#talaljfogast
Image default

A Tiszán “támad” a csupasztorkú géb, lesz még vele bajunk bőven!

A Tiszán “támad” a csupasztorkú géb, lesz még vele bajunk bőven! Sajnos újabb invazív halfaj terjed egyre gyorsabban a Tiszában!

A csupasztorkú géb a Tisza több szakaszán is megjelent, ebből a kutatók arra következtetnek, hogy erőteljesen terjeszkedik. A csupasztorkú géb eredetileg a Fekete-tenger nyugati és északi részébe ömlő folyókban és brakkvizekben él, de megtalálható volt a Duna vízgyűjtő körzetében is, Bukarest magasságáig. Az utóbbi években azonban elkezdett terjeszkedni, és már a Tiszán is egyre északabbra lehet találkozni vele – írja az Agrárszektor. 

A csupasztorkú gébet (Babka gymnotrachelus) a Tisza hazai szakaszán elsőként 2018-ban, a Körös torkolatánál találták meg Sallai Zoltán és munkatársai.

A halfaj fölfelé haladását 2019-ben a Körösben, majd a Hortobágy-Berettyóban is tapasztalták – olvasható a Magyar Haltani Társaság honlapján. Az utóbbi években a Tiszában is följebb jutott a faj, ezt igazolják az újabb észlelési adatai.

2023. október 14-én a szolnoki Tisza-szakaszon, fenekező horgászat közben a fajnak egy újabb példánya akadt a horogra, 2023. július 13-án pedig a Közép-Tiszán végzett hossz-szelvény-vizsgálat eredményeként Csataszög térségéből is kimutatták a faj jelenlétét a Társaság szakemberei. Ez utóbbi hely több mint 100 folyamkilométerrel esik följebb a Körös-torkolattól. Mint írták, a két újabb előfordulási adatból arra lehet következtetni, hogy a faj terjeszkedése tovább folytatódik a Felső-Tisza irányába.

Halkutatók szerint az egyik legfontosabb, hogy tudatosítsuk, egyik gébféle sem élvezi jelenleg a természetvédelem oltalmát. Korábban valóban szerepelt a tarka géb és a folyami géb is a védett fajok listáján, de ez mára megváltozott. Minden horgászt arra kérnek, hogy ne engedjen vissza egyetlen gébet se!

(Forrás: Agrárszektor, Fotó: SÓLYOM NORBERT / MHTT)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Hatalmas meglepetésre egy pisztrángot fogott a Tiszában egy csanyteleki pecás!

gyilkosbalna

Fél tucat 20+ os halat hozott az ünnepi bojlis túra Dunavarsányban!

gyilkosbalna

A zord idő mellett azért szép pontyokat is hozott a Télapó a Lőrintei Mikulás Kupán!

gyilkosbalna