#talaljfogast
Image default

Autó gázolta mocsári teknősök életét mentették meg a Hortobágyi Madárkórházban!

Autó gázolta mocsári teknősök életét mentették meg a Hortobágyi Madárkórházban! Mindkét teki megkapta a szakszerű ellátást, és most már gyógyulófélben vannak.

Hortobágyon, Dr. Déri János állatorvos vezetésével a Madárkórház Alapítvány az országban egyedül álló kórházat működtet hosszú évek óta. Az intézmény az egész ország területéről beérkező, sérült, beteg, vadmadarak állatorvosi ellátását, kórházi ápolását és rehabilitációját végzi. Az évente beérkező 2500-3000 beteg közül 35-40 % visszakerül a természetbe.

De nem csak sérült szárnyasok gyógyítását végzi Déri doktor és csapata, hiszen igyekeznek minden bajba jutott, beteg állaton segíteni. Most éppen súlyos sérülést szenvedett mocsári teknősöket kellett megmenteniük – írta a Hortobágyi Madárpark.

Mint írták, “Máshonnan bár, de közel egyszerre érkeztek az elütött mocsári teknősök… Mindkettő az úton haladt volna át, mikor áthajtottak rajtuk. Törött páncéljaik most már stabilak.”

Hatalmas gond az invazív teknősfajok jelenléte

Halak ívását szerette volna filmre venni, helyette elvadult ékszerteknősökkel találkozott az édesvízi búvár! A Sokszínű Vidék számolt be Kostyál Pál édesvízi búvár kalandjáról, aki évek óta merül Magyarország tavaiban és készít felvételeket az élővilágról.

Mint írják, legutóbb február 17-én merült alá egy meg nem nevezett magántóba, a tulajdonos engedélyével, és néhány perc múlva találkozott a hüllőkkel. A lap azt írja, ezen a helyen már tavaly is találkozott hasonló lényekkel, így biztos benne, hogy a természetben szaporodtak.

A mostani merülés alkalmával a csukák ívását szerette volna felvételen rögzíteni, és két teknőssel is találkozott a búvár, ám mint azt a lapnak elmondta, nem ismerte fel pontosan a fajtájukat.

A FIMEN EGY MÉLTÓSÁGTELJES CSUKA MELLETT KÉT ÉKSZERTEKNŐST ÖRÖKÍTETT MEG A BÚVÁRFILMES

– írja a lap.

 

Megjegyzik, korántsem mindegy, milyen fajta teknőssel találkozunk a szabadban, hiszen egyetlen őshonos faj él Magyarországon, a mocsári teknős. A védett hüllőt több idegenhonos faj is veszélyezteti, köztük az aligátorteknős, valamint a sárga- és vörösfülű ékszerteknősök. Az idegenhonos fajok példányaiból időnként feltűnik néhány példány a hazai vizekben.

EZEK AZ EGZOTIKUS ÁLLATOK TERRÁRIUMI TARTÁSBÓL SZÁRMAZHATNAK, LEGGYAKRABBAN FELELŐTLEN ÁLLATTARTÓK ENGEDIK ŐKET SZABADON A VÍZPARTOKON.

Igen szívós, nagy tűrőképességű fajokról van szó, melyek jelentős károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémában. A közönséges ékszerteknősök nagyobbak és agresszívabbak, mint a mocsári teknősök, így konkurenciát jelentenek a számukra. Gyakran elzavarják az őshonos hüllőket a táplálék mellől, élősködőik pedig a hazai fajt is megfertőzhetik, komoly elhullást okozva ezzel – teszik hozzá.

(Forrás: Hortobágyi Madárkórház, Sokszínű Vidék, Fotó: MTI/Újbuda)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Jó hír a rablóhalasoknak: Nyolc vizébe telepített csukákat a győri szövetség!

gyilkosbalna

Sok év után végre újra pisztrángtelepítés volt a Gaja-patakba!

gyilkosbalna

Tökéletes 17-es tőponty akadt horogra a Tisza-tavon

gyilkosbalna