#talaljfogast
Image default

“Hallal etetni a salátát”? Egy norvég startup cég megcsinálta, és nagyon bejött nekik!

Hallal etetni a salátát? Egy norvég startup cég megcsinálta, és nagyon bejött nekik! Ugyan nem szó szerint “etetik hallal a salátát”, hanem a felesleges lazaciszapot hasznosítják a növénytermesztésben. 

A 2021-ben alakult norvég Grønt Fra Laks (GFL) startup vállalkozás különlegessége, hogy lazactenyésztésből származó iszapot használ fel a csírák, fűszernövények, saláták és gombák termesztéséhez – szúrta ki a Freshplaza.

Marius Johnsen a cég vezetője és társtulajdonosa egy ideje azon gondolkodott, hogyan lehetne a lazaciszapot valami hasznosra felhasználni, ahelyett, hogy csak problémát jelentene. Azzal az ötlettel állt elő, hogy a lazaciszapból származó tápanyagokat növények termesztésére használná fel a Kvarøy Fish Farming. Többféle növénytípus és termelési módszer kipróbálása után jött az áttörés. A kvarøyi zöld létesítmény 2021 júliusában indult el, és most már a fauskei létesítmény is teljes gőzzel működik.

Neves éttermeknek és üzleteknek szállítják a termékeiket az országon belül. A vállalkozás olyan sikeres, hogy bővíteni kellett a termesztőfelületüket, így már két településen dolgoznak. Az új helyszínen idén ősszel már megtörtént az első betakarítás és értékesítés.

A bővítésnek köszönhetően egyre több régióba tudnak eljutni. Azonban nem állnak itt meg, mindkét helyszínen tovább növelik a termesztőfelületet. Az a cél, hogy az eddigi 720 ezerről 4 millió csomagra növeljék az évente termesztett salátamennyiséget, és 100 ezer doboz mikrozöldet kínáljanak.

Szakácsok bojkottálják a lazacot, mert nem megfelelőek a nagyüzemi tenyésztési körülmények

 

A tenyésztett lazacot az éttermek Európában és világszerte is egyre inkább leveszik az étlapjukról – számoltunk be az egyre népszerűbb bojkottról.

A lazac az egyik legnépszerűbb hal, megtalálható szinte minden étterem étlapján. Mostanában viszont egyre több szakács mond le róla – írja a magyarmezogazdasag.hu.

AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN ÉS EURÓPA MÁS RÉSZEIN IS EGYRE TÖBB ISMERT ÉTTEREM SÉFJE MOND LE A TENYÉSZTETT LAZACBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK KÉSZÍTÉSÉRŐL, AMELYET EGYESEK TENGERI BAROMFIKÉNT EMLEGETNEK, TÖMEGES TENYÉSZTÉSÜK MIATT.

A lazac meghódította az egész gasztronómiai iparágat: a gyorséttermektől a világ legelőkelőbb éttermeiig. Az elmúlt évtizedekben ugyanolyan népszerűvé vált, mint a csirke, különösen azok körében, akik egészségesen szeretnének táplálkozni. A táplálkozási szakemberek évek óta dicsérik a lazachús erényeit, amely vitaminokban, ásványi anyagokban és egészséges zsírsavakban gazdag, ugyanakkor kevés káros telített zsírt tartalmaz – írják.

Egy ideje azonban egyre több séf mond nemet a lazacra. Ez a jelenség különösen az Egyesült Királyságban figyelhető meg, de nem kizárólagosan. A tenyésztett halakat az éttermek Európában és világszerte is egyre inkább leveszik az étlapjukról.

A KAMPÁNYT 2022 VÉGÉN A BRIT SZÉKHELYŰ WILDFISH NEVŰ SZERVEZET INDÍTOTTA EL, AMELY A VADON ÉLŐ HALAK ÉS KÖRNYEZETÜK VÉDELMÉT TŰZTE KI CÉLUL. AZ OFF THE TABLE ELNEVEZÉSŰ KAMPÁNY CÉLJA PEDIG, HOGY FELHÍVJA A SZAKÁCSOK ÉS A HALBARÁTOK FIGYELMÉT A LAZACTENYÉSZTÉS ROMBOLÓ KÖRNYEZETI HATÁSAIRA.

A kezdeményezés létrehozói arra ösztönzik a szakácsokat, hogy olyan halételeket tálaljanak, amelyek fenntarthatóbb alternatívái a lazacnak. Válasszák például a tőkehalat, a nagy rombuszhalat vagy a pisztrángot.

Nem fenntartható a nagyüzemi tenyésztésük

Rámutatnak, hogy a nagyüzemi gazdaságok hatalmas mennyiségű vadon élő halat használnak fel a tenyésztett halak táplálékául, amelyet az emberek is könnyen elfogyaszthatnának. Véleményük szerint a lazac fenntartható tenyésztése mítosz csupán.

Lazacfarm (Forrás: egeszsegkucko.reblog.hu)

A világ számos környezetvédelmi szervezete és több mint 150 étterem, szálloda és vendéglátóipari vállalat lett a kampány partnere. A kezdeményezést gasztronómiai újságírók, Michelin-csillagos séfek és többek között az amerikai Patagonia ruházati márka is támogatja. Az Egyesült Királyság mellett Dániából, Kanadából és Izlandról is egyre többen csatlakoznak a tenyésztett lazac ellenes kampányhoz.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshplaza, Fotó: www.jeffgoodwinfishing.com/Getty Images)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Kevesen tudják, hogy a csík képes előre jelezni a vihar közeledtét!

gyilkosbalna

Bíztató előjelek a Sebes-Körös mellékfolyójának szennyezéséről!

szurkeharcsa

Fél tucat 20+ os halat hozott az ünnepi bojlis túra Dunavarsányban!

gyilkosbalna