsolatban

Az emberek jogvédője, Zoran Pašalić, arra kérte a Környezetvédelmi Minisztériumot, a Környezetvédelmi Ügynökséget és a Tartományi Agrár, Erdészeti és Vízügyi Titkárságot, hogy azonnal véleményezzék a Bácska Palanka határátkelőn történt környezeti balesetet.

“A környezet és a folyó mentén élők védelme érdekében Pašalić kérte a hatóságokat, hogy folytassák a Duna ezen szakaszának ellenőrzését, és tegyenek meg minden szükséges intézkedést a vízfolyás káros következményeinek megelőzése érdekében, a nyilvánosság rendszeres tájékoztatása mellett, az átláthatóság és az elszámoltathatóság elvei szerint” – áll a jogvédő hivatal közleményében.

(Forrás: RTS , Képek: RTS, pannonrtv.hu, Borítókép illusztráció: Pixaby)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Sötétedés után érkezett a gersekaráti 15-ös tükrös

gyilkosbalna

Közel 20 kilós pergetett harcsa jött a tisza-tavi keszegíváson!

szurkeharcsa

4 nap alatt repült haza Tunéziából a tömörkényi Csaj-tóra az elveszettnek hitt kanalasgém, 1600 km-et megtéve!

gyilkosbalna