#talaljfogast
Image default

15 év után szeretett volna újra horgászni, nem engedték neki

15 év után szeretett volna újra horgászni, nem engedték neki. A bosszantó helyzetbe került horgász kálváriáját a bama.hu. részletezte.

A portál közölte, hogy a panaszos úr még gyermekfejjel tette le a horgászengedélyhez szükséges vizsgát, a pecázást gyerekként, később fiatal felnőttként is aktívan űzte.

“Majd aztán szüneteltette szeretett szenvedélyét, a horgászatot csaknem tizenöt évig.”

Most látta elérkezettnek az időt, hogy újra horgászbotot vegyen a kezébe. Igen ám, de az ahhoz, hogy a szükséges állami jegyet, majd annak birtokában éves területi, vagy napijegyet tudjon kiváltani, szükségesek a korábbi horgászokmányok. Ezek azonban az évek során már elvesztek…

És igazán itt kezdődőtt a bosszantó kálvária. Az egyik horgászegyesületnél, amelynél korábban tag volt, két opciót vázoltak fel előtte a folytatás feltételeként. Vagy bemutatja a horgászengedélyét, vagy az akár húsz éve kiváltott állami jegy is igazolja a korábban tett sikeres vizsgát. Azonban a sporttárs sajnos egyiket sem tudta megtenni. Az egyesületnél ezért azt ajánlották neki, hogy elégedjen meg az új rendszerben turistának nevezett engedéllyel. Ezzel a kiváltástól számítva csak három hónapig horgászhat, ráadásul kettő helyett összesen egy horgászbottal. Másik lehetőségként az újbóli vizsgázást ajánlották számára.

Ezen két lehetőséget a horgászatra vágyó úr nem fogadta el. Azzal érvelt, hogy megérti, hogy első vizsgája és a napjaink között történt számos, köztük jogszabályi változás a horgászatot illetően. De éppen a jogosítványhoz hasonlítva a helyzetet, a KRESZ változásai miatt sem kell az autóvezetőknek új vizsgát tenni. Nehezményezte, emellett azt is, hogy miként veszhetett el az egyesülettől eredeti horgászvizsgájának bizonyítványa. Szintén kritikaként jegyezte meg, hogy példájából kiindulva az egyesületek nem rendelkeznek központi nyilvántartással a vizsgabizonyítványokról.

Vagyis csak nem rendelkeztek, mert az új rendszerben immár mindent adatot online felhőalapú rendszerben tárol a Magyar Horgászok Országos Szövetsége, a Mohosz. Ezt már Kapitány Zsolttól, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetéségének (HEBMESZ) ügyvezető elnökétől tudta meg a Dunántúli Napló.

A horgász kötelessége bizonyítani, hogy igenis rendelkezik horgászvizsgával

Kapitány Zsolt az esettel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy első körben a horgász kötelessége bizonyítani, hogy igenis rendelkezik horgászvizsgával. Ezt pedig vagy a vizsgapapírral, vagy a korábban váltott állami horgászokmánnyal tudná megtenni, de „ha egyik sincsen meg úgy elég nehéz” – mondta. Az ügyvezető elnök jelezte, egy horgászegyesületnél is van iratkezelési szabályzat, vannak szigorú számadású nyomtatványok, amelyeknek van véges határidejük, hogy meddig kell azokat megőrizni. Az azonban nem derült ki, hogy meddig…

Kapitány Zsolt a hasonló helyzetbe került sporttársaknak az újbóli vizsgázást javasolta, mondván, azóta teljesen új jogszabály vonatkozik a horgászatra. Változtak a tilalmi idők, új halfajok kerültek fel a méretkorlátozással és tilalmi idővel védett fajok listájára. Ilyen a jászkeszeg, a paduc, vagy compó és a csapósügér – sorolta a 2013-ban életbe lépett új szabályozás elemeit. Az online átállásnak köszönhetően minden egy helyre került, ezért a jövőben nem lesz olyan, hogy elveszik a papír amiatt, mert az egyesület megszűnt vagy új helyre költözött – fejtette ki.

(Forrás: bama.hu)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Egy órán belül 3 brutális harcsát is fogott a Törpeharcsa-team a háromfai Balzer Adrenalin Kupán!

gyilkosbalna

Tucatnyi halat tudtak élve kiszabadítani az orvhalászok hálóiból a tiszai halőrök

gyilkosbalna

Visszatértek a vonuló vízparti madaraink a nemzeti parkunkba

gyilkosbalna