#talaljfogast
Image default

Horgászszövetség: a halas szakma a magyar mezőgazdaság szerves része!

Horgászszövetség: a halas szakma a magyar mezőgazdaság szerves része!

A halas szakma a magyar mezőgazdaság szerves része – jelentette ki a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke szerdán, a Balatonon megtartott VIII. Halak Napja és III. Halőrök Napja rendezvényen – közölte az MTI.

Mint írják, Szűcs Lajos a Szent Miklós rendezvényhajón elmondta, hogy a mezőgazdasági támogatások jelentős részéből a halas szakma kimaradt. Leginkább azért, mert Magyarország nem tengeri ország. Úgy vélte, a halászati operatív programot nem szabadna különválasztani az agráriumétól.

Besenyei Péter, dr. Szűcs Lajos, Szári Zsolt és Nyitrai Zsolt könyvbemutatón

Az elnök jelezte, hogy az Agrárminisztérium és a szakmai szervezetek bevonásával egyeztetések zajlanak, hogy a szükséges forrásokat megkapja a halas szakma is. Szűcs Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy a halgazdálkodás komoly eredményeket tud felmutatni az elmúlt időszakban. Főként azért, mert a MOHOSZ kezelésében vannak a természetes vizek és a halőrök is.

Arról is beszélt, hogy a horgászturizmus gazdasági szempontból komoly lehetőségeket jelent, például a balatoni horgászidény kitolásával a vendéglátásban komoly bevételek keletkezhetnek.

Dérer István az Országos Horgász-szervezeti Központ (OHSZK) főigazgatója elmondta, hogy a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia alapján a következő hetekben a szakállamtitkárság kormányelőterjesztést készít elő. A végleges változat elfogadása előtt újabb társadalmi egyeztetés következik. Majd reményeik szerint annak elfogadása után még az idei év első felében a forrásbiztosítás is megtörténik.

Jó kezekben a Balaton is

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója közölte, hogy a folyamatos vízeresztés ellenére a Balaton vízállása tartja a 125 centimétert. Ez a sok csapadéknak köszönhető.

A balatoni halállománnyal kapcsolatban megemlítette az érzékeny halfajok telepítését, közöttük az általa legnagyobb sikernek tartott menyhal újrahonosítását, amely program hat éve indult el. Hozzátette: a visszajelzések alapján az első telepítések már 80 dekagrammosok és az egész Balaton területén fogtak már menyhalat. Reményei szerint hamarosan 2-2,5 kilogrammos menyhalak is lesznek a tóban.

A szerdai program részeként Tihanynál, egy kompról ponty látványtelepítés zajlott. Ennek keretében négy tonna háromnyaras, fogható méretű pontyot telepítettek a szakemberek a Balatonba. A haltelepítésekről Nagy Gábor a BHN horgászati ágazatvezetője elmondta, hogy évente 35-40 helyen telepítenek halat a Balatonba! Tavaly 300 tonna pontyot, 13 tonna süllőt, 270 ezer csukát, két mázsa compót, 3000 balint, valamint kősüllőt és menyhalat. Ezen felül a Kis-Balatonba 250 ezer ponty, illetve 100 ezer süllő és csuka került.

(Forrás: MTI)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Másnak egy élet is kevés egy kaptális hal megfogásához, Király Zsolt pedig számos óriást fogott tavaly

gyilkosbalna

36 ponttyal zárták a feederes kiruccanást az RSD-n

szurkeharcsa

212 cm-es brutál harcsa lett a 17 éves Noémi új rekordja!

szurkeharcsa