#talaljfogast
Image default

Több gigantikus tokhallal is megküzdött az idei szezonban az olasz horgász, a bandanagy közel 90 kilós volt!

Több 70+ os tokhallal is megküzdött az idei szezonban az olasz horgász, a bandanagy közel 90 kilós volt! René Marcoz fanatikus pontyhorgász mesélt nekünk a hidegebb időszakban alatt zajló kalandjairól a gigantikus példányokkal.

René Marcoz olasz pontyhorgász rendszeresen tesz közzé Instagram és Facebook oldalán gigantikus méretű kifogott tokokat. Magazinunk érdeklődését is felkeltették hatalmas tokhalai, ezért megkértük, meséljen nekünk kicsit kalandjairól, tapasztalatairól.

“Kilenc éves koromban kezdtem el horgászni, de általában pisztrángra, patakokban és alpesi tavakban, Olaszország északnyugati régiójában, pontosabban az Aosta-völgyben. Jelenleg 39 éves vagyok, kis híján 40. Az elmúlt 7 évben kezdtem el gyakorolni a pontyhorgászatot, majd a tokhal célzott horgászatát, amit már 4 éve aktívan végzek.
Viszont váltogatom a szezonokat a célhalak között, hisz a tokhalak a hidegebbnél hidegebb vizeket kedvelik, így rájuk általában októbertől május végéig horgászom. A nagy melegben igencsak “szenvednek” , így nem is esznek, néha éjszakánként találkozunk velük. Ilyenkor inkább a pontyokat vesszük célba.

Hazánkban egyre több tóban találhatóak meg a kapitális méretű tokhalak. Szinte csak és kizárólag magán édesvizi  tavakban, folyókban alig lehet velük találkozni, nyíltvizen szinte lehetetlen megfogni őket.

Természetesen a C&R-t képviseljük. Különösen azért, mert valóban csodálatos példányok, és minden körülmények között védelmet és figyelmet érdemelnek!

Az eddigi legnagyobb tokhalam  kicsivel több mint 100 kg volt, de a legeslegnagyobb amivel találkoztunk fiam fogása volt, 108 kg.

A legtutibb helyek Olaszországban

Kifejezetten ki akarnék emelni egy különleges helyet itt nálunk. A tokhalak horgászatát többnyire Észak-Olaszország hidegvizű tavaiban gyakorolják, itt érzik magukat komfortosan ezek a kapitális gyöngyörűségek. Én személy szerint gyakran járok Piemontba, ahol nemzetközileg elismert tavak találhatóak. Sok barátunk jár ide külföldről is horgászni, más európai országokból, mint Franciaország, Németország, Anglia. Ezek a vizek lehetővé teszik a horgászturizmusra kiépített környezetükkel a többnapos, akár hetes pecákat is a sporttársak számára. Mindezt teljesen komfortos körülmények között, úgy, hogy minden szükséges kellék,csali beszerezhető legyen.

Gioia-tó

A kapitális tokhalfogásaink esetében szóbanforgó olasz tavak a Caselle Torinoban található GIOIA-tó és az Vercelli tartományban fekvő, Arborio település mentén található LAKE JURASSIK. Ezt a két nagy vízterületet a horgászok paradicsomaként is emlegetik.

Módszerek, csalik, melyeket sikerrel alkalmazunk

Az alkalmazott módszer és csali erősen függ az adott tó tulajdonságaitól.  Többféle technikát használunk a kapitális példányok becserkészéséhez. Csalikat tekintve a “halas ízek” amik igencsak vonzóak és megengedettek is felénk.

A fehértokhoz a különféle halas ízesítésű bojlikat használunk, mint például hering, halibut,  királyrák. Ezen kívül a fokhagyama vagy a sajt alapú csalik is jól szuperálnak. Szintén halas alapú POPUP-okkal lebegtetjük eg őket, különféle rigeken felkínálva.

Koncentrált etetést alkalmazunk, különböző módokon bejuttatva azt.  Általában  8/11-es méretű pelleteket küldünk  be , PVA bagekben, csúzlival vagy dobócsővel.

A beluga horgászatához gyakran pisztrángot használok, szeletekkel vagy egészben a fenéken felkínálava. De akár élve is felrakom, meglebegtetve az aljzattól.
Mindenféle halas csalizás megengedett nálunk, hering, rák, lazac stb. Ami már tiltott az olasz vizeken, az a sajt felhasználása csalizáshoz.

Az elmúlt szezon eredményei

Ebben a szezonban rengeteget fogtunk belőlük, nem is tudom pontosan mennyit. Az biztos, hogy most a 100 kg-ot egyik sem haladta meg sajnos.

Mindig leszögezem, hogy a legfontosabb a halakkal való kíméletes bánásmód.  Ehhez minden speciális eszközt fel kell használjunk a védelmük és a sérülések elkerülésének érdekében. A vízből való kivételük csak télen megengedett, a lehető legrövidebb időre, speciális matracra fektetve őket. Ez is azért, hogy megvizsgálhassuk az esetleges vízfenék vagy a növényzet által okozott sérüléseiket. Egyéb időszakokban szigorúan tilos kivenni őket a vízből.

Az mostani szezon legnagyobbja 85-90 kg között volt, de számos példány amit fogtunk meghaladta a 70 és a 80 kilót is.

Az olasz horgász idei legnagyobbja

A két “bandanagy” a GIOIA-tavon és a JURASSIK LAKEN került  horogra, egyikük pont  2023 karácsonyán, december 25-én.

Tömegüket mostanában a fentebb leírtak miatt sosem mérjük meg pontosan, de tudunk viszonyítani az eddig kifogott és feljegyzett példányokhoz méreteik alapján.

A nyári meleg beköszöntével, mely rendszerint május vége felé kezdődik, befejezzük célzott horgászatukat. Esetenként éjszaka próbálunk rájuk, de mint korábban említettem, ilyenkor már inkább a pontyokra összpontosítunkp

Éjszakai tokhal

Bízom benne, hogy kellő betekintést nyújthattam számotokra ezeknek a csodálatos halaknak a horgászatáró! Remélem  szélesebb körben megismerhettétek eme fantasztikus, hatalmas erővel rendelkező példányok megfogásának rejtelmeit, és a csodálatos vizeket, ahol megtalálhatóak !”

Köszönjük a tartalmas írást René Marcoznak!

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Színpompás jégmadarak lesnek zsákmányra a körösi vizeknél

gyilkosbalna

Megérkezett az idei ötödik 30+os balatoni ponty is!

gyilkosbalna

5 éjszaka alatt 5 gigapontyot fogott az RSD-n Siket Máté!

szurkeharcsa