#talaljfogast
Image default

Megjelent az invazív csupasztorkú géb a Zagyvában és a Tarnában is

Megjelent az invazív csupasztorkú géb a Zagyvában és a Tarnában is, számol be róla a Magyar Haltani Társaság. A kimutatott adatok szerint az idegenhonos halfaj már biztosan megtelepedett az elsőként említett vízterületen. 

A csupasztorkú géb, más néven fekete-tengeri géb (Babka gymnotrachelus), a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe tartozik. Ezen belül pedig a gébfélék (Gobiidae) családjába és a Benthophilinae alcsaládjába sorolható.

Ezt a halfajt a Fekete-tenger nyugati és északi részén, beleértve az Azovi-tengert is, találhatjuk meg. Előfordul olyan folyókban és brakvizekben, amelyek a Duna vízgyűjtő körzetébe tartoznak, egészen Bukarest magasságáig. A Kaszpi-tengerben is megtalálható.

A Tiszában 2018-ban, a Körösben először 2019-ben találták meg a fajt a békésszentandrási duzzasztó alvizén.

A Magyar Haltani Társaság tavaly újra észlelte jelenlétüket

2018 őszén Sallai Zoltán és Juhász Péter több helyen is kimutatatta a csupasztorkú gébet a Tisza alsó szakaszán, Csongrád (244 fkm) és Szeged (168 fkm) között. A faj további gyors terjedését prognosztizálták, mégis meglepő volt, hogy 2023. szeptember 8-án a Zagyva jászteleki zúgójánál (53 fkm EOV y722040 x237491) 2 adult egyedet és 5 ivadékot sikerült fognunk. A legnagyobb egyedet (SL = 73 mm) erősen áramló, kavicsos aljzatú szakaszon, az összes többit pedig a medret részben elzáró keresztirányú kőszóráson, jelentős számú folyami gébbel (Neogobius fluviatilis) és tarka gébbel (Proterorhinus semilunaris) együtt találtuk meg.

A jászjákóhalmai zúgónál is ott él már a csupasztorkú géb. Szepesi Zsolt felvétele

    Az ivadékok alapján feltételeztük, hogy a Zagyva alsó szakaszán is jelen van, de ezt csak 2023. 09. 29.-én tudtuk igazolni, amikor a szolnoki zúgónál (2,4 fkm), az ujszászi kövezésen (25 fkm) és a jánoshidai zúgónál (39 fkm) összesen 53 példányt fogtunk. A Tarna öt kilométerrel Jásztelek felett torkollik a Zagyvába. A Tarna jászjákóhalmai szakaszán (0,9 fkm, y720280 x241947) 2023. 09. 08.-án 2 kifejlett meg 3 fiatal példány, majd öt nappal később a jászjákóhalmai zúgónál (2,2 fkm y720824 x243147) 8 adult egyed és 7 ivadék került kézre, de Jászdózsánál (8 fkm) és feljebb nem találtuk meg a Tarnában.

Ennek ellenére az adatok azt mutatják, hogy a csupasztorkú géb már megtelepedett a Zagyva vízrendszerében.

   Csongrád és a tarnai lelőhely között a távolság 153 fkm. Mivel a Maroson vízfolyással szemben évente 50 folyamkilométert is képes volt megtenni ez a faj, öt év alatt itt is feljuthatott önerejéből Jászjákóhalmáig.
   A folyami géb a Tarnában nyolc év alatt jutott el a torkolattól Aldebrőig (43 fkm). A csupasztorkú géb valószínűleg jóval rövidebb idő alatt fogja megtenni ezt a távot. ” – olvasható a Magyar Haltani Társaság weboldalán.

(Forrás, képek: Magyar Haltani Társaság, Wikipedia)

KAPCSOLÓDÓ

Brutálisan meg kellett küzdeni ezért a gyönyörű tőpontyért Látóképen!

gyilkosbalna

A törés aljából jöttek a szebbnél szebb pontyok!

szurkeharcsa

Két szép tokhal köszönt be a fiatal horgász évzáró pecáján

szurkeharcsa