#talaljfogast
Image default

Jön a digitális horgászkártya

Jön a digitális horgászkártya! A plasztik kártya marad, de  létrejön a horgászkártya digitális változata is.

Öt évvel ezelőtt vezette be a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) a plasztik horgászkártyát. Az okmányokat öt évre adták ki, így időszerű azok lecserélése, ugyanis az első körben kiváltottak január 31-én lejárnak. Az új okmányt január 1-jétől lehet igényelni, és bár fél évtized eltelt, a fizetnivaló nem változott, viszont a rendszer haladt a korral és több lehetőségük is nyílik a pecásoknak a digitális térben.

Állami okmány a horgászkártya

– Az új horgászkártya – pontos nevén Magyar Horgászkártya – 2024-től már állami okmánynak minősül – mondta a Blikknek dr. Dérer István, a MOHOSZ OHSZK főigazgatója. Megjelenik rajta a magyar címer is, amelynek számunkra komoly, szimbolikus jelentése van. Új kártya igénylésekor, illetve az előző megújításakor az igénylők átesnek egy központi azonosításon. Az általuk megadott adatokat összeveti a rendszer a Belügyminisztérium személy- és lakcímnyilvántartásával. Ha egyezik a kettő, és a horgász igazoltan be is fizeti a díjat, máris létrejön a horgászkártya digitális változata és a HORINFO szakrendszer engedélyezi a 2024-es horgászokmányok kiváltását. Ezt akár otthonról, online formában is meg lehet tenni, de aki szeretné, személyesen, a horgászszervezeti értékesítési pontoknál is intézheti.

A baleset-biztosítás is benne van

A pecások megkaphatják postán a plasztikkártyát, de választhatnak, hogy a lakcímükre vagy egy általuk kijelölt horgászszervezethez küldjék el azt. A postaköltségre nem lesz gondjuk, mert azt a MOHOSZ átvállalja. Bár több mint öt év eltelt az új rendszer bevezetése óta, a kártya igénylésének költsége változatlan: 2200 forint öt évre, s ebben a horgász baleset-biztosítása is benne van. A MOHOSZ részletes tájékoztatókat ad majd ki novembertől, amelyek a megújítási és az okmányigénylési folyamatról szólnak.

Bízunk abban, hogy minden horgász teljesíti ezt a minimális adminisztratív kötelezettséget, és a jövőben még jobban élvezik majd a digitális okmányok előnyeit – jelezte Dérer István. – További bónusz szolgáltatás, hogy hamarosan mindenki térítésmentesen letölthet egy appot, így a mobiltelefonjával magával tudja vinni a pecázásra a horgászokmányait, beleértve a magyar állami horgászkártya digitális változatát is. Ezzel egy időben el tudunk indulni az opcionálisan igényelhető elektronikus fogási napló és más, horgászturisztikai szolgáltatások felé is.

A digitalizációval fokozatosan megteremtik annak a lehetőségét is, hogy a horgászegyesületek a későbbiekben majd dönthessenek úgy: nem szükséges a horgásznak magával vinni a plasztik kártyát sem, hanem elég, ha telefonon bemutatja a horgászokmányait.

Adattisztítás is egyben

És a kényelmen kívül miért jó az új rendszer? A válasz: ki tudja szűrni a csalókat, ügyeskedőket, illetve nagyon jó lehetőség ez az adattisztításra.

Ha soha nem változna semmi, egy idő után felesleges adatokkal telítődne a rendszer – magyarázta Dérer István. ­– Egyfajta adattisztítás ez, ugyanis azokat, akik időközben – sajnos – elhaláloztak vagy több éve passzív (horgászati tevékenységet nem végző) horgászok, ki tudjuk vezetni a rendszerből. Másik oldalról pedig fennakadnak azok, akik szándékosan szabályt sértenek, például úgy, hogy név vagy más adat megváltoztatásával próbáltak korábban jogosultságot kapni.

(Forrás: Blikk)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Sorra fogják a nagypontyokat a “magyar tengeren”: most egy majd’ 25-ös töves jött!

gyilkosbalna

Ritka és különleges látogató a Drávában: fokozottan védett homoki küllő bukkant fel!

gyilkosbalna

Ötven feletti, bottörős busa ugrott be pergetés közben

gyilkosbalna