#talaljfogast
Image default

Izland befejezi a bálnavadászatot!

Izland befejezi a bálnavadászatot! Az utóbbi években folyamatosan számolták fel a kereskedelmi célú bálnavadászatot, mindössze egy bálnát ejtettek el 2021 és 2023 között. Most pedig végleg leállítják!

Az észak-atlanti szigetország bejelentette, be kívánja fejezni a kereskedelmi célú bálnavadászatot. A tengeri emlősök húsa iránt egyre kisebb a kereslet, a helyiek szinte egyáltalán nem is fogyasztják – írja a Firstclass cikkére hivatkozva a Magyar Állatvédelem. 

Mindig is ellentmondásos volt a világban a bálnahús fogyasztásának kérdése, ennek ellenére több országban, pl. Japánban még mindig ölik őket fogyasztási céllal, Feröer-szigeteteken például ez az egyik legfontosabb fehérjeforrás a mai napig.

IZLAND IS IDE TARTOZOTT, EGÉSZEN MOSTANÁIG, HISZEN AZ ORSZÁGBAN LEÁLLT A BÁLNAVADÁSZAT.

Az utolsó cég, melynek bálnavadászati engedélye volt, 2023 végéig működhetett legálisan, azonban nem kérték engedélyük meghosszabbítását az illetékesektől. 2024-ben így Izland leállt a kereskedelmi célú bálnabefogásokkal.

AMÚGY SEM VOLTAK MOZGALMASAK AZ UTÓBBI ÉVEK A HIVATALOS JELENTÉSEK SZERINT, MINDÖSSZE EGY BÁLNÁT EJTETTEK EL 2021 ÉS 2023 KÖZÖTT.

Az országban az élelmiszer fogyasztása sosem volt igazán jellemző, még elszigeteltsége ellenére sem, alkalmanként ették a helyiek a bálna húsát. A szervezett vadászat leginkább a baszk és a holland kereskedők miatt alakult ki annak idején, ugyanis velük üzleteltek: az izlandiak bálnahússal fizettek a tejtermékekért, mellyel színesíthették táplálkozásukat.

A modern időkben is a kereskedelem hajtotta az izlandi bálnavadászatot, baszkok és hollandok helyett azonban Japán volt a partner. Az ázsiai országnak azonban egyre kevésbé kellett az európai bálnahús azok után, hogy 2019-ben újraindították a kereskedelmi célú vadászatot: amit megesznek, azt ők maguk, a saját tengereiken fogják be.

Izlandon vannak ugyan helyek, ahol most is árulnak bálnahúst, ám ezek leginkább a külföldiek miatt léteznek, akik egyfajta egzotikumként tekintenek az ételre. Az “Egy olasz Izlandon” blog szerint a szigetországban található egy igen ismert étterem, amely tíz éve raktározza ugyanazt az adag bálnahúst lefagyasztva. Alig kell belőle naponta felolvasztani, ugyanis annyira azért nem kapós a dolog – írták.

(Forrás: firstclass.hu, Magyar Állatvédelem Fotó:HALLDOR KOLBEINS/AFP)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Civil összefogással küzdenek a Francia-öböl tisztaságáért!

szurkeharcsa

Megszüntette az eljárást az ügyészség a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottjával szemben

gyilkosbalna

Huszáros véghajrával, fantasztikus fogásokkal zárult a V. Atka Kupa

szurkeharcsa