#talaljfogast
Image default

Őrült hobbi, vagy tradíció kézzel harcsát fogni?

Őrült hobbi, vagy tradíció kézzel harcsát fogni? Egy rendkívül bizarr “horgászmódszer” (ha nevezhetjük ennek) bemutatását olvashatjátok, mely engedélyezett az USA bizonyos tagállamaiban. Sőt mi több, ezeken a helyeken tradícionális népszerűségnek örvend.

A “noodling”, vagyis a  kézzel való horgászat egyedülálló és merész horgászmódszer az Egyesült Államokban.

Ez a szokatlan technika, mint ahogy az elnevezése is elérulja,  abból áll, hogy a harcsákat puszta kézzel fogják meg, miközben azok víz alatti búvóhelyükön rejtőznek.

Harcsák becserkészése a búvóhelyeken

Elterjedése

A noodling leginkább az Egyesült Államok déli és középső területein népszerű, ahol az óriási harcsafajok, különösen a laposfejű harcsa nagy számban megtalálható.
Az következő tagállamokban teljesen legálisan végezhető:
 • Alabama
 • Arkansas
 • Georgia
 • Illinois
 • Kansas
 • Kentucky
 • Louisiana
 • Mississippi
 • Észak-Karolina
 • Oklahoma
 • Dél-Karolina
 • Tennessee
 • Texas
 • Wisconsin.
Sok államban komoly szabályozások vannak érvényben a kézhorgászatra vonatkozóan, például méret- és mennyiségi korlátozások, melyek a harcsák állományának megőrzésére szolgálnak.

Az igazán bevállalósak szabadkézzel nyomják

Sok noodler kesztyűt visel, hogy megvédje kezét a harcsa éles gerebenfogaitól és tüskéitől. Az igazi hagyományörzők viszont  “szabadkezes” horgászat izgalmára esküsznek.

Bár a kézhorgászat egy adrenalindús kaland lehet, veszélyeket is hordoz magában! A sport szerelmesei a célhal után tapogatva találkozhatnak mérges kígyókkal , vagy csattogó teknőssel, akik ugyanazokban a víz alatti rejtekhelyeken tartózkodhatnak .Egy ilyen élőlényre rányúlni egyáltalán nem kellemes , ámbár maradandó élmény…
Gerebenfogak okozta sérülés a “pusztakezes küzdelem” során

Kapitális halakba is belenyúlhatnak

A legnagyobb harcsák, amiket kézhorgászva fognak akár 45-50 kg tömegűek is lehetnek, ezért ez egy rendkívüli kihívást jelentő és izgalmas horgászmódszer .

Az eddig kézzel kifogott legnagyobb, hitelesített laposfejű harcsa 98,7 fontot, azaz majdnem 45 kg-ot nyomott.
A rekordfogást két texasi férfinek sikerült abszolválnia 2023. júniusában. Emellett 2021-ben még történt egy 106 fontos, azaz 48 kg-os fogás is, de a hitelesítés a hal éppségben való visszaengedése miatt nem történt meg, számol be róla a Field & Stream oldala.
A legnagyobb hitelesített laposfejű harcsa, melyet “noodling” közben fogtak

A noodling hagyományos és kulturális gyakorlat az Egyesült Államok néhány részén, ahol évente versenyeket és fesztiválokat rendeznek ennek az egyedülálló “sport” tiszteletére.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a laposfejű harcsa hagyományos horgászata is ugyancsak elterjedt az USA tagállamaiban. Egy ezzel kapcsolatos érdekes történetről számol be egy korábbi cikkünk is:


Világrekord harcsát fogott, de ellopták tőle, majd egy év múlva még nagyobb hallal döntötte meg a csúcsot!

Egészen hihetetlen, már-már mesébe illő történetet osztott meg a legnagyobb közösségi oldalon az IGFA (Nemzetközi Sporthorgász Szövetség): Ashley Carr, az indianai horgász még 2003-ban egy 40 font (kb: 18 kg) súlyú laposfejű harcsát fogott, amely az IGFA női junior horgász világrekordját jelentette (volna).

A rekordhalat egy barátja akváriumában tárolták, hogy egész éjszakán át életben tartsák, amíg egy hitelesített mérleget keresnek a mérlegeléshez.

Sajnos a hatalmas trófeaharcsát az éjszaka folyamán – mindenki megdöbbenésére – ellopták a tartályból, így Carr nem érhette el a világrekordot.

Bal oldalt az ellopott hal, jobbra a hitelesített rekord

A Sors és a “Halak Istenei” azonban furcsa módon igazságot szolgáltattak. Egy évvel később, 2004. augusztus 29-én a fiatal horgászlány ismét egy óriási rekord-laposfejű harcsát fogott! Carr az Indiana állambeli White folyón horgászott, amikor

kifogta a 18,37 kilogrammos (41,6  font súlyú) halat, amellyel beállította a faj IGFA Junior világrekordját.

Ezúttal azonban okultak a korábbi hibájukból és a halat a család 225 gallonos tartályában tárolták, hitelesített mérlegen megmérték, majd másnap élve és egészségesen visszaengedték!

A laposfejű harcsa népszerű horgászhal az Egyesült Államokban

A laposfejű harcsa őshonos elterjedési területe az Appalache-hegységtől nyugatra elterülő széles terület, amely magában foglalja a Mississippi, a Missouri és az Ohio medencéjének nagy folyóit. Az elterjedési terület északra egészen Kanadáig, nyugatra egészen Texasig, délre pedig a Mexikói-öbölig terjed, beleértve Mexikó északkeleti részét is.

A hal oldala és háta olajzöld színű, hasa alatt színe fehér vagy sárga. Az egyedek, különösen a tisztább vizekből származó fiatal példányok erősen foltosak, a foltok sötétbarnától a feketéig terjedő színskálán mozognak. A hal szemei kicsik, és az alsó állkapocs markánsan kiemelkedik a felső alól. Az állkapocs előtti fogsornak hátsó nyúlványai vannak.

Kedvelt horgászhal, amely az élő zsákmányt részesíti előnyben. Falánk ragadozó, és elsősorban halakkal, rovarokkal, gyűrűsférgekkel és rákokkal táplálkozik. Más kisebb harcsákat is felfal. A rovarlárvák jelentik a fő táplálékát, amíg az egyed el nem éri a körülbelül 10 cm-es hosszúságot, ekkor tér át rákokra és apró halakra. A 25 cm hosszúság feletti egyedek pedig szinte kizárólag más halakkal táplálkoznak.

De mekkora is a világrekord?

A laposfejű harcsa világrekordját még 1998. május 19-én állította be a kansasi Elk City Reservoirból Ken Paulie.

A kifogott hal 55,79 kg-ot (123,0 fontot) nyomott, és 155 cm hosszúságú volt.

Ezzel a hatalmas mérettel a második legnagyobb észak-amerikai harcsa, a kék harcsa (Ictalurus furcatus) után.

A világrekord hal az alábbi videóban 4.30 másodpercnél tekinthető meg:

(Forrás: IFGA Facebook, Fotók: wired2fish.com/IFGA, arkansaswild.com, fieldandstream.com/fishing, Hooker’s Hand-fishing Facebook)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

A célirányos sügér horgászat bizonyult a nyerő takitikának a Keleti-főcsatornán rendezett csónakos pergető versenyen

gyilkosbalna

Szép pontyok köszöntek be az idei év első pecáján Látóképen!

gyilkosbalna

5 kg feletti balin ugrott rá a gumihalra az RSD-n!

gyilkosbalna