#talaljfogast
Image default

Gyönyörű és egyben félelmetes képet fest a megáradt szőke Tisza

Gyönyörű és egyben félelmetes képet fest a megáradt szőke Tisza! 

A Tisza-tavi Sporthorgász látványos drónfotókat osztott meg közösségi oldalán a Közép-Tisza áradásáról. Az árhullám péntek reggel tetőzött Kiskörénél.

A Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság – Kötivizig tájékoztatása szerint tovább folytatódik az áradás a Közép-Tiszán – írta társoldalunk, a Lelépő magazin. A folyó Tiszafürednél február 16-án, reggelre elérte az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet, azaz

A 650 CENTIMÉTERT.

A vásárosnaményi tetőzés értékéből készített előrejelzések szerint a jelenlegi árhullám Kisköre-alsónál február 19-én 730 plusz-mínusz 20 centiméteres, Szolnoknál pedig február 21-én 720 plusz-mínusz 20 centiméteres vízállással fog tetőzni.

Olvad az ukrajnai hó, február elején indult áradásnak a Tisza! 

Az elmúlt napokban nemcsak hazánkban volt az évszakhoz képest enyhébb az idő, hanem a környező országokban sem a téli arcát mutatta a február. Időnként már-már úgy érezhettük itthon, mintha április elejét írnák – írta az Időkép.

Az enyhe időjárás hatására a Kárpátok hóval borított magasabb részein olvadásnak indult a télen felhalmozódott hóréteg. Az elolvadt csapadék a vízgyűjtő területeken a hazánkat elérő patakokba, folyókba került. Ugyanakkor egyes vízgyűjtő területeken bizonyos napokon jelentősebb mennyiségű csapadék is hullott. Emiatt árhullám indult el több északkeleti folyónkon is.

A régi időkben nagyjából egy hónappal később volt jellemző, hogy a hóolvadás hatására megemelkedik folyóink vízszintje.

A következő napokban Dombrádnál, Tokajnál, Tiszapalkonyánál, és még Kiskörénél is elérte az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet a Tisza vízállása.

Ugyanakkor többfelé a belvíz is gondot okoz, I. és II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben az ország több tájegységén is a Vízügy térképe szerint.

24 éve tetőzött a Tisza

2000.április 19-én a tavaszi áradáskor érte el az eddigi legmagasabb vízszintjét.

A FOLYÓ 1041 CENTIVEL TETŐZÖTT AKKOR SZOLNOKNÁL.

“1041 centiméteres vízállással tetőzött a Tisza Szolnoknál, 67 centivel az addigi legnagyobb, 1999-es 974 cm-es csúcs fölött. A Tisza magas vízszintje visszaduzzasztotta a Zagyva és a Hármas-Körös torkolat közeli szakaszát. A tetőzést megelőzően két nappal jelentkezett a védekezés egyik legkritikusabb jelensége Szolnokon, a régi 4-es út kertvárosi szakaszán. A gátőrház mellett beszakadt a töltéskoronán lévő úttest, és a mentett oldalon igen erős csurgás indult meg. Április 20-án Nagykörű, Csataszög, Szórópuszta, Dobapuszta, Jászladány, Besenyszög, Tiszasüly, Kőtelek, Hunyadfalva teljes lakosságának kitelepítési határozata született meg, valamint javaslat Jászkisér és Szászberek kiürítésének előkészítésére. A lassan levonuló ár után május 9-én szüntették meg a veszélyhelyzetet” – írja  szoljon.hu egy korábbi cikkében.

(Forrás: Lelépő, Időkép, SZOLJON, Múzeum Digitár)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Tizenegy gólya társaságában csavarog egy pelikán a Kis-Sárrét halastavai mellett

gyilkosbalna

Az éjszakai horgászat utolsó perceiben 2 méteres harcsa akadt horogra a fóti Gyermekvárosi-tavon!

szurkeharcsa

Taktikai váltás hozta meg Pál Gergő siekrét a több órás kapástalanság után! Sorra érkeztek a szebbnél szebb halak.

szurkeharcsa