#talaljfogast
Image default

Döbbenetes: szinte fuldokolnak a jég fogságába esett karszárnyú delfinek

Döbbenetes: szinte fuldokolnak a jég fogságába esett karszárnyú delfinek. A jég fogságába esett 13 kardszárnyú delfin a japán partoknál. Az állatvédők sem tudnak mit tenni, csak reménykednek a kiszabadulásukban. 

A csapdába került orkákkal több bálnaborjú is van. Az állatoknak igazából nincs más lehetőségük, mint kivárni, hogy megmozduljon a jégtakaró. Egyelőre nincs szél a térségben, így a helyzet egyre aggasztóbbá válik – közölte cikkében a The Guardian.

A japán média jelentése szerint 13 kardszárnyú delfin esett a jég fogságába Rausu közelében, a Siretoko-félszigeten és egyelőre nem tudják őket kiszabadítani. A vastag jég lehetetlenné teszi a mentésüket a parti őrség számára. „Nincs más dolgunk, mint megvárni, amíg a jég felszakad, és ezután távozhatnak majd az állatok” – hangzott el az NHK közszolgálati csatorna műsorában.

Cucsija Szejcsiró, a tengeri élővilág szakértője drónnal filmezte a megsérült állatokat és elárulta: a helyi populáció kutatása közben vette észre a delfineket. „Körülbelül 13 kardszárnyú delfint láttam, amelyeknek a feje kilógott a jégen lévő lyukból. Úgy tűnt, nehezen kapnak levegőt, és úgy láttam, három vagy négy borjú is volt közöttük”. – mondta szomorúan.

A legnagyobb cetfélék hosszú időt tölthetnek a víz alatt, de a kardszárnyú delfinek általában csak néhány percig tudnak a felszín alatt maradni. Japán legészakibb fő szigete, Hokkaido keleti részének tengerét minden télen sodródó jég borítja. Ezen a héten az jelent komoly problémát, hogy nincs szél, így a jégtakarók alig mozdultak el. Nem ez az első eset, hogy a delfinek veszélybe kerülnek a térségben: 2005-ben több emlős elpusztult, miután a tengeri jég csapdájába esett Rausunál.

A kardszárnyú delfin

A kardszárnyú delfin a legnagyobb testű delfinfaj. Az óceánokban világszerte előfordul. Ragadozó életmódot folytat, és nagytestű állatokat is megtámad. Közismert, népszerű állatfaj, delfináriumokban sok helyütt bemutatják.

A kardszárnyú delfinek igazi ragadozók, szinte minden kellően nagy tengeri állatot megtámadnak és elfogyasztanak. A halak mellett megeszik a delfineket, fókákat, tengeri madarakat, de még a náluk sokkal nagyobb bálnákat is. Még az embert is képesek megtámadni, erre több példa is volt.

(Forrás: Magyar Állatvédelem/The Guardian)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Péntektől korlátozott időpontban horgászhatunk a Tisza-tavon

szurkeharcsa

Keszegeket és süllőket is telepített a Csongrád Megyei Szövetség

gyilkosbalna

Bonyolódik a helyzet: Amerika is beszáll a kínai-japán “halász-háborúba”

gyilkosbalna