#talaljfogast
Image default

Épp snecit akart fogni a horgász, amikor egy veszélyes aligátorteknős akadt a kishalas hálójába a Balatonnál.

Épp snecit akart fogni a horgász, amikor egy veszélyes aligátorteknős akadt a kishalas hálójába a Balatonnál. Balatonőszöd és Balatonszárszó között bukkant fel egy csalihalas hálóban.

Nagyobb korában az emberre is veszélyes, harapós teknőst emelt ki a napokban Balatonőszöd és Balatonszárszó között egy idősebb horgász – közölte az Időkép. Éppen a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból próbált kishalas hálójával sneciket fogni az esti pecázáshoz, amikor a hálójában egy nagyjából

20 centi páncélhosszú aligátorteknőst pillantott meg.

Egy kifejlett hím példány akár 70-80 cm hosszúra is megnőhet és nagyobb állatokat is elejthet – mondta el az Időkép megkeresésésére Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknős Park tulajdonosa és vezetője, aki az állatot elhelyezte a már meglévő hét példány mellé. A Teknős Parkban egyébként egy webkameránk is működik, ahol nyomon követhetik a teknősök életét.

Mint írták, az aligátorteknős egyébként az USA nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként. Meglehetősen nagy tűrőképességű fajról van szó. Ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban.

 

Pénteken egyébként Balatonfűzfőről kapott egy telefont, hogy egy nagyjából 20-25 centi páncélhosszal rendelkező, vörösfülű ékszerteknőst fogtak el. De ő sajnos később megszökött. Ez a fajta teknős szintén veszélyes a környezetére, mert védett állatokat, védett növényeket fogyaszt (fiatalon ragadozó, később növényevésre tér át).

Nagyon fontos, hogyha bárki olyan teknőssel találkozik, amely nem őshonos, netán ráun az otthoni tartására, semmiképp se engedje szabadon, hanem nyugodtan keresse fel Pécsi Tibort, a Teknős Park ugyanis befogadja és gondozza ezeket a példányokat – a szabadban kószálva viszont komoly problémákat okozhatnak – jegyezte meg az Időkép.

(Forrás: Időkép, Borítókép: Szilágyi István Forrás: MTI/MTVA- illusztráció)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Saját készítésű csalijával fogott egy 18+ os pontyot a 11 éves kisfiú

gyilkosbalna

2 méteres laposhal koronázta meg az egy hetes norvég horgásztúrát!

gyilkosbalna

Három gyönyörű harcsát is hozott a berobbanó hidegfront Erikának!

gyilkosbalna