#talaljfogast
Image default

Törpeharcsa varsákat ürítettek a Balaton nyílt vizén

Törpeharcsa varsákat ürítettek a Balaton nyílt vizén. Újabb élő videóban közvetítette a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. hivatalos Facebook oldala az invazív halfaj elleni küzdelmet.

A felvételen a Siófok előtti varsasor ürítését láthatjuk, Nagy Gábor horgászati ágvezető és csapata közreműködésével.

A vízhőmérséklet közel 12 Celsius fokos, ami arra ad következtetést, hogy a törpeharcsák várhatóan megkezdhetik a csoportosulást a téli hidegre felkészülve.

A szakember kis visszatekintéssel levezeti a nézők részére az invazív halfaj mozgását egész évben. Kezdve a tavaszi ívástól, mikor az érett többnyaras egyedek által őrzött ivadékfelhők vonulnak a kikötők közelében. Szó esik az augusztus-szeptember táján tapasztalható “kisebb sűrűségű” mozgásukról egészen a lehülő vizekben zajló csoportosulásokig.

Az eddigi tapasztalatok szerint a szélvédett, öblösebb Északi-part sokkal kedvezőbb a törpeharcsáknak ilyenkor, mint a sekély Déli, ahonnan hamara odébb állnak.

A téli vermelés jellemzően kikötőkben történik.

Ilyenkor a dobóhálós és az elektromos lehalászásuk a legeredményesebb

A lehalászást végző csapat a videóban leginkább többnyaras, méretesebb egyedeket szed ki a vízből, ami némi bizakodásra adhat okot.

A törpeharcsák komoly feladatokat adnak az ellenük harcoló szervezet szakembereinek részére. Viselkedésüket folyamatosan tanulmányozzák, feljegyzéseket készítenek , és a kellő tapasztalatok összegzésével egyre eredményesebben folytathatják visszaszorításuk érdekében történő erőfeszítéseiket.

A napokban írt cikkünkben már beszámoltunk a Balaton egyik mellékvizén zajló küzdelemről az invazív halfaj ellen.

Kemény küzdelem a törpeharcsa ellen: teli varsákat ürítettek a Keleti-Bozót-csatornán, látható a Balatoni Hal facebook oldalára feltöltött élő videóban.

A 23 perces felvételen Szári Zsolt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tart egy részletes beszámolót a Fonyód-árkon zajló varsák ürítésének folyamatáról. A videóban sok érdekességet hallhatunk a balatoni “inváziós helyzetről” , ennek orvoslására felhasználható lehetőségekről, környezeti tényezőket és halbiológiai szempontokat figyelembevéve.

A törpeharcsák rendkívüli elszaporodását az elmúlt években sajnálatos módon tapasztalt enye téli időjárás is felerősíti. Erről az alábbiak hangzanak el:

Mi szeretnénk azt, ha lenne egy jó tél, mert egyébként az biztos hogy nem fog kedvezni a törpeharcsa állományának

“Az a vírus, ami időnként fel-felüti a fejét a törpeharcsa állományokban, és megtizedeli őket, annak nagyon fontos az, hogy legyen egy gyenfítő körülmény is a halak körül. Ez pedig egy hideg , jeges tél. Erre várunk, és akkor szerintem sokkal könnyebb dolgunk lesz.”

Az invazív törpeharcsák mérete is gyarapodott

A videón láthatjuk, hogy az invazív halfaj egyedeinek mérete sem már a leges legapróbbakból áll, és termetesebb példányok is bekerülnek a varsákba.

“Az elmúlt évekhez képest a halak mérete jelentősen nagyobb, és az átlagsúly is nagyobb. Lehet látni, hogy az átlag méretet ezek a kétnyaras példányok képviselik. Ők voltak tavaly azok a nagyon picik. És akkor vannak a 3-4-5 nyaras példányok benne vegyesen.”

Ők a szülőpárok, leginkább ő tőlük kell megszabaduljunk.

Ivarérett egyed

A számok

A tavalyi évben 1423 kg törpeharcsa került lehalászásra a Fonyódi-árkon. Idén eddig 594 kg, de mivel lassan hűl a víz, és jelenleg is 14 Celsius fokos, ezután számolnak jelentősebb fogással. A Balatonon 545 kg volt a tavalyi varsázott össztömeg, idén már 1118 kg-ot, ami 38000 darabnak felel meg.

A merítőszákos próbálkozások habár tömegre kevesebbek voltak, mindössze 127 kg-ot szedtek ki a kollegák, viszont mivel apró ivadékfelhők lettek megcélozva, ez a számítások szerint 250-260 darab apró törpeharcsának felel meg. Feltehetően a horgászok is hasonló mennyiséget szedhettek ki ilyen módon, ami szintén jelentős darabszámmal bírhat.

Tehát el lehet mondani, hogy az invazív faj elleni harc leghatékonyabb módja az, mikor az ivadékfelhőket gyérítik

További érdekességekért érdemes végignézni a gyérítésről készült videót.

Hogyan harcolnak a Balatonon a törpeharcsák ellen?

Az invazív halfaj elleni küzdelem az egész szeznban zajlik Balaton-szerte.

Egy augusztusi írásban az alábbi módszerekkel számol be a Balatoni Hal facebook oldala:

  • varsákkal
  • elektromos halászgéppel;
  • dobóhálóval;
  •  merítőszákkal

Már akkor is , ahogy a jelenlegi helyzet szerint is a legutolsó, merítéses folyamat tűnt a leges leghatékonyabbnak

Jelenleg ez utóbbi a leghatékonyabb módszer: az elmúlt egy hónapban már több, mint  250.000 db ivadékot szákoltak ki munkatársaink!

Olvasható az augusztusi bejegyzésben.
A postban egy kisfilmet is feltöltöttek, ahol ugyancsak Szári Zsolt vezérigazgató mond tartalmasabb gondolatokat a témával kapcsolatban.
(Forrás: Balatoni Hal Facebook oldala, Kép : berek.hu)

KAPCSOLÓDÓ

Akár napi 60 ezret is lehet keresni most halpucolással!

gyilkosbalna

Szép eredményekkel zárult a tiszai busagyérítés Csongrád-Csanádban

gyilkosbalna

Másodszor lett magyar bajnok a III. Trout Area OB. döntőjének győztese

szurkeharcsa