#talaljfogast
Image default

Újabb ragadozóhal szállítmány érkezik a Velencei-tóba

Újabb ragadozóhal szállítmány érkezik a Velencei-tóba – számol be róla a MOHOSZ Velencei-tó közösségi portálja.

A tó ragadozóhal állományának felzárkóztatása az ősz folyamán folyamatosan zajlik.  A mai nappal újabb számottevő mennyiség érkezik csukából és süllőből.

A halszállító a déli órákban érkezik és helyezi vízbe az ifjú egyedeket az alábbi helyszíneken:
Szúnyog-sziget

  • Sukoró hajóállomás
  • Evezőspálya 400-nál és 2000-nél
  • Északi kikötő móló,
  • Tóbíró közi csónakkikötő
  • Fehér ház – Bágyom-éri befolyó
  • gárdonyi Vízügyi kikötő
  • Dinnyési hullámtörő.

A telepítés kezdőhelyszínét több tényező befolyásolhatja, de várhatóan a leírt sorrendben, vagy ugyanígy visszafele haladva történik majd.

“Eőreláthatólag 1500-2000 kg egynyaras, 0,5 kg átlagtömegű (túlnyomórészt méreten aluli csuka), valamint 100-200 kg növendék, 1-2 nyaras, 20-40 dekagrammos, ugyancsak zömében méreten aluli süllő kerül a Velencei-tóba.
A tervezett telepítés az Agrárminisztérium, Dr. Nagy István miniszter úr által, utólagos finanszírozásos rendszerben támogatásra kerülő őszi Velencei-tavi Visszatelepítési és Állomány-fejlesztési Program keretében valósul meg. “ – írják tájékoztatójukban.

Az ősz folyamán eddig a következő mennyiségben került ragadozóhal a tóba:
  • November 9.: 300 kg egynyaras csuka
  • November 21.: 200 kg egynyaras csuka
  • November 23.: 8000-9000 darab egynyaras (10-15 cm közötti) balin

 

Az ezt megelőző telepítésekről már korábbi cikkünkben beszámoltunk:

Százszámra érkeztek a csukák a Velencei-tóba! A kis krokodilok védelme miatt ideiglenes ragadozóhorgászati és fogási korlátozás lépett életbe a telepítés helyszínén.

Az őszi haltelepítések csütörtökön csukatelepítéssel folytatódtak – írja a MOHOSZ Velencei-tó közösségi oldalán.  Örömhír, hogy az előre jelzett 200 kg-nál több csuka lett, így tegnap összesen 300 kg növendék, zömében 1 nyaras korosztályú példányt sikerült beszerezni a Dinnyési Tógazdaságtól és a tóba kihelyezni.

A telepített halak átlagtömege 40-50 dekagramm körül alakult. testhossz szerint 20-50 centis példányok, zömében kifogható méret alatti példányok.
A telepítés a Szúnyog-szigeti Pákozd hajóállomásnál történt ezúttal. A tó többi részébe a későbbre ígért csukatételek fognak kikerülni, lehetőség szerint minél több partszakaszon és várhatóan a következő hét utáni időszakban – írták.

A kihelyezett csukaállomány kezdeti védelme érdekében
A TELEPÍTÉS HELYSZÍNÉN IDEIGLENESEN A JÖVŐ HÉT VÉGÉIG TARTÓ, RAGADOZÓFAJOKRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS HORGÁSZATI KORLÁTOZÁS KERÜLT BEVEZETÉSRE
Ennek értelmében a tó, KÖZZÉTETT TÉRKÉPEN SÁRGAszínnel határolt területén belül 2023. november 9. és 19. között, azaz jövő vasárnapig ragadozó halra horgászni (beleértve a természetes és műcsalis módszereket egyaránt) és az esetlegesen fogott ragadozót megtartani általánosan tilos.

Ha a beszerzési kínálat is lehetővé teszi, akkor összesen 3000 kg növendék korú csuka telepítését tervezik az ősz folyamán. A tervezett telepítés az Agrárminisztérium által, utólagos finanszírozásos rendszerben is támogatásra kerülő őszi Velencei-tavi Visszatelepítési és Állomány-fejlesztési Program keretében valósul meg.

Pár napja gyönyörű keszegek érkeztek

Néhány napja számoltunk be arról a remek hírről, hogy jelentős mennyiségű keszeg érkezett a Velencei-tóba! A halak átlagtömege 80 dekagramm körüli volt, szélesebb spektrumban 0,2-1,5 kg között mozgott az egyes példányok tömege.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZVelencei-tavi közösségi oldalán számolt be, hogy október 27-én, pénteken jelentős keszegtelepítés történt.  A halak a korábban az Agrárminisztérium által, utólagos finanszírozásos rendszerben támogatásra kerülő Visszatelepítési és Állomány-fejlesztési Program keretében érkeztek a tóba.

Örömteli, hogy a kihelyezett halfaj zömmel dévérkeszeg volt. Köztük jelentős mennyiségű anyahallal. Szintén remek hír, hogy a tervezettnél nagyobb mennyiségű, összesen 2500 kg keszeg telepítése történt meg.

A HALAK ÁTLAGTÖMEGE 80 DEKAGRAMM KÖRÜLI VOLT, SZÉLESEBB SPEKTRUMBAN 0,2-1,5 KG KÖZÖTT MOZGOTT AZ EGYES PÉLDÁNYOK TÖMEGE.

Mint közölték, a keszegtelepítés kapcsán egyelőre nincs meghatározott horgászati korlátozás vagy tilalom érvényben. Azonban várható a közeljövőben, elsősorban az anyaállomány védelme érdekében valamilyen szintű korlátozás bevezetés, legkésőbb a 2024. évi horgászrendben. Ez nemcsak a keszegállomány, hanem a később kihelyezésre kerülő ragadozófajok fokozottabb védelme érdekében is indokolt lesz – jelezték.

Az esős időszak folytatódása mellett bíznak abban is, hogy a kihelyezett halak jelentős része tavasszal sikeres le tud majd ívni, így segítik természetes szaporulatukkal állományuk megújulását.

Újabb telepítés is következik

A múlt heti remek hír mellett, újabb örömteli bejelentéssel örvendeztette meg a Velencei-tavi horgászokat a MOHOSZ. Szintén közösségi oldalukon közölték, hogy a múlt pénteki keszegtelepítés után november 3-án, pénteken egy további – a múlt alkalomhoz hasonló méretű és mennyiségű – keszegszállítmányt sikerült beszerezni.

Az előzetes információk szerint a Velencei-tóba pénteken érkező, 2000-2500 kilónyi állományban még magasabb lesz a kiló közeli és afeletti dévéranyák aránya – írták.

A halak érkezése a déli körüli, illetve a kora délutáni órákban várható. A tervezett telepítés szintén az Agrárminisztérium által, utólagos finanszírozásos rendszerben is támogatásra kerülő őszi Velencei-tavi Visszatelepítési és Állomány-fejlesztési Program keretében fog megvalósulni.

(Borítókep: umu.seForrás és fotók: Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZVelencei-tavi közösségi oldala)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Tiszteletjegyekkel fejezi ki elismerését az RDHSZ Versenysport Bizottsága a 2023-as év bajnokainak

szurkeharcsa

Ismét horogra akadt a Balaton legnagyobb tükörpontya! Érdekes részleteket tudtunk meg az egykori abszolút rekordpontyról!

szurkeharcsa

Óriási csatában védte meg címét a Deák-Hipszki páros és lett újra országos bajnoka a csónakos pergetésnek!

gyilkosbalna