#talaljfogast
Image default

Háromszáz kormoránt vadásztak le a főváros körül!

Háromszáz kormoránt vadásztak le a főváros körül! A FŐHESZ is komolyan gyéríti a nagy kárókatona állományt!

A napokban tavaszias időben lehet részünk, azonban az elmúlt hetek hidegebb időjárása és a tavak befagyása miatt fokozottabb számban jelent meg a Dunán is a „halak réme” – kezdte bejegyzését a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége.

Mint írták, a halőreik felkészülve várták őket, így november óta 282 kormoránt sikerült elejteni, ebből 156 példány januárban került terítékre.

A nagy kárókatona riasztása, gyérítése fontos halvédelmi intézkedés, melyet idén is nagy erőkkel, tapasztalt szakemberekből álló csapatukkal végzik. A mostani enyhe tél miatt szerencsére nem jelentek meg olyan nagy számban, mint az elmúlt években, de halőreik így sem pihentek.

A képen az egyik legnagyobb teríték látható, melyet egy halőrpáros ejtett el egy nap alatt, valamint a gyomortartalom vizsgálat eredménye – írták.

A Tisza mellett is lövik a kormoránokat

A Tisza mellett is lőtték a kormoránokat! Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének öt madarat sikerült elejteniük a napokban. 

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége közösségi oldalán számolt be, hogy számukra is folyik a kormorán gyérítés.

Mint írják bejegyzésükben, a KTVHESZ 2024.01.26. napján Tiszaroff és Kisköre között végzett nagy kárókatona riasztást és gyérítést. A most terítékre került madarak száma 5 db volt.

Csak tavaly 2265 kárókatonát lőttek ki a Balatonnál!

A tavalyi évben összesen 2265 darab nagy kárókatonát lőttek ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.  A társaság dolgozói a Balaton partjain engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésünkben lévő tógazdaságokban gyérítettek – közölte a Balatoni Hal.

Mint írják, a Balaton partvonalán az illetékes természetvédelmi hatóságtól kapott engedélynek megfelelően a téli vonulási időszakban végzték a gyérítést. A tó nyílt vizéről sajnos továbbra sincs lehetőségük vadászni. A fenti összesített számból 465 db volt, amit a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1800 db-ot a tógazdaságaikban, ahol egész éven át van lehetőségük gyéríteni.

Az éves kilövési számok így alakultak az utóbbi években:

A gyérítéseket folyamatosan végezik. Az ezzel kapcsolatos információkat, jelzéseket kérik továbbá hivatalos elérhetőségeikre (lehetőleg e-mailben) legyenek szívesek elküldeni. Egyúttal szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a kis kárókatona védett faj, amelyre nincs lehetőség kilövési engedélyt adni – előfordult, hogy a horgásztársak ezen faj csapatait jelezték számukra.

Kéttucat kormoránt küldtek a másvilágra a Körösöknél!

Komoly kárókatona gyérítést végeztek a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége közreműködésével. A Szövetség Facebook oldalán számolt be az eredményes vadászatról.

Mint bejegyzésükben említik,  halőreik első napján a Sebes-, Berettyó- és Kettős-Körös felső szakaszán, második napján pedig a Kettős-Körös középső szakaszán kárókatonát riasztottak és gyérítettek.

A feladat ezúttal sem volt könnyű, a madarak nagyon kitanultak.

ELSŐ NAP 11, MÁSODIK NAP 14 DARAB KERÜLT TERÍTÉKRE.

Bejegyzésükben köszönik a gyérítésben részt vevő területileg illetékes vadásztársaságok részéről a segítséget. Végül megjegyezték, hogy a gyérítést folytatni fogják.

(Forrás: FŐHESZ)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

2 kiló feletti rekordlistás compót fogott a 7 éves Zsombor!

gyilkosbalna

Óriási elismerés: A Tisza-tóról készült filmet is vetítik ezentúl az Emirates járatain!

gyilkosbalna

Lezajlott az első “gyakorlati harcsasuli” Pölöskei Tibor rendezésében

gyilkosbalna