#talaljfogast
Image default

Néphiedelmek nyomában: Miért menjünk horgászni, és miért ne együnk halat újév napján?

Néphiedelmek nyomában: Miért menjünk horgászni, és miért ne együnk halat újév napján? A kérdésre a magyar néphiedelmeket felkutatva megkaphatjuk a választ.

Szilveszter éjszakáját, valamint újév első napját rengeteg hiedelem övezi, melyeket érdemes betartani annak, aki babonásabb. Hisz korántsem mindegy, hogy alakul majd  az elkövetkezendő  évünk!

Ebben a témában viszont előfordul olyan is, ami hozzánk horgászokhoz igazán közel állhat.

Figyeljünk az első napra

 Amilyen az év első napja, olyan lesz az egész év

-tartja a mondás.

Ha babonásak vagyunk, ebből egyértelműen leszűrhető, ha az év hátralevő részét sok horgászattal töltenénk, bizony érdemes január 1-jén is beiktatni egy jó pecát. Ha már belemegyünk a részletekbe, az sem árt, ha ez a kis időtöltés halban gazdag. Ki tudja, lehet ráteszi a bélyegét a következő alkalmakra is! 🙂

A fogásunkat viszont ne fogyasszuk el azonnal! És ezzel már rá is térhetünk a következő néphiedelemre.

Nem mindegy, mit fogyasztunk szilveszterkor és újév napján

A malachús fogyasztása is a szerencsével függ össze. A hiedelem úgy tartja ugyanis, hogy a malac orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Ezzel szemben a csirke vagy tyúk inkább elkaparja azt. A pulykáról azt tartják, hogy egyenesen mérgelődést, veszekedést hoz a házhoz, ezért nem szabad szárnyasokat enni újévkor.

Míg karácsonykor sok halat eszünk, újév napján azt is jobb elkerülni, a hallal ugyanis elúszik a szerencsénk.

Arról nem lelhető fel pontos információ, hogy mikor honosodott meg nálunk az eredetileg német szokás, a szilveszteri virslifogyasztás. A disznóhúsból készült virsli azonban tökéletesen illeszkedik a magyar szilveszteri babonák körébe, mivel ugyanúgy kitúrja a földből a szerencsét, mint bármilyen másik sertéshúsból készült étel, így az új évre bőséget, gazdagságot és egészséget hoz mindenki számára. – olvasható a Magyar Hírlap szilveszteri és újévi  szokásokkal kapcsolatos cikkében.

Érdekesség, hogy más európai országokban pont ellenkezőleg vélekednek az újévi halfogyasztásról

Az újév ünnepén a svédek bőséges svédasztalt állítanak össze halakból. A dánok főtt, az olaszok pedig száírtott tőkehalat fogyasztanak . Lengyelországban a szilveszteri menüben gyakran szerepel fő fogásként a hering. Németországban a ponty a tipikus újévi étel, és érdekesség, hogy néhányan még halpikkelyt is helyeznek pénztárcájukba, remélve, hogy ez elősegíti a gyors gazdagodást.

Halas svédasztal

Minden esetre mi maradjunk apáink, anyáink hagyományainál! Szóval ezen a két napon mellőzzük a halfogyasztást, és újévkor irány a vízpart!

(Forrás: Magyar Hírlap, Képek: vizparti-apartman.hu, Borítókép: ma7.sk)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Mogyoró-ananász kombóra ugrott rá a váratlan februári amur!

gyilkosbalna

300 kilónyi egynyaras csukát szabadítottak rá a Hévízi-tó invazív halaira!

gyilkosbalna

“Orrhegyről” kapott az órási, 11,2 kg-os dunai süllő!

gyilkosbalna