#talaljfogast
Image default

Szigorodnak a szabályok: ezekre figyelj, ha a Velencei -tavon szeretnél horgászni!

Szigorodnak a szabályok: ezekre figyelj, ha a Velencei-tavon szeretnél horgászni! A szigorítás célja főleg a ragadozó fajok védelem és a darabszám korlátozással nem védett őshonos fajok állományának erősítése.

A Magyar Országos Horgász Szövetség több lényeges változást vezetett be, tehát aki 2024-ben a Velencei-tavon kíván horgászni, annak ezeket az előírásokat be kell tartania. A legfontosabb cél a tó jövőjének megalapozása, halállományának fejlesztése – számolt be a FEOL.

A szigorítások oka elsősorban a ragadozó fajok – közülük is kiemelten a süllő, a csuka és a balin – védelme, de segíteni szeretnék a darabszám korlátozással nem védett őshonos fajok, különösen a keszegek állományának erősödését is. A horgászoknak érdemes lesz áttanulmányozniuk a teljes dokumentumot, a Velencei-tó idei horgászrendjét.

A süllő, a csuka és a balin megőrzése érdekében április 30-ig tilos mindenfajta olyan horgászmódszer alkalmazása, amely e fajok fogására lehet alkalmas, természetesen a véletlenül zsákmányolt egyedeket sem szabad megtartani. A darabszám korlátozással védett halfajokból éves területi jeggyel egy esztendőben 40 darab fogható ki, de csak összesen 10 darab, ha balin, süllő vagy csuka a zsákmány. További 50 kiló lehet a fogás, ha a szákba ilyen korlátozással nem védett faj példányai kerülnek. Még kisebb az elvihető darabszám, ha valaki összevont éves megyei és országos horgászjeggyel rendelkezik.

Felnőtt területi jeggyel a darabszám korlátozással védett halfajokból naponta összesen három tartható meg, egy-egy fajból azonban legfeljebb csak kettő, süllőből, csukából vagy balinból pedig összesen – és nem fajonként – csupán egy darab. A darabszám korlátozással nem védett őshonos fajokból összesen 3 kg tartható meg naponta. Más előírás vonatkozik a gyermekhorgászokra, a 24, 48 vagy 72 órás területi jegyet kiváltókra.

Változtak egyes méretkorlátozások is

Továbbra sem kifogható faj a széles kárász és a compó, de változtak egyes méretkorlátozások is. A 30 centinél nagyobb keszeget, 55 centinél nagyobb pontyot, 70 centinél nagyobb és 40 centinél kisebb süllőt és balint, 50 centinél kisebb és 80 centinél nagyobb csukát ezután vissza kell engedni a vízbe, legfeljebb egy fotózás erejéig hagyva időt. Csalinak kizárólag a napi horgászathoz szükséges mennyiségű, legfeljebb 15 centiméteres testhosszúságú példány tartható meg. De őshonos halfajból ez nem lehet 30 darabnál nagyobb mennyiség.

A vízminőség védelme érdekében csak megfelelő minőségű és csak szükséges mennyiségű etetőanyag használható fel. A szoktató etetés nem megengedett: pedig utóbbit főként az idősebb horgászok kedvelték a Velencei-tónál, akiknek volt idejük rendszeresen visszajárni ugyanarra a helyre. A halnak nem szabad indokolatlan sérülést, szenvedést okozni. Drótszák, valamint nagy szembőségű, illetve gyűrű nélküli tartószák nem használható. Bojlis horgászat esetén kéznél kell legyen a halbölcső vagy a halmatrac, használata kötelező.

És egy másik olyan szabály, amely bár korábban is érvényben volt, de idén azt ígérik a halőrök, hogy erre fokozottabban figyelnek: autóval a mólókon és a vízparttól számított 10 méteres sávban tilos lesz parkolni. Aki pedig szemetel, köteles maga után összetakarítani és a hulladékot magával vinni. Ez a rendelkezés például a Szúnyog-sziget hajókikötőjében is rendezettebb viszonyokat teremt majd.

(Forrás: Feol, Fotó: TopMix)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

“Volt hogy négyből egyszerre három is elfüstölt!” – Hartl Martin korosztályos pontyfogó magyar bajnok beszámolója

gyilkosbalna

Egy teherautónyi busát fogott már idén Kovács Zsuzsa és párja!

gyilkosbalna

Termetes harcsa akadt horogra a népszerű horgásztavon

gyilkosbalna