#talaljfogast
Image default

Budapest emelt az árvízvédelmi készültségen

Budapest emelt az árvízvédelmi készültségen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kihansúlyozta, hogy a kedd délelőtti órákban a főváros rakpartjain több terület is vízzel borulhat. Ennek következtében a rakpartokat nemcsak járművek, hanem gyalogosok számára is lezárták az áradás veszélye miatt.

Kedden 10 órakor Budapestnél 636 centiméteres vízállást regisztráltak.

A tetőzés várhatóan csütörtök hajnalban vagy reggel következik be, és a várakozások szerint 680 centiméter körül lesz.

A rakpart magasságát (645 centiméter) kedden napközben, délután éri el a folyó. Az árvízvédelmi készültség részeként a csatornazsilipek lezárása már december 23-án megkezdődött. Már akkor jelezte az Országos Vízügyi Főigazgatóság, hogy 2013 óta először a Duna vízállása elérheti a budapesti alsó rakpartot is, ezért azt két napja, december 24. 0:00 órától teljes hosszában lezárták. A Fővárosi Önkormányzati Rendészet Igazgatósága az ott hagyott gépjárműveket a katasztófavédelemmel biztonnságos közterületi parkolóhelyre szállítatta, amennyiben a tulajdonoskat nem sikerült elérniük – tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal.  

Hozzátették: az intézkedés a járművek épségének megóvása érdekében történt, azzal kapcsolatban a tulajdonosoknak fizetési kötelezettsége nem keletkezik. Az áthelyezett gépjárművek üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0-24 órában hívható 301-7500-ás telefonszámán, vagy a fori.hu/elszallitott-jarmuvek/ honlapon kaphatnak felvilágosítást gépjárművük pontos elhelyezéséről. 

MIVEL AZ IRÁNYADÓ VÍZÁLLÁS VÁRHATÓAN ELÉRI EZT A SZINTET, KARÁCSONY GERGELY FŐPOLGÁRMESTER BUDAPESTEN 2023. DECEMBER 26-ÁN 16.30 ÓRÁTÓL II. FOKOZATÚ ÁRVÍZVÉDELMI KÉSZÜLTSÉGET LÉPTETETT ÉLETBE.

 

Lánchíd, pesti hídfő kedd este
Lánchíd, pesti hídfő kedd este

Továbbá, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-nél egy operatív törzs is megkezdi működését, annak érdekében, hogy Budapest szennyvíz-szolgáltatásában és vízellátásában ne okozzon kárt az áradás. December 28-án további áradás valószínű, a rendelkezés  visszavonásig érvényes.  A jelenlegi előrejelzések alapján legkorábban 2023. december 30-án reggel kerülhet sor az alsó rakpartok megnyitására a gépjárműforgalom előtt, ennek pontos időpontjáról az árvízi helyzet alakulásának függvényében, később születik döntés – közölte a Főpolgármesteri Hivatal a csütörtök délután, szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.számol be róla az index.hu

Egyéb településeken is készülnek az áradásra

Baján a csúcspont várhatóan pénteken vagy szombaton 810 centiméter körül lesz. A Lajtán is várhatóan árhullám halad át, kedden Mosonmagyaróvárnál elsőfokú készültség volt érvényben. A helyzet további áradásokra utal a szerdai, a másodfokú szinthez közelítő csúcsponttal – állítja az OVF.

A Rába Körmendnél vasárnap, december 24-én, 365 centiméterrel tetőzött, Sárváron pedig várhatóan kedden napközben éri el a folyó a készültségi fokozat alatti szintet.

A karácsony napján Győrben olyan helyzet alakult ki, hogy autókat kellett kimenteni a Rába vízéből. Jelenleg a folyón 552 centiméteres vízállást mérik, de itt további jelentős emelkedés nem valószínű.

Az Ipolyon hétfőn egy újabb árhullám érkezett, amely jelenleg Nógrádszakálnál 279 centiméteres vízállással tetőzik. Az Ipoly Ipolytölgyesnél várhatóan szerdán, a másodfok felett.

A Tiszán az árhullám levonulása folytatódik, és már elhagyta a folyó hazai szakaszát. Jelenleg még első fok feletti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A következő napokban a vízszint emelkedései lassan apadnak, főként a Szamoson érkező kisebb árhullám hatására. Ennek eredményeként a Közép-Tiszán újra első fok feletti vízállások várhatóak.

A Tisza több mellékfolyóján is vízszintemelkedés kezdődött a lehullott csapadék és a hóolvadás következtében. Ennek eredményeként a következő napokban ismét árvédelmi fokozatot megközelítő vagy azt meghaladó vízállás várható a Krasznán, a Túron, a Bodrogon, valamint a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén – közölte az OVF az MTI-vel.

Esztergomban karácsony másnapján már kiönött a Duna

Karácsony másnapján árvízre ébredt Esztergom. Az árvízveszély, amit már néhány napja országszerte kihirdettek, mára valósággá vált, és teljesen elöntötte a város Duna-partját.

December 26-án elöntötte a víz Esztergomot. Korábban Hernádi Ádám polgármester azt mondta:

Egy kisebb árhullám közelít a Dunán városunk felé. A tetőzés december 27-re várható, II. fokot megközelítő vízmagassággal, ami azt jelenti, hogy a Prímás-szigeten védekezési munkálatokat kell végezni, és a Nagy-Duna sétány valószínűleg lezárásra fog kerülni.

Karácsony napján 500 centiméteres volt a vízállás, ez másnap reggelre 569 centiméterre emelkedett

– írja a Vízügy. A KEMMA karácsony napján délelőtt még kora estére várta az áradást, amely miatt megkezdték a forgalom elterelését a Nagy-Duna sétányról.  

Karácsony másnapjára a sétálóutcákra és a parkos területekre is betört a víz. – olvasható az Index cikkében.

(Forrás : index.hu, videó: kisalfold.hu , Képek : index.hu,  Borítókép : infostart.hu)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Egy ideig nem horgászhat az RSD pontymészárosa, “Mohó Halfarkas úr”

szurkeharcsa

Nagypontyos mesterhármas színesítette meg a kellemes februári horgászatot Látóképen

gyilkosbalna

“Láb alól” jött az egyméteres csuka!

gyilkosbalna