#talaljfogast
Image default

Hihetetlen teljesítmény: 3 nap alatt 1200 km-t repült a Nagykanizsa mellett megpihenő halászsas!

3 nap alatt 1200 km-t repült a Nagykanizsa mellett megpihenő halászsas!

Elképesztő teljesítményről közölt cikket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján: egy nyomkövetővel ellátott halászsas hihetetlen távolságot tett meg pár nap alatt!

Mint írják, tavaszi és őszi madárvonuláskor többször is felbukkant már a halászsas, a mostani megfigyelés azonban igazi ritkaság volt

“2023. november 21-én, Nagykanizsa környékén dr. Lőkkös Andor természetvédelmi őr kollégámmal figyeltük meg a színes gyűrűvel és napelemes jeladóval ellátott halászsast. A megfigyelés nagy távolságból történt, ezért a fekete gyűrűn lévő fehér feliratot csak nehezen tudtuk leolvasni: BX, alatta 38.” – írta Schneidler Viktor.

Ezt követően a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központjából kaptak tájékoztatást a megfigyelt madárról. Kiderült, hogy 2023. június 26-án, ÉK-Németországban található Wendisch Waren település melletti 3 fiókás fészekben kapott gyűrűt a a halászsas az ottani szakembereknek köszönhetően.

A jeladó szerint Nagykanizsa mellett tartózkodott 2023. november 15 és december 2 között. A gyűrűzése és Nagykanizsára érkezése között majdnem 5 hónap telt el, és légvonalban mérve 869 km a távolságot tett meg.

Mivel ifjú sasunknak jeladója is volt, kíváncsiak voltunk, hogy milyen útvonalat járt be, merre időzött.” – írták. Ezen adatokat most közölte a Hiddensee-i Gyűrűzőközpont egy térkép, és egy rövid e-mail formájában. A levélből kiderül, hogy egy nem mindennapi esetről van szó! Mivel a gyűrűzés helyének régiójából, leginkább Spanyolország, Portugália, vagy Nyugat-Afrika területeire vándorolnak a halászsasok, de a szóban forgó halászsas Magyarországon át érintette az olasz csizma talpát, majd Szicília keleti partvidékén élvezte a mediterrán telet.

REPÜLÉSI TELJESÍTMÉNYÉT TEKINTVE FIGYELEMRE MÉLTÓ, HOGY A HALÁSZSAS TŐLÜNK DECEMBER 2-ÁN INDULVA HÁROM NAP ALATT LEREPÜLT MÁLTA MELLÉ, AMI LÉGVONALBAN 1200 KM!

A kapott adatokért köszönet az MME Monitoring és Madárgyűrűzési Központnak, és a németországi Beringungszentrale Hiddensee-nek – zárták írásukat.

(Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság/Schneidler Viktor, Fotók: Schneidler Viktor/madaraink.hu)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Visszatértek a vonuló vízparti madaraink a nemzeti parkunkba

gyilkosbalna

Gigaponty köszöntötte az új évet az RSD-n!

gyilkosbalna

A horgászatban is fontos, hogy helyesen neveljük a jövő generációját!

gyilkosbalna