#talaljfogast
Image default

Ezeket a tanácsokat fogadd meg, ha kevés időd van, de szeretnél szebb halakat fogni! – Károly Attila pontyozós tippjei

Ezeket a tanácsokat fogadd meg, ha kevés időd van, de szeretnél szebb halakat fogni! – Károly Attila pontyozós tippjei.

Horgász magazin oldalunk elindításakor nemcsak azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy próbáljunk beszámolni a minél érdekesebb horgászattal kapcsolatos történésekről, hanem azt is, hogy igyekezzünk segíteni ötletekkel, tippekkel és praktikákkal a kezdő és akár a tapasztalt pecásokat egyaránt. Ezért indítottuk a “Módszerek, technikák” rovatunkat, melyben igyekszünk megosztani olyan rutinos és szakavatott horgászok beszámolóit, akik írásaiból merítve akár szerencsésebbek lehetünk a vízparton és nagyobb halakat terelhetünk szákba.

Rendszeresen jelentkező rovatunk első beszámolóját Károly Attila készítette el nekünk. Attila gyerekkora óta horgászik, természetesen gyerekként először őt is a spiccbotos horgászat “fertőzte meg”, mint jónéhányunkat. Ezt követően ismerkedett meg folyamatosan a különféle módszerekkel és technikákkal.

A halfogáshoz való kiváló érzéke már hamar megmutatkozott, így nem volt véletlen, hogy 6 évvel ezelőtt a Profess cég magyarországi csapatába került. Mint írja magáról: “Pár évig a feederezésé volt a főszerep számomra főleg a klasszikus hosszúelőkés módszer, ebben a szakágban több megyei és országos bajnokságon is indultam. Az idei évtől viszont ismét visszatértem a nagypontyhorgászathoz, és újra a bojlisbotok kerültek elő.

Károly Attila elmondása szerint sokat horgászott az élő Tiszán, de mostanában legfőképp a Tiszalöki Kenyérgyári-holtágon és a környező tavakon kergeti a nagyobb pontyokat. Számára a horgászat, nem hobbi hanem szenvedély és elhivatottság.

“Rapid bojlizás holtágon” címmel az alábbi ötleteket osztotta meg velünk

“Ezzel az írásommal azoknak szeretnék segíteni, akiknek kevés idejük, van, de szeretnének bojlival eredményesek lenni, természetesen nem agyontelepített vizeken. Hiszen a bojlizásnak megvan a maga varázsa!

Sokszor hallom, “hozzá van szokva a bojlihoz a hal!” Ez számomra mindig érdekes kérdés. A hal tudja mi a jó neki, jó minőségű bojlinak/pelletnek nem fog ellenállni akkor se ha életében először látja. Akár az illata vagy az íze vonzza oda, de ha ott van rá fog szívni a bojlira, vagy akár csak a kíváncsiság miatt is felveszi. Épp ezért alakítom ki az etetést úgy, hogy a hal számára “érdekes legyen.” De nézzünk mindent sorba!

Helyválasztás:

A legfontosabb, hiszen az eredményességünk 60%-ban ebben rejlik, legalább is én így gondolom. Azért valljuk meg, kell a helyismeret, de vannak olyan dolgok, amiket érdemes figyelni.

Mik ezek?

Nyílt vízterületre csak olyan indokolt esetben ülök le, ha előtte volt időm figyelni a vizet, és több halmozgást láttam ott. (Ez egyébként viszonylag ritka) De előfordul, hogy nyílt vízen találom meg a halakat, akár a parttól 10-15 méter távolságban.

Ezen a helyen egy délutáni peca alatt 3 darab 5kg feletti pontyot sikerült fogni előző nap több pontyra utaló jelet láttam /azóta viszont nem adott halat/

Igyekszek mindig olyan helyet keresni, ahol valami van a vízben, egy bedőlt fa, töklevél, vagy épp egy híd lába.

Híd lábak is mindig ígéretesek, hiszen az itt megkapaszkodó kagylók, csigák a pontyok fő természetes tápláléka

A bedőlt fák is frekventált helyek /nehéz pálya, de ahogy a kép is mutatja érdemes időt szánni rá/

Ezek mindig is vonzzák a halakat. Ezeken a területeken már csak az etetés kialakítása kell, illetve az etetési stratégia felépítése. Nézzük is a következő pontot!

Etetés:

Sorrendben is a második legfontosabb. Ha horgász meghallja, hogy bojlizás, ami eszébe jut a rengeteg cucc, több napos túra, több 10kg bojli. Pedig a nagyponty horgászat nem erről szól, legalább is, ami az etetést illeti. Bár a horgászidő mindössze 4-5 óra, természetesen nem “vakon” megyek a vízpartra. Egy 3-4 napos alapozó etetés előzi meg. Első nap kapnak legtöbbet a halak, ekkor 20-25 szem bojlit szórok, ekkor még nincs benne csalizóbojli.

Alapozóetetés

Azért Boosterrel egy kicsit megbolondítom az alapot

Profess Carp Signal-ból szoktam kialakítani, ezt egy 8-9m²-es viszonylag nagy területen szétszórva. Majd minden nap kisebb területre koncentrálva, illetve visszaveszem 15 szemre az etetést. Ekkor már 10 szem van az etetőbojliból és 5 szem a Profess Spicy Instinct Amigo /görögszéna-mandarin/ csalizóbojliból.

Nekem ez az íz kombináció vált be legjobban a holtágon /Ananász és a Görögszéna-mandarin/

És még van egy nagyon fontos dolog, mindig egy időben etetek, mivel hajnali horgászatokra szoktam lemenni, az etetést is így tervezem, reggel 7-8 óra között etetek az estek 90%-ban ilyenkor érkezik a kapás is.

Végszerelék, csalizás

Fontossági sorrendben jön az utolsó: a szerelék. Sem a végszereléket, sem a horogelőkét nem bonyolítom túl. Végszerelék PB Product Skilray Hit&Runt használok.

Gyakran alkalmazok a koncentrált etetéshez PVA hurkát

Ezeket otthon előre elkészíthetjük

Ólom mindig 100g felett van, erre azért van szükség, mert ez a súly biztosítja a tökéletes akadást, hiszen önakasztás van, ilyenkor bevágásról nem beszélünk. 3 különböző csalizást szoktam alkalmazni.

Hóember csali kombináció 20mm süllyedő+ 15mm-es pop-up

Nagy kedvencem a hóember

Önállóan egy 18mm bojli (ProfessSpicyInstinct)

Combi-rig-en 1 szem pop-up

Ezek váltak be nekem a legjobban. De persze minden víz más, így érdemes kísérletezni is. Egy dolog van még ez pedig a halvédelem. Tudom, a csapból is ez folyik, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, aki ilyen horgászatra szánja el magát, hiszen itt a cél a nagyhalak megfogása. Mindig legyen nálunk megfelelő bölcső, illetve jó minőségű sebfertőtlenítő.

Jó minőségű sebfertőtlenítő nagyon fontos

Kapás után a legszebb pillanat a visszaengedés

A felszerelésre nagyon nem térek ki, hiszen azt mindenki a saját ízlése szerint választja meg. Bár fontos alkalmazkodni a meghorgászott területhez. Én ha akadóban horgászok akkor 3.5lbs botot 0.40mm damilt vagy 0,25mm-es fonottzsinórt  használok, nyílt vízterületen 2.5-3lbs botot, illetve 0.25-0.32mm zsinórt.

Akadós terepen nagyon jól jön a 3.9-es bot hiszen a hallal keményebben kell bánni és jól jön az erőkar. Érdekes sokszor maximum 25 méteres távolságban találom meg a halakat. Sokan próbálnak minél nagyobb távolságot elérni pedig gyakran a hal a lábunk előtt van.

Nagyon izgalmas, amikor sekély vízből a bot spicce alól húzza el a hal, főleg amikor 10+os

És íme, pár kép és gondolat ezekről a fogásokról.

10+os ponty mindössze 60cm-es vízből parttól 4-5 méterre

13kg-os ponty egy hatalmas bedőlt fa tövéből

Persze van, amikor hiába a bojli, a jó minőségű csalinak a kisebb hal se tud ellenállni

Remélem segíthettem azoknak, akik ilyen horgászatokat terveznek. Figyeljétek a halak mozgását, alkalmazkodjatok a helyekhez, nagyon fontos a jó minőségű csali és persze a kitartás!

Feszes zsinórt! C&R!

Károly Attila Fishing

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Gigamennyiségű törpeharcsa került ki a Nagykunsági főcsatornából és a Malomzugi Holt-Zagyvából!

gyilkosbalna

120 cm feletti csukát fogott a magyar pergető horgász Amszterdamban – részletes beszámolóval!

szurkeharcsa

Egy tizenhárom éves fiú döntötte meg a brit bodorka rekordot

gyilkosbalna