#talaljfogast
Image default

6 tonna háromnyaras ponty került a Dunába Komárom-Esztergomban

6 tonna háromnyaras ponty került a Dunába Komárom-Esztergomban. Az örömteli hír mellett a megyei szövetség azt is elárulta, hogy hamarosan előnevelt csukák, süllők, illetve jelölt kecsegék kerülnek a Dunába.

60 mázsa, háromnyaras pontyot teleített a Dunába február 29-én a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége. 

Mint bejegyzésükben írták, az esztergomi szénrakodónál, a táti gátnál és a neszmélyi mellékágba kerültek a szép pontyok. Előre jelezték, hogy a folyóba érkezik még 10 mázsa háromnyaras ponty, így összesen 70 mázsa lesz a telepített mennyiség. A későbbiekben előnevelt csukák, süllők, illetve jelölt kecsegék kerülnek a Dunába.

A halcsúszdán kedden a 1,5-4 kilogramm közötti példányok kerültek a folyóba. A horgászszezon beindítása érdekében a KEMEHSZ kivételesen nem rendelt el egy hetes tilalmi időszakot az érintett területeken. A szövetség tervszerű halgazdálkodást folytat és ennek keretében saját tenyészállományt is nevel, így a jelen helyzet gazdasági nehézségei ellenére nem kell csökkenteni a telepített halak mennyiségét.

A kedvező törvényi szabályozás következtében növekszik a horgászat népszerűsége, a MOHOSZ és a kormány közötti megállapodások korábban is nagymértékű haltelepítéseket tettek lehetővé. A KEMHESZ célja, hogy az egyre növekvő létszámú horgásztársadalom számára biztosítsák a fogás élményét, az aktív kikapcsolódás lehetőségét – ismertette Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke.

Tavaly ősszel is szépen telepített a KEMHESZ

Tavaly novemberben számoltunk be róla, hogy az alábbi mennyiségeket telepítette a szövetség a Dunába:

  • 5551 kg egynyaras csuka
  • 512 kg egynyaras ponty
  • 1023 kg kétnyaras ponty
  • 1250 kg harcsa

A TELEPÍTÉSEKET HAMAROSAN FOLYTATJUK A SAJÁT TERMELÉSŰ HALLAL ÉS MEGLEPETÉS TELEPÍTÉST IS TERVEZÜNK A HORGÁSZAINKNAK! GÖRBÜLJÖN!!

-írta a KEMHESZ Facebook bejegyzésében.

A Duna Esztergomnál

Rá egy hétre is telepítettek

“Keves Horgásztársak!
A hét folyamán sikeresen megérkeztek Duna szakaszunkra az 1 nyaras, 512kg ill. 2 nyaras, 1024kg pontyok amiket a neszmélyi mellékágban helyeztünk el. A halakra tilalom nincsen érvényben, méretükből adódóan nem megtarthatók! Hamarosan csukát helyezünk ki, majd megkezdjük a saját termelésű 2-3kg-os pontyok, keszeg, süllő, Dunába való telepítését. Addig is jó szórakozást kívánunk! GÖRBÜLJÖN!
A vármegyei horgászszövetség eredményesen szerepelt a MOHOSZ „Standard és preferált őshonos halfajok telepítése és visszatelepítése” elnevezésű, ÁPFE/4/2023 kódszámú pályázatán így egy- és kétnyaras pontyot, harcsát, csukát helyezünk ki a keretből!” – Olvasható közösségi portáljukon.

Október óta folyamatosan telepítenek, nagy mennyiségben saját nevelésű halakat is

Október 24-én a következőkről számolt be a KEMHESZ a Facebookon:

Harcsát és pontyot telepítettek a vármegyei horgászok

A KEMHESZ az elmúlt napokban 1250 kilogramm harcsát és 307 kilogramm saját nevelésű pontyot telepített a Dunába Neszmélynél, illetve az esztergomi szénrakodónál.
Schmidt-Kovács Bence szakmai igazgató elmondta, a háromnyaras pontyok a szövetség saját neveléséből származnak. A halakat egy évig a Réti 8-as tóban, nevelték, etették, felügyelték a tó állapotát. A mostani alkalom próbahalászat volt az állomány gyarapodásának ellenőrzésére. A 2,5-3 kilogrammos súly megfelelt a várakozásoknak, a mennyiség majd a tél előtti végleges lehalászáskor derül ki.
A vármegyei horgászszövetség eredményesen szerepelt a MOHOSZ „Standard és preferált őshonos halfajok telepítése és visszatelepítése” elnevezésű, ÁPFE/4/2023 kódszámú pályázatán így egy- és kétnyaras pontyot, csukát és harcsát telepíthet a támogatás segítségével.
Az elmúlt napokban 1250 kilogramm szürkeharcsa került a Dunába Neszmélynél. Az átlagosan 0,8 kilogrammos példányok egy-két hét alatt megismerkednek a környezettel és belakják a folyó közeli helyeit.
Hernádi Ádám Esztergom polgármestere kiemelte, hogy a város mindig számíthat a horgászokra a környezetvédelmi, városszépítési programokban, a szövetség rendszeresen részt vesz a szemétszedési akciókban is és figyel a vízpartok tisztaságára.
Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő szólt arról, hogy a vármegyei horgászszövetség a térség legnagyobb civil szervezeteként működik, a kedvező jogszabályi környezet, valamint a horgászat társadalmi elismertsége miatt stabil, növekvő taglétszámmal.
Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta,
A SZÖVETSÉG NAGY ENERGIÁT FORDÍT A TERVSZERŰ GAZDÁLKODÁSRA, ENNEK EGYIK PÉLDÁJA A SAJÁT HALNEVELÉS, MELYRE ORSZÁGOSAN IS CSAK KEVÉS SZERVEZET KÉPES.
Így növekedni fog a telepíthető mennyiség és változatosabb lesz a Dunában halfaji összetétel, természetesen csak őshonos fajokkal számolva. A szövetség célja, hogy az egyre növekvő létszámú horgásztársadalom számára biztosítsák a fogás élményét, az aktív kikapcsolódás lehetőségét.”
További halgazdákodási hírekről weboldalunk HAZAI VIZEKEN menüpontjában olvashattok!

(Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szakszövetsége Facebook)

Halazin

 

 

KAPCSOLÓDÓ

Közel 3 mázsa halat fogtak a pünkösdi versenyen a horgászok!

gyilkosbalna

Civil összefogással küzdenek a Francia-öböl tisztaságáért!

szurkeharcsa

Süllőfészkekkel segíti a Szövetség a ragadozóállomány gyarapodását az Alcsi Holt-Tiszában

gyilkosbalna