#talaljfogast
Image default

Kritikus állapotban a Balti-tenger, az ember az oka…

Kritikus állapotban a Balti-tenger, az ember az oka… A töménytelen műanyag szennyezés, a mezőgazdasági termelés vízbe jutó melléktermékei, a túlhalászat, a klímaváltozás lassan megöli a tengert.

A Balti-tenger nincs jó állapotban. Túl meleg, és túl sok oda nem tartozó tápanyag került bele, melynek fő forrása a mezőgazdaságban eluralkodott túltrágyázás – írja cikkében a Telex.

Ez is az oka annak, hogy a halaknak nincs elegendő oxigénjük.

Egy különösen szép helyen, a dániai Vejle-fjordban a tenger szinte már kihalt. Amikor a szenvedélyes halász, Lasse Mikkelsen kihajózik, már pontosan tudja, hogy nem számíthat túl nagy fogásra -írták.

Az alábbikaban ezt mutatja be a Deutsche Welle videója.

A Balti-tenger élővilágát a klímaváltozás is sújtja.

Az emberi tevékenység káros hatásait ellensúlyozva önkéntes búvárok ültetik a tengerifüvet Németország északi részén, Kiel közelében. Kézi ásókkal felszerelt búvárok szabadítanak ki, és pakolnak sárga tasakokba tengerifűhajtásokat, hogy aztán másnap újra elültessék őket a tengerfenék kicsivel arrébb található, csupasz szakaszán. A gyakorlat elsőre furcsának tűnhet, pedig nem ez az egyetlen program, amely a víz alatti, tengerifűvel teli rétek visszaállításáért küzd. A német GEOMAR kezdeményezése annyiban viszont egyedi, hogy itt helyi önkéntesekre bízzák a tengerifű áttelepítését, akik így hozzájárulhatnak a klímaváltozás elleni küzdelemhez – közölte a Telex.

Olyan kevés a tőkehal a Balti-tengerben, hogy be is tiltják a halászatát

2024. január 1-jétől tilos lesz a tőkehal halászata a Balti-tengeren. Ez az EU válasza a csökkenő állományokra. Erről az uniós halászati miniszterek döntöttek október 24-i luxembourgi ülésükön, válaszul az állomány erőteljes csökkenésére – írtuk meg nemrégiben.

A horgászok értetlenül állnak

Német Horgászszövetség (DAFV) érthetetlennek tartja a döntést. A teljes betiltás szerintük szakmailag nem indokolt.

A szövetség szerint a Thüneni Halászati Ökológiai Intézet már bizonyítani tudta, hogy más intézkedések legalább olyan hatékonyak lennének – írja a Blinker.

A HORGÁSZOK ERNYŐSZERVEZETE A HALAK VÉDELME ÉRDEKÉBEN AZ IDŐSZAKI ,ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁS KOMBINÁCIÓJÁT JAVASOLJA.

A horgászok előnye a hivatásos halászokkal szemben: Tudatosan eldönthetik, hogy mennyire befolyásolják az állományt. Például a még nem ivarérett tőkehalakat és a nagytestű nőstényeket, amelyek fontosak a faj megőrzése szempontjából, ki lehet zárni a lehalászásból. Ily módon a horgászat hozzájárulhatna a balti-tengeri tőkehal optimális kor- és méretszerkezetének fenntartásához. Ez azt is biztosítaná, hogy a régió halászati turizmusa ne omoljon össze – írták.

A horgászat előnyeit figyelmen kívül hagyják

Mostanra tudományosan bebizonyosodott, hogy a horgászat fenntartása mellett az intézkedések kombinációjával azonos védőhatást lehet elérni” – mondta Alexander Seggelke, a DAFV ügyvezető igazgatója. „Azzal a nagy előnnyel, hogy a hagyományosan szerkezetileg gyenge part menti régiókban továbbra is hasznosítható a horgászturizmuson keresztüli társadalmi-gazdasági értékteremtés. Emellett a szelektív horgászat a célzott lehalászás révén jelentős előnyöket kínál a sikeres gazdálkodáshoz. Sajnálatos módon ezeket a vitában teljesen figyelmen kívül hagyják.”

Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) arról tájékoztatta a sajtót, hogy a tőkehal halászata ismét lehetséges lesz, amint a szakmai kutatások ezt lehetővé teszik.

Tőkehal csak a halászat járulékos fogása

A horgászok mellett a hivatásos halászokat is érinti az új rendelet. A balti-tengeri tőkehal célzott halászata továbbra sem lesz lehetséges; a faj csak járulékos fogásként szerepel a 2024-es rendeletben. A Balti-tenger nyugati részén összesen 340 tonna járulékos fogást terveznek, amelyből 73 tonna Németországra esik. A Balti-tenger keleti részén a járulékos fogás 585 tonna.

Ez nem az első, de az eddigi legnagyobb politikai beavatkozás a balti-tengeri tőkehalhalászatba. 2022 óta horgászonként és naponta egy tőkehalra vonatkozó zsákszám-korlátozás van érvényben, valamint január 15-től március 31-ig tartó tilalmi időszak. Ezeket a szabályokat most 2024. január 1-jétől teljes halászati tilalom váltja fel.

(Forrás: Telex/ Blinker, Fotó: AP Photo/Robert F. Bukaty, Jeffrey L. Rotman/Corbis/Getty Images)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

23+ os fekete amurt gyűrt le Godó György Maconkán

gyilkosbalna

Nem emelkednek jövőre a balatoni horgászjegy árak!

gyilkosbalna

36 ponttyal zárták a feederes kiruccanást az RSD-n

szurkeharcsa