#talaljfogast
Image default

Kifogta az összes “édesvízi szörnyet” Jeremy Wade, ezért ért véget a legendás sorozat

Kifogta az összes “édesvízi szörnyet” Jeremy Wade, ezért ért véget a legendás sorozat! A tévés sztárhorgász valóra váltotta álmát, és az összes olyan misztikus, rejtélyes édesvízi élőlényt kifogta már, ami a bakancslistáján szerepelt.

Jeremy Wade a biológiatanárból lett tévés kétségkívül a világ egyik legismertebb horgásza, köszönhetően az Animal Planet csatornának gyártott “River Monsters – Édesvízi szörnyek” sorozatának. Ismeretterjesztő, részben szórakoztató sorozataiban körbeutazza a világot, hogy a legritkább, legijesztőbb édesvízi halakat akassza horogra.

Gyerekkori szenvedélye csak erősödött az évek során, a tévézés előtt is a világ egzotikus vizeit járta a nagy fogás reményében, életét az utazás, a felfedezés és a horgászat határozta meg – írja a FirsClass.

Nem legendák után kutat, melyek csak mendemondaként léteznek: az epizódokban sikerrel fogja ki a helyiek által szörnynek titulált állatot, miközben érződik a hitelesség, a szenvedély Wade hozzáállásán.

 

9 évad alatt az összes halat kifogta Wade

Műsorai közül kiemelkedik az Édesvízi szörnyek. Ez a dokumentumfilm-sorozat összesen kilenc évadot élt meg, 57 epizód készült, 2009 és 2017 között. A kilencedik évad után a sorozat, bár sikeres volt, befejeződött. Nem azért, mert Wade és stábja belefáradt a forgatásba,

hanem mert egyszerűen elfogytak a világ legérdekesebb kifogható halai.

Hihetetlen, de Wade a széria forgatása során minden egyes, a bakancslistáján szereplő halat ki tudott fogni. “Néhány műsor örökké tarthat, de a mi témánk véges” – írta a sorozat végét bejelentő sajtóközleményben. “Tíz évvel ezelőtt volt egy listám, ami akkoriban lehetetlenül ambiciózusnak tűnt, de mostanra mindent kipipáltam, sőt még többet is”.

Legnagyobb fogását a dél-afrikai Breede-folyón érte el. Ez egy bikacápa volt, ami nem megszokott azokban a vizekben. A bikacápa különösen kedveli a folyótorkolatok zavaros, enyhén sós vizeit. A cápák világán belül szinte egyedülálló tulajdonsága, hogy a legszélsőségesebb sótartalom-ingadozást is képes elviselni. Bár nem édesvízi faj, mint a folyami cápa, ahogy a fogás mutatja, ritkán előfordulhat a nagy folyókban is. Ezek a halak 4-500 kilogrammosak is lehetnek:

2020-ban Wade, már a Hatalmas folyók című sorozat forgatásán, Magyarországra is ellátogatott, amikor a Dunát, és annak különleges élővilágát mutatta be. Ebben a szériában nem az extrém “szörnyeken” van a hangsúly, inkább a folyó történetére koncentrál,  az egykor gigászi méreteket is elérő viza pusztulását, az állomány drasztikus csökkenésének okait mutatja be.

(Forrás: FirstClass)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

120 cm feletti csukát fogott a magyar pergető horgász Amszterdamban – részletes beszámolóval!

szurkeharcsa

Nem ismerte fel a különleges sügért a horgász, később kiderült, hogy állami rekordot döntött!

gyilkosbalna

Kiderült, oxigénhiány okozta a tömeges halpusztulást a Rakaca-tavon

gyilkosbalna