#talaljfogast
Image default

Abszolút tórekord Maconkán: 25 kilós amur akadt horogra!

Abszolút tórekord Maconkán: 25 kilós amur akadt horogra! Szenzációsan zárult az év Dr. Dérer István számára, hiszen december 30-án kifogta a népszerű horgásztó legnagyobb torpedóját! 

Év végi ajándék: új abszolút amur-tórekord – kezdte örömmel közösségi bejegyzését a Maconkai-víztározó és tórendszere. Dr. Dérer István hatalmas, 25,63 kg-os amurfogása legalább annyira megdobogtathatja mindannyiunk szívét, mint ahogyan István beszámol a különleges fogásáról. A rövid leíráshoz csak annyit tudunk hozzátenni: ilyen egy igazi sporthorgász! Végtelenül nemeslelkű, aki minden pillanatban tisztelettel bánik a halakkal!

Olvassuk hát élvezettel a beszámolót:

Nehéz elfogulatlanul írnom most bármit… Hosszú évek óta van szerencsém beszámolni a maconkai rekordokról, s benne néha egy-két szép saját fogásról is. Jöjjön most egy szürreális, örök élmény és egyben egy új faj szerinti abszolút tórekord! A fő tározótér és a Rekord-tó esetében is tudjuk (vagy legalább is megalapozottan sejtjük), hogy valószínűleg szép számmal vannak olyan halak, melyeket még nem fogtak ki. Ilyen idea a nagy amurok jelenléte is. E legendákat persze sokan nem hiszik el, főleg az intenzíven horgászott Rekord-tó esetében. Itt ebben az évben több igen nagy amur is partra került, mivel sokan célzottan horgásznak rájuk. Az eddigi rekord Szűcs Gábor október 11-i fogása volt, itt már csak 3 dkg hiányzott a mindig “bűvös” 20 kg-hoz.

Mindezek után ma este az év utolsó horgászatára, benne egy rövid világítópatronos matchbotos úszózásra ballagtam ki, a boton 0,18-as monofil damillal és egy 1×1 cm-es halkockával, tokhalak reményében. Pár perccel 18:30 előtt egy határozott kapás után bevágás, majd 2-3 másodperc mozdulatlanság után lassan elindult egy akkor még ismeretlen őserő. A következő félóra során mindkét fél bevetett mindent. Amikor megláttam végre a halat, a korábbi 50%-kal szemben már csak maximum 1-2% esélyt adtam magamnak. Közben némi derűvel arra gondoltam, hogy ennyit a célzott horgászatról.

Heroikus küzdelem volt

Végül győztem, de szerencsém volt, mert András halőrünk segítsége nélkül nulla lett volna a sikeres szákolás esélye.

A közösen kiemelt óriási amur végül 25,63 kg-os volt, 105 cm törzshossz és 72 cm kerület mellett.

A képhez: megjegyzem: kitartani egyszerűen nem bírtam, pedig mondhatnám azt is, hogy nem mertem…

 

A legszebb pillanat pedig a visszaengedés után az óriás elúszása volt – lassú, méltóságteljes előadás. Csodás élmény. Ilyen a horgászat, melynek egyik sava-borsa a kegyelem gyakorlásának lehetősége mellett az örök kiszámíthatatlanság. Végül engedjék, engedjétek meg nekem, hogy a Fiaimnak ajánljam ezt a fogást abban a reményben, hogy majd egyszer túlszárnyalnak ebben is. E remek halnak pedig még sok-sok szép évet kívánok Maconkán, horgásztársaimnak pedig a most leírthoz hasonló, egy életre szóló élményeket!
Dr. Dérer István, 2023. 12. 30.

Gratulálunk a nagyszerű fogáshoz!

(Forrás: Maconka Facebook oldala)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Ismét horogra akadt egy bődületes méretű lapátorrú Maconkán!

gyilkosbalna

Remek hangulat, napindító szíverősítő, ízletes harapnivaló, na meg persze gyönyörű halak színesítették a Hévízgyörki horgászversenyt!

gyilkosbalna

A törés aljából jöttek a szebbnél szebb pontyok!

szurkeharcsa