#talaljfogast
Image default

Sok a kormorán, egyre kevesebb a hal és egyre bosszúsabbak a horgászok!

Sok a kormorán, egyre kevesebb a hal és egyre bosszúsabbak a horgászok! A győri szövetség most a horgászok segítségét kéri, hiszen a korábbi évekhez képest jelentősen csökkentette a kilőhető madarak számát a hatóság.

Kezdjük először a halak szerelmesei számára rossz hírrel! Mint felívásukban kiemelik, a mostani télre már csak 100 kormorán gyérítésére kapott engedélyt az illetékes hatóságtól a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége.

 

A jó hír viszont az, hogy ez a szám azonban külön engedéllyel bővíthető. Ennek feltétele, hogy bizonyítani tudják a pecásoknak rengeteg bosszúságot okozó halrabló madár nagy számát, különböző vízpartokon való megjelenését. Ehhez kérnek segítséget:

Arra biztatnak mindenkit, hogy nagyon pontos, beazonosítható hely megadásával és fotóval küldje be részükre, hol láttak kormoráncsapatokat.

A kárókatonák gyérítésére évről évre engedélyt kér a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szerint ugyanis évente

5500 tonna halat rabolnak ki a vizekből a kormoránok, mintegy 3,3 milliárd forint kárt okozva.

Ebből is látszik, hogy hihetetlen károkat tud okozni a nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo) és a kis kárókatona (Microcarbo pygmeus) fészkelő, és különösen a vonuló állománya a hazai halállományokban.

Emiatt is nehéz helyzetet teremt, hogy az illetékes hatóság évről évre kevesebb kormorán kilövésére ad engedélyt szövetségüknek – írták.

Szomorúan emlékeztet a Szövetség, hogy a tavalyi 175-ről erre a télre már csak 100 kárókatona kilövése engedélyezett.

Ellenben ez a szám még nem teljesen végleges! Annyi mozgástere maradt a testületnek, hogy ha ezt a példányszámot kilőtték, külön engedéllyel, alátámasztott indokkal újabb példányok gyérítésére kaphatnak engedélyt. Erre nyolc napos elbírálási határidőt tűzött ki a hatóság.

A közös érdek miatt kérik a horgásztársak segítségét: aki kormoráncsapatokat lát, nagyon pontos, beazonosítható hely megadásával (akár GPS-koordinátákkal) és fotóval küldje be nekik, hogy hol látta a halrabló madarakat.

Leveleiket az info@horgszovgyor.hu e-mail címre, vagy Facebook-oldalukon Messenger-üzenetben várják.

Amit a kormoránról tudni érdemes

A kormoránok közepes és nagy méretű, erős testfelépítésű vízimadarak. Testhosszuk 45–100 centiméter, testtömegük 360–2800 gramm. Tollazatuk színe kétféle lehet; egyszínű fekete vagy barna, a szaporodási időszakban ragyogó; vagy a háton sötét, a hason fehér. A hímek általában nagyobbak és nehezebbek a tojóknál. A fiatal madarak szürkésbarna színűek és hasuk valamivel halványabb.

A kormoránok nyaka hosszú, farkuk hosszú, ék alakú. Csőrük hosszú, viszonylag magas és éles. Lábuk rövid, úszóhártyás, ezért a szárazföldön esetlenül mozognak. Szárnyaik rövidek, enyhén lekerekítettek.

Repülési sebességük akár a 80 km/h-t is elérheti.

Ellentétben más vízimadarakkal nem a vízen, hanem a szárazföldön pihennek. Ilyenkor magasabb helyeket, például sziklákat vagy ágakat keresnek. Mikor elhagyják a vizet és kirepülnek a szárazföldre, megrázzák a tollaikat, és szárnyaikat kinyitják, hogy tollazatuk gyorsabban száradjon. Táplálékuknak a fő képviselője a hal, de egyes fajok táplálkoznak még más vízi állatokkal is, mint például csigákkal, kagylókkal és férgekkel, valamint néha hüllőkkel és kétéltűekkel. Táplálékuk tetemesebb részét a halak teszik ki, leginkább az 5–25 centiméter hosszúak, ritkán akár 60 centiméteresek is. Vadászni zuhanással vagy egy kis ugrással szoktak és a zsákmányt felhozzák a felszínre. Általában magányosan vadásznak, de egyes fajok csoportokban is.

(Forrás: horgszovgyor, Fotók: amve.hu/ Sinkó Lajos/retimajor.hu)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Megjelent az invazív csupasztorkú géb a Zagyvában és a Tarnában is

szurkeharcsa

Megérkezett az idei ötödik 30+os balatoni ponty is!

gyilkosbalna

Szép számmal jöttek a 10 feletti pontyok az Atka Kupán!

gyilkosbalna