#talaljfogast
Image default

Komárom-Esztergom vármegyében is zajlik a téli kormorán gyérítés

Komárom-Esztergom vármegyében is zajlik a téli kormorán gyérítés, a Dunán is nagy csapatok jelentek meg.

Az ősz folyamán a Komárom-Esztergom megyei Duna szakaszon is megsokasodtak az Északról (Skandináviából) érkező nagy létszámú kárókatona csapatok. A fekete szárnyasok kizárólag halakkal táplálkoznak, és nagy létszámban ritkítják a vermelésre készülő, töbször kiló fölötti pikkelyeseket is.

Mint a legötbb vízterületen, itt is megkezdte a szövetség az évente zajló, már-már szélmalomharcnak nevezhető küzdelmét a madárfaj okozta károk visszaszorítása érdekében. A dunai halakat védve a  KEMHESZ halőrei napi szinten gyérítik a falánk ragadozó madárfaj egyedeit az általuk kezelt vízterületeken.

” Sikeresen pályáztunk a MOHOSZ ÁPFE-V/1/2023. pályázaton ezzel forrást nyertünk. A pontos összeg 1.197.000 forint, amit lőszer beszerzésre költhetünk. Ez a támogatás nagy segítséget jelent számunkra a kárókatona gyérítésben.” – írja a Szövetség  közösségi oldalán.

Országszerte több vízterületen is hadban állnak velük:

A Tisza-tónál is megkezdik a kárókatonák gyérítését, számol be róla a Tisza-Tavi Sporhorgász Kft. 

Mint országszerte a legtöbb vízterületen., itt is számítanak a téli időjárás következtében nagy csapatokban megjelenő kormoránok érkezésére. A sekélyebb vizek és tavak befagyásával a halállományt tizedelő madárfaj a folyóvizeken lesz sokkal aktívabb. Ezen oknál fogva megkezdik kilövésüket és riasztásukat.

“A gyérítéshez szükséges mintegy 5000 db acél sörétes lőszer beszerzése a MOHOSZ „Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat (ÁPFE)” keretében a halállományt veszélyeztető állat- és növényfajok gyérítésének támogatása jogcímcsoporton belül, a kárókatona és a hód gyérítésének támogatása, ÁPFE-V/1/2023. kódszámú pályázaton nyert 1.276.350 Ft összegű támogatással valósult meg.” – írják.

Egyéb vízterületeken is zajlik már a harc a szárnyas gonosztevők ellen.

A Csongrád-megyei szövetség is odacsap a kárókatona csapatoknak, melyek  egyre nagyobb számban érkeznek vizeikre.

A Horgászegysesületek Csongrád Megyei Szövetsége közösségi oldalán tájékoztatót adott ki a madarak riasztásának és ritkításának megkezdéséről.

“Megérkeztek a nagyobb létszámú (50 db-ot meghaladó) nagy kárókatona csapatok vizeinkre!

Tájékoztatjuk a horgászokat, hogy
a HECSMSZ a téli időszakban folyamatosan fogja végezni a nagy kárókatonák riasztását, gyérítését a gazdálkodása alá tartozó vizeken.
A sörétes lőfegyverrel történő riasztás és a madarak elejtése kizárólag a természetvédelmi hatóság – a HECSMSZ előzetes kérelmére kiadott – által kiadott határozatban (engedély) foglaltak szerint történhet. A területileg illetékes természetvédelmi őrök és a vadászatra jogosult szervezetek bevonásával.

Kérjük a horgászok megértését és együttműködését! ”  – olvashatjuk közleményükben.

Egyéb vízterületeken is próbálják mérsékelni a halállományra igencsak káros szárnyasok jelenlétét.

Retteghetnek a kormoránok az RSD-n, megkezdődött a kilövésük! Sajnos sok a kormorán, egyre kevesebb a hal és egyre bosszúsabbak a horgászok. Évente a kártékony madarak mintegy 5500 tonna halat falnak ki a hazai vizeinkből. 

A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség közölte, hogy Halőri Szolgálata, hasonlóan az előző évekhez, felkészült a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és mellékvizein ilyenkor jelentős mértékben megjelenő nagy kárókatonák riasztására és gyérítésére.

Mint írták, az RSD-re és mellékvizeire törvényben foglalt, alanyi jogú engedéllyel, míg a haltermelő egységekre vonatkoztatva 5 évre szóló, Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya által kiadott riasztási és gyérítési engedéllyel rendelkeznek.

Az alanyi jogú gyérítési és riasztási engedély szeptember 1 és január 31 között teszi lehetővé a kormoránok elleni védekezést a Ráckevei Duna-ágon és mellékvizein. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentős létszámú nagy kárókatona van még vizeiken február hónapban, sőt március közepéig is. Ezért kérte és kapott is engedélyt a Szövetség a szakhatóságtól a február 1. és március 15. közötti időszakra is.

A Halőri Szolgálat, ezen feladatra kiképzett és jogosult tagjai végzik a védekezést mind partról, mind szolgálati vízi járművekről.

A kormoránok gyérítésének törvény által előírt feltétele az együttműködési  megállapodások megkötése a területi vadásztársaságokkal.  “Mára az érintett vadásztársaságok legtöbbje csatlakozott hozzánk, megkötötte velünk a megállapodást és így a legtöbb – kormoránok által – terhelt területen végezhetjük a riasztási és gyérítési feladatainkat” – tájékoztatott a Szövetség.

A gyérítéshez kizárólag acél sörétet használnak, amely nem szennyezi a vízterületet, hiszen gyorsan oxidálódva feloszlik a vízben, szemben az ólommal.

Miért is kell védekezni a nagy kárókatona ellen?

A kormoránok hármas kártétele miatt:

  • Tetemes mennyiségű halat fogyaszt. A szakma napi 0,5 kg/egyed fogyasztással számol.
  • Naponta 3-5 kg/egyed sebzéssel is számolni kell, mert a nagyobb 2-3 kilós halakra is vadászik, vágja-csípi őket, de lenyelni csak a max. 1-1,5 kg-os példányokat tudja. A megsebzett halak pedig elfertőződnek, kivéreznek és később elpusztulnak.
  • A harmadik kártételi mód sem elhanyagolható, mégpedig az, hogy az egész télen zaklatott békés halak – mivel nem tudnak vermelni és a víz táplálékszegény – tavaszra legyengülnek és fogékonnyá vállnak a betegségekre, amelyek végezhetnek velük.

A riasztás és gyérítés esetenként jelentős hanghatással (puskalövésekkel) jár, ezért előre is szíves elnézést kérnek. A munkát kizárólag nappali fényviszonyok mellett és megfelelő biztonsági távolságok betartásával, szakszerűen végezik – közölték.

Megjegyzik, hogy természetesen igyekeznek valamennyi elejtett kormoránt begyűjteni és a megfelelő helyre – ATEV – leadni.

(Forrás: Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége Facebook, RSD Pfeifer Rikárd halőrzési és horgászturisztikai ágazatvezető ,Fotók: amve.hu/ Sinkó Lajos/retimajor.hu Borítókép: Népszava , Tisza-tavi Sporthorgász Kft. , KEMHESZ Facebook)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Megvan az első 30+os ponty az IBCC-n!

gyilkosbalna

Oxigénhiány miatt pusztultak el tömegesen a halak a Pátkai-tározóban

gyilkosbalna

Alaposan rendbetették a Leveleken az “eldugult” befolyó csatornát

szurkeharcsa