#talaljfogast
Image default

Hosszú évek után ismét bütykös ásóludak fészkelnek a Hortobágyi-halastavon!

Hosszú évek után ismét bütykös ásóludak fészkelnek a Hortobágyi-halastavon! A ritka madárfaj hosszú évek után tért vissza Magyarországra, hogy itt nevelje fel utódait.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatása szerint idén először sikerült regisztrálni a védett bütykös ásólúd fészkelését a Hortobágyi-halastavi bemutatóterületen. A ritka madárfaj hosszú évek után tért vissza Magyarországra, hogy itt nevelje fel utódait – írta meg társoldalunk a Lelépő magazin.

A bütykös ásólúd Magyarországon

A bütykös ásólúd négy évtizede még csak ritka kóborlóként, átvonulóként volt jelen hazánkban. Az első sikeres fészkelést 1996-ban dokumentálták. Azóta egyre több helyen telepedett meg ez az impozáns récefaj, és az utóbbi években

A HORTOBÁGYI NEMZETI PARK MUNKATÁRSAI TÖBB KÖZELI VIZES ÉLŐHELYEN IS TAPASZTALTÁK FÉSZKELÉSÜKET.

A madárfaj főként nyugat-európai lapos tengerpartok, torkolatok közelében, valamint Ázsiában sós, félsós sztyeppi tavaknál és mocsaraknál költ. Nevét a gácsérok jellegzetes bütykös csőréről és szokásairól kapta. A madár előszeretettel fészkel talajban lévő üregekben, például róka vagy nyúl által ásott lyukakban.

Úgy tudni, bemutatóterületen most először nevelkedik egy fészekalj, ahol a pár jelenleg hét fiókáját gondozza egy élőhelyrekonstrukciós területen. A fiókák nevelése különösen fontos mérföldkő a nemzeti park számára, amely bizonyítja az élőhelyrekonstrukciós munkák sikerét.

Érdekességek a madárfajról

A bütykös ásólúd (Tadorna tadorna) egy nagytestű récefaj, amelynek hímjei (gácsérok) jellegzetes, élénk színezetűek, míg a tojók szerényebb színezetűek. Az ásóludak nemcsak a természetvédők, hanem a madármegfigyelők körében is népszerűek, mivel színes megjelenésükkel és különleges viselkedésükkel könnyen felismerhetők.

Aki mostanában távcsővel a nyakában kisétál a Hortobágyi-halastóhoz, kis szerencsével megpillanthatja a cseperedő bütykös ásólúd fiókákat és szüleiket is. Emellett a terület számos más érdekes madárfajnak is otthont ad, így a madármegfigyelők számára izgalmas élményeket tartogat.

A bütykös ásólúd fészkelésének regisztrálása nemcsak tudományos szempontból jelentős, hanem

A TERMÉSZETVÉDELMI ERŐFESZÍTÉSEK SIKERÉT IS TÜKRÖZI.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága és munkatársai folyamatosan dolgoznak az élőhelyek megóvásán és helyreállításán, hogy minél több faj számára biztosítsanak megfelelő körülményeket a fészkeléshez és az élethez.

(Forrás: Lelépő, fotók: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook oldala)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Még mindig tartja magát a közel 3 kilós naphal világrekord!

gyilkosbalna

25 köbméter szeméttől szabadították meg a Francia-öböl területét az önkéntesek!

szurkeharcsa

Megvolt a sorsolás az Európa-bajnokságon: így kezd a magyar csapat!

gyilkosbalna