#talaljfogast
Image default

Lenyűgözően különleges kék homár akadt francia halászok hálójába

Lenyűgözően különleges kék homár akadt francia halászok hálójába! A ritka színű homár különlegességének hála, szerencsésesen megmenekült a fazékból, a halászok megkönyörültek rajta és szabadon engedték.

A rendkívül ritka kék homárt a nyugat-franciaországi partoknál fogták ki a halárusok – közölte a Daily Mail. Mint írják, a Les Viviers de Noirmoutier, a francia tenger gyümölcsei kiskereskedés halárusai megdöbbentek, amikor egy aprócska nyugat-franciaországi Ile d’Yeu település partjainál halászás közben rábukkantak a szokatlan rákfélére.

A ritka színű homár különlegességének hála, szerencsésesen megmenekült a fazékból, a halászok megkönyörültek rajta és szabadon engedték. A helyi turisztikai hivatal segítségével találtak egy olyan élőhelyet a homár szabadon engedéséhez, ahol tilos a halászat, hogy a rák zavartalanul élhesse le az életét.

A homárok többsége egyébként sötétbarna színű, de előfordulnak más furcsa árnyalatok is, például narancssárga, vörös és sárga színűek. A szokatlan színeződések a tudósok szerint rendellenes genetika következményei.

Genetikai mutáció az oka a kék színnek

A külünleges kék színt egy genetikai mutáció okoz a homároknál. Egy fehérjéből túl sok termelődik az állatban, amely egy piros karotinoid-molekulával egyesülve alkotja a crustacyanint, amely a kék elszíneződésért felelős. A homárok jellemzően barna színűek, amíg élnek, de főzéskor élénkvörösre színeződnek.

Bár a kék homárok ritkák, nem teljesen ismeretlenek. A furcsa színű homárok megragadják a figyelmet, végül mind vörössé válnak, amikor a főzőedénybe kerülnek – a rendkívül ritka fehér és albínó homárok kivételével.

Kétmillóból egy homár kék

Tavaly számoltunk be róla, hogy különös szerencséje volt egy portlandi halásznak, ugyanis legnagyobb meglepetésére egy igazi ritkaságnak számító kék homár akadt a hálójába. A „hagyományos” amerikai homár színe zöldesbarna árnyalatú, vörös tüskékkel. A meglepődött halász végül a színpompás rákot visszaengedte a vízbe.

Az amerikai homár hossza elérheti az 64 centimétert, testtömege pedig kivételes esetekben akár a 20 kilogrammot is megközelítheti, míg európai rokona ennél kisebb méretű. Teste tizenkilenc szelvényből áll, mindegyiket a páncél borítja. A homárnak öt pár ízelt végtagja van, melyekből négyet járásra használ, míg a masszív mellső párral (olló) öli meg és darabolja fel a zsákmányát.

A homár magányos, éjjel aktív életmódot folytat. 25 méter mélységtől lefelé található, sziklás tengerfenéken, üregekben és sziklahasadékokban rejtőzködik. Táplálékát főleg elhullott rákok, csigák, kagylók, tüskésbőrűek és halak alkotják.

Tízmillióból egy pedig sárga színű

A kék homárok rendkívül ritkán fordulnak elő a természetben, azonban az ipari halászat miatt időről-időre lehet hallani arról, hogy egy-egy különleges példány előkerül. Habár nagyon ritka a kék homár, mégsem ez a legritkább színváltozat, mely előfordul a természetben. Szakértők szerint ugyanis tízmillióból egynek – szintén a génmutáció miatt – sárga színe van.

(Forrás: Daily Mail)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

212 cm-es brutál harcsa lett a 17 éves Noémi új rekordja!

szurkeharcsa

Dobálja a szebbnél szebb amurokat az RSD!

gyilkosbalna

Szenzációs hír a Tiszáról: 100 tonna szemetet gyűjtöttek az önkéntesek az elmúlt években!

gyilkosbalna