#talaljfogast
Image default

Apró mocsári teknősök kúsznak át az utakon – nagyon óvatosan közlekedjünk!

Apró mocsári teknősök kúsznak át az utakon – nagyon óvatosan közlekedjünk! Ha teknőst látunk, óvatosan segítsük át az úton túloldalára. 

Az úton átkelő teknősök védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A mocsári teknős Magyarország egyetlen őshonos teknősfaja, amely országszerte megtalálható tavak, folyók, holtágak, csatornák mentén, mocsaras területeken. Elsősorban a lassú folyású és álló vizeket kedvelik, így főként ezek közelében lehet számítani rájuk. A májustól júliusig terjedő tojásrakás időszakában azonban a vizektől több száz méteres vagy akár néhány kilométeres távolságban is láthatók.

Az autóval, kerékpárral közlekedők ebben az időszakban fokozottan figyeljenek az utakon áthaladó vagy éppen ott napfürdőző állatokra, a teknősök mellett a kígyókra, gyíkokra, sünökre is – kérte az egyesület.

Amennyiben valaki úton áthaladó teknőst lát, álljon meg, és segítse át az úttest túloldalára, figyelve arra, hogy abba az irányba vigye, amerre a teknős igyekezett. A felnőtt teknősöket semmiképpen ne vigyék vissza a vízhez – hívták fel a figyelmet.

Nem kell menteni, de figyelni kell rá

“Ezért fordulhat elő, hogy tavak, holtágak környékén most is bukkanhatunk aprócska páncélosra” – hívja fel a figyelmet a Kiksunsági Nemzeti Park. A szakértők azt kérik, semmiképpen se vigyük haza a kerti tóba, mert védett faj!

ALAPVETŐEN MEGMENTENI SEM KELL, AZ ÖSZTÖNE ELVISZI ŐT A VÍZHEZ.

“Ha úton találunk rájuk, azzal viszont segíthetünk, ha elvisszük őket onnan a legközelebbi természetes vízhez. A teknősök, mivel akkorák, mint egy 20 Forintos, még gyalogosan is könnyen rájuk lehet taposni, ha nem vesszük észre” – magyarázzák. Hozzáteszik, a mocsári teknősök élete azonnal egy hosszú, veszélyes meneteléssel kezdődik, amely sokuk számára hamar véget is ér. A teknősök túlélési esélyeiket javíthatjuk, ha az úton történő gázolástól, eltaposástól megmenekítjük őket.

Ebben az időszakban az országban szintén előforduló és néhány esetben szaporodó idegenhonos teknősfajokkal is lehet találkozni. Ilyenkor a legjobb megoldás eljuttatni őket a legközelebbi állatkertbe.

A hüllőkkel és kétéltűkkel kapcsolatos észleléseket az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapján vagy okostelefonos alkalmazáson keresztül kérik rögzíteni.

teknősfajok határozásában segítséget jelenthet a Kétéltű- és Hüllőhatározó okostelefonos alkalmazás – ismertették.

(Forrás: MME, Magyar Állatvédelem, fotók: Kiss Mónika, Kiskunsági Nemzeti Park)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Egyre gyakrabban érik támadások a halőröket Németország egyik tartományában

szurkeharcsa

Kifizetődött a kitartás: 2 kiló feletti sügért pergetett az angol horgász!

gyilkosbalna

Egy 20-as fehér tok torpedó vette fel a bojlit Maconkán!

gyilkosbalna