#talaljfogast
Image default

Hatalmas, 48 kg-os albínó busa akadt horogra az RSD-n!

Hatalmas, 48 kg-os albínó busa akadt horogra az RSD-n!

A szerencsés fogás Kovács Szilárd, a Duna-ág egyik fanatikus horgászának nevéhez fűződik. A különleges óriást egy igen eredményes pontyozás során sikerült kifognia.

” Hétvégén igen jól sikerült az év utolsó éjszakai horgászatunk. Két barátommal (Pityuval és Ádival) fogtunk pár szép pontyot és

egy nemmindennapi ritkaság is meglátogatott minket egy albínó busa ami 48kg nyomott.

Fagyos éjszakákkal dacolva nagyon jól ettek. Soha rosszabb évzárást.” –számol be róla egy, az adott vízterülethez tartozó Facebook csopotban.

A horgásztúra Dömsödön, az RSD főágán zajlott, ahol váratlan vendég mellett méretes pontyfogásokkal is büszkélkedhetett a társaság.

A dömsödi horgász neve nem ismeretlen a vízterületen pecázók számára. Bojlis horgászatai során már számos kapitális fogást tudhat magáénak, melyekből néhányat az RDHSZ hivatalos rekordlistáján is megtekinthetünk.

Gratulálunk a gyönyörű fogáshoz!

Mitől lesz albínó egy hal?

Az albinizmus genetikai rendellenesség, amely során a szervezet nem képes megfelelően termelni a melanint, a bőr, a haj és a szemek pigmentjét. Ez a jelenség nem csak embereknél, hanem állatoknál is előfordulhat, beleértve a halakat is.

Az albinó halak albínóvá válhatnak, ha a genetikai öröklődés során hordozzák az albinizmusra hajlamosító géneket.

Az albínó halak általában világosabb színűek, mivel nincs pigmentjük, ami az őket megkülönböztető színeket adná.

Az ilyen halaknak gyakran világos rózsaszín vagy fehér színük van, és szemeik is vörösesek lehetnek, mivel a szemek hátterében lévő erek láthatóvá válnak a hiányzó pigment miatt.

Az albinizmus általában öröklődő tulajdonság, és akkor jelenik meg, ha mindkét szülő hordozza az albinizmust okozó gén változatát. A halaknál is hasonlóan működik a genetikai öröklődés, és az albínóvá válás esélye a genetikai háttértől függ.

Albínó harcsa az Ebro Folyóból – revistajaraysedal.es

Az RSD-n már nem az első eset, hogy ilyen különleges hal kerül horogvégre

A nyár folyamán egy több mint 30 kg-os koi-busa hibridet sikerült kicsalnia egy szintén sikeres bojlis sporttársnak, Boros Gyulának.

A halkülönlegességgel a Magyar Haltani Társaság is foglalkozott

“A fotón a Ráckevei (Soroksári)-Dunából 2023. 07. 03-án fogott halam látható. Arra lennék kíváncsi, hogy ez a koi-busának látszó hal rendszertanilag hova sorolható be, hogy valójában milyen hal is ez. Nekem a hal fejformája is kissé másnak tűnik, de lehet, hogy ez csak a színek miatt volt számomra az átlagostól eltérő. Várom megtisztelő válaszukat. Üdvözlettel: B. Gy.” – írta feléjük címezve a horgász

“A testforma,az apró pikkelyek, az alul lévő szem, a viszonylag nagy, felső állású száj és a hasúszókat elérő mellúszók alapján megállapítható, hogy a hal pettyes busa (Hypophthalmichthys nobilis).

Ennél a fajnál már több helyen és több alkalommal is előkerültek olyan példányok, amelyeken a sárga xantofill, a fekete melanin és a vörös eritrofill pigmentek helyenként fokozott mennyiségben képződtek.

Az ilyen elszíneződéseket genetikai eltérések, hibák okozzák.” – válaszolták.

(Forrás : Facebook – Sümegi Ildikó Kovács Szilárd, Facebook – Gyula Boros, Facebook – RSD Horgászok, rdhsz.hu, Magyar Haltani Társaság, revistajaraysedal.es)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

10+os töves finomszerelékkel a Francia-öbölből!

szurkeharcsa

Szép példa: Mesterséges fészkekkel segítetik a küszvágó csér költését a Tisza-tónál!

gyilkosbalna

27 kg feletti kapitális ponty került horogra a Poroszlói-medencéből !

szurkeharcsa