#talaljfogast
Image default

Megérkezett hazánkba az első fehér gólya!

Megérkezett hazánkba az első fehér gólya! Február 20-án, a Bács-Kiskun vármegyei Akasztóra érkezett meg az év első fehér gólyája – írja a Sokszínű Vidék.

Oroszi Zoltán február 20-i felvételét az Akasztón fészkét elfoglaló gólyáról közösségi oldalán a Dunatáj Közalapítvány tette közzé.

Akasztó a gólyák földi paradicsoma

Akasztó egyébként is ismert a gólyáiról, hiszen közel harminc gólyafészket tartanak számon a település belterületén, írta a Baon. A település körül a halastavak, a vizes élőhelyek, csatornák mind paradicsomi állapotot biztosítanak a fiókák neveléséhez.

Habár nem mindegyik akasztói fészekben költenek a gólyák, de akadt közöttük például egy németországi madár, aki 2014 óta minden évben költött a településen, negyedik éve ugyanabban a fészekben.

A Sokszínű vidék cikkében emlékeztet arra, hogy az akasztói gólyafiókákat minden évben meggyűrűzik. A korábbi években észleltek már akasztói születésű gólyákat Izraelben, Egyiptomban, Törökországban, Erdélyben, Szerbiában, a legmesszebbi megkerülés pedig Dél-Afrikában volt.

17 éve telel nálunk Kikelet fehér gólya!

Ő hazánk legrégebb óta itthon telelő gólyája.

A rekordernek számító matuzsálem most éppen a szavannák helyett Hortobágyon tanyázik, igazi kedvence a helyieknek – írja a Blikk.

– Kikelet az ország legrégebben áttelelő gólyája. Eredetileg nem alföldi madár, 2007-ben fiókaként áramütés érhette Szigetmonostoron. Onnan Csomádra vitték, és bár eléggé reménytelen volt a helyzete, szerencsére felépült. Viszont a sérülése miatt nem tud vonulni – kezdte a Blikknek Pozsikné Forgó Olga, a Telelő gólyák nevű csoport tagja.

A csoport egyfajta civil szerveződésként működik, szakmai háttérrel, amelyen keresztül regisztrálják az itthon telelő gólyákat, adott esetben segítségnyújtást, mentést végeznek.

– Kikelet a szabadon engedése óta Balmazújváros, Kónya környékén telelt, most viszont már vagy 7 éve Hortobágyon van. Általában január végén szokott megjelenni, tavaly kivételesen csak márciusban került elő. Most egészen októbertől nem volt szem előtt, a napokban azonban megjelent a Hortobágyon található fészkén. Már több fészket is rakott, az egyiktől elűzhette egy másik hím. Egy sérült gólya nem vállal be fészekharcot, így ott többé már nem költ – magyarázta Olga.

A LELKES GÓLYARAJONGÓK KIKELETEN KÍVÜL MÉG KILENC, TÉLEN ETETETT GÓLYÁT KÖVETNEK NYOMON.

Mindegyik sérült, korlátozottan röpképesek, hosszútávú vonulásra képtelenek.

– A párja vonuló madár, ő legkorábban március második felében, április elején tér majd vissza. Kikelet ugyan még nem teljes erőbedobással, de már elkezdte rendezgetni a közös fészküket. Érdekesség, hogy egy gólya 3-4 évesen lesz ivarérett, de Kikelet 7 évesen költött először – részletezte a hölgy.

Na, de mégis kik etethetik őt a zord évszak idején?

– Kikelet vélhetően egész télen a fészek környékén van, adott esetben egy lámpaoszlop tetején pihenget, ez mindennapos látvány. Nekünk 160 gólyánk van, akiket teleltetünk, a röpképtelenek egy kertben vannak, akik naponta kétszer is kapnak enni. Hozzájuk odajönnek a kódorgó példányok is, hiszen ahol több gólyát látnak, feltételezik, hogy ott táplálék is van, és ez be is szokott jönni. Így vélhetően Kikelet gólya is nálunk eszik – mondta el dr. Déri János állatorvos, mikrobiológus, a hortobágyi Madárkórház és Madárpark igazgatója.

(Forrás: Blikk, Magyar Állatvédelem Fotó: Molnár Mária)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

18 pluszos töves került matracra az RSD-n

gyilkosbalna

Pontyparádét rendeztek a fiatal horgászok az RSD-n

szurkeharcsa

Elkezdődött a búbos vöcskök násza a Maros-ártérben

gyilkosbalna