2023. július 15-én fogtam ezt a halat a Duna neszmélyi szakaszán, a déli órákban, pergetve. Balinra és jászkeszegre utaló jegyeket is véltem rajta felfedezni, ezért ezek hibridjére tippelnék, már ha lehetséges ilyen. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: M. T.”

Magyar Haltani Társaság a természetes vizek haltani vizsgálatával foglalkozó kutatók, valamint a velük összefogó, vizeinkért és halainkért tenni akaró személyek közös szervezete. Társaságuk célja a Kárpát-medencei természetes vizek halaira irányuló faunisztikai, ökológiai, természetvédelmi és halászati kutatások ösztönzése, az eredmények és tapasztalatok közkinccsé tétele, a természetes vizek halállományának megóvása és jobbítása. Feladatuknak tekintik továbbá ezen területekkel kapcsolatos ismeretterjesztő munkát, valamint a kulturális hagyományok és a magyar haltani szaknyelv ápolását is.

A Magyar Haltani Társaság válasza egyértelmű: jászbalin!

A Társaság szekértői alaposan megvizsgálták a beküldött fotót, és teljes bizonyosságot nyert, hogy:

a képen szereplő furcsa “szerzet” egy jászbalin!

Mint válaszukban írják, “a nagyobb magasság miatt a testforma inkább a jászkeszegéhez hasonlít, a beillesztett képen különösen jól látható nagy száj és az oldalvonal 60 feletti pikkelyszáma (62) azonban ezt kizárja. Az anális úszó mély öble ugyan balinra emlékeztet, de a száj nem, mert az alsó állkapocs nem nyúlik előrébb a felsőnél és nem kampós, továbbá a pikkelyszám (62) sem éri el a balinra jellemző minimumot (65). A vegyes tulajdonságok és a 60-65 közötti pikkelyszám alapján megállapítható, hogy jólt tippelt. E két faj hibridjével van dolgunk, s mivel egészében inkább a jászkeszeghez hasonlít, valószínűleg egy ikrás jász és egy tejes balin összeívásának az eredménye, vagyis a hal jászbalin (Leuciscus idus x Leuciscus aspius).”

Tavasszal ívik a jász

A jászkeszeg ivarérettségét 3-5 éves korára éri el. Tavasszal a jászok nagy csapatokban keresik fel a folyók viszonylag lassú, homokos aljzatú szakaszait, ahol kedvező időjárási viszonyok között április-június között egy részletben rakják le 40-120000 ikrájukat.

Jászkeszeg (Leuciscus idus)

A kikelő kis jász ivadékok kezdetben sokáig állati planktonokat fogyasztanak, majd később áttérnek a mindenevők táborába. A kifejlett példányok már szinte mindent befalnak – jellemzi őket a Haldorádo. Apró rákok, férgek, apró ivadékok mind a bendőjében végezhetik. A táplálkozás fő ideje a nyárra tehető. Ilyenkor csak kisebb csapatokban kutatnak élelem után. Az igazi kapitális jászok inkább magány pártiak – írják.

A balin április elején kezdi az ívást

A balin ívása április elején kezdődik, de május közepéig is elúzódhat. Az ívás ideje alatt a balinok csapatokba verődnek és járják a “balintáncot”. Ezekben a nagy csapatokban vándorolnak az ívási helyükre. Tilalmi időszaka március 1.-től április 30.-ig tart.

Balin (Aspius aspius)

3-4 éves korukban válnak ivaréretté. Sóder- vagy homokpadokra, esetenként gyökerekre rakják 300-400 000 ragadós ikrájukat.

(Forrás: Magyar Haltani Társaság/Haldorádó)

Halazin