#talaljfogast
Image default

Kőkeményen dübörög az orvhalászat Oroszország vizein – Célkeresztben a tokhalak 1. rész

Kőkményen dübörög az orvhalászat Oroszország vizein – Célkeresztben a tokhalak. Az Izvesztyija nevű orosz híroldal a tavalyi évben számolt be részletesen a helyi vizeken uralkodó állapotokról. A helyzet már olyannyira súlyos, hogy Kelet-Európa és egyben Oroszország leghíresebb, legkedveltebb hala a tokhal már szinte képtelen természetes körülmények között szaporodni. A halászati üzletágban is csak mesterséges körülmények között tudják utódnemzéshez segíteni ezt az ősi halfajt, valamint a belőle kinyert kaviárt is.

A kaviárra való igény szinte az egekbe tör világszerte, ami előfordulhat, hogy egyszer a tokhalak kihalásához vezethet. Erről már korábbi cikkünben beszámoltunk olvasóinknak. A probléma megoldásában korántsem segít az a fajta mértéktelen, gátlástalan rablás, amit orosz szervezett bűnözői körök hajtanak végre az ország lehíresebb halfajával szemben.

“Az illegális halászat még mindig az oroszországi halászati komplexum fő problémája .”

– mondta Szergej Mitin szenátor a tokhaltenyésztők csúcstalálkozójának résztvevőihez intézett köszöntőjében.

Fő probléma az orvhalászat

A múlt év eseményei a Volgográdi régióban megerősítik ezt. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat munkatársai elzárták a fekete kaviár és a vörös listán szereplő tokhalak illegális szállításának csatornáját. Sajnos a Volga és a Kaszpi-tenger, amelyek az orosz tokhalról, a sterlingről és a belugáról voltak híresek, már nem kiemelt forrásai ezeknek az értékes halaknak. A fekete kaviárt, akárcsak a tokhalhúst, mesterséges körülmények között nyerik ki. Az Izvesztyija elemezte, hogy vajon sikerül-e helyreállítani a legfontosabb orosz halak állományát.

Az orvhalászat méretei Oroszországban

Szergej Mitin üdvözlő beszéde szerint az orosz halgazdálkodás tovább fejlődött, de továbbra is egy “kiemelt sor probléma” gátolja ennek felvirágzását, az orvhalászat.

A közelmúltban a Volgográdi Régió FSZB sajtószolgálata arról számolt be, hogy tetten érték egy bűnözői csoport tagjait, akik illegális csatornát szerveztek a fekete kaviár és a vörös listán szereplő tokhalak szállítására.

A letartóztatás és a házkutatások során a gyanúsítottaktól 40 üveg, összesen 20 liter beluga- és tokhal-kaviárt és mintegy fél tonna tokhalat foglaltak le.

A tokhalak legértékesebb része, a kaviár

A jelek szerint nagy halakat, köztük egy hatalmas, 200-300 kg-os belugát fogtak ki és használtak fel húsnak.

Lefoglaltak továbbá 650 orvhalász eszközt, öt motorcsónakot és 2,7 millió rubelt. Az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyve 258.1. cikkének 3. része (“Különösen értékes vízi biológiai erőforrások illegális forgalma”) alapján büntetőeljárás indult.

Illusztráció – 125 kg-os tokhal orvhalász kézen

Ki volt ez találva rendesen

A jelek szerint az üzlet nagyon kiterjedt: októberben az Orosz Föderáció Belügyminisztériuma arról számolt be, hogy őrizetbe vették egy szervezett bűnözői csoport tagjait, akik orvhalászokat “fedeztek”. Egy magán halászati cég vezetője és ismerőse fiktív módon alkalmazta a cég halászait, hogy a megállapított kvótákon felül halat fogjanak.

Legalább 30 állampolgárt alkalmaztak ilyen módon.

A halakat egy harmadik (szintén elítélt) személy üzletébe szállították, a díjazást pedig egymás között osztották el.

Sok helyen tevékenykedtek

Az orvhalászok nemcsak a Volgán raboltak, ahol a vágótok, a beluga, a sőregtok és a kecsege található.  A Távol-Keleten is, ahol a fő hal az amur tokhal. A múlt hónapban az Izvesztyija arról számolt be, hogy Habarovszkban csempészeket tartóztattak le, akik hatalmas mennyiségű – 650 kg – fekete kaviárt szállítottak.

Illusztráció- tetemes orvhalász szállítmány

 

A feltételezett rapsicoknál mintegy 400 értékes tokhalfaj tetemét is megtalálták.

Kemény büntetés jár az illegális halászatért

Az orvhalászokat időről időre tetten érik. Nemrégiben Habarovszk megyében három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azokat a férfiakat, akiket egy motorcsónakból hálót eresztettek. Magában a csónakban két vöröslistás hal volt – még élve visszaengedték őket a vízbe. Ez magyarázza az ilyen csekély büntetést.

Az Orosz Föderáció büntető törvénykönyvének 258.1. cikke (“Különösen értékes vadon élő állatok és vízi biológiai erőforrások illegális kitermelése és kereskedelme”), amely csak 2013-ban jelent meg a büntető törvénykönyvben, elvileg meglehetősen terjedelmes.

A büntetés még az első alkalommal is négy évig terjedő szabadságvesztés.

A 3. rész szerint a maximális büntetés akár kilenc évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Ezenfelül a felelősségre vonás mind a vörös listás halak kifogásáért, mind pedig a megszerzésükért előirányozható.

Cikkünket folytatjuk…

(Forrás, képek: Izvesztyija, fokus.ua, todaykhv.ru, Borítókép illusztráció: Kafanews)

KAPCSOLÓDÓ

15 kilós tőponty és egy 2-es compó rakóssal!

gyilkosbalna

Igazi vadvízi pontyokat adott az egynapos bojlis peca a Nyugati-övcsatornán

gyilkosbalna

2024-től tilos a tőkehal halászata a Balti-tengeren

gyilkosbalna