#talaljfogast
Image default

Naponta legalább 15 strandolót támadtak meg a tengeri keszegek a népszerű spanyol tengerparton

Naponta legalább 15 strandolót támadtak meg a tengeri keszegek a népszerű spanyol tengerparton! – közölte a meghökkentő részleteket a Dailymail.

A közkedvelt spanyol üdülővárosban, Benidormban a nyaralókat immár tengeri halak támadására figyelmeztetik! A spanyol sajtó szerint naponta ugyanis több mint 15 ember kért egészségügyi ellátást Alicante tartomány strandjain.

Benidorm

“A támadások és a kellemetlen sérülések okozói, a kis méretű, de meglehetősen agresszívan viselkedő tengeri keszegek.

A mintegy 30 centiméteresre megnövő szürkés színű halak vért szívnak, sőt, fognyomokat is hagynak áldozataik karján, lábán és hátán. A támadások alapján megállapítható, hogy a halakat különösképpen vonzzák az anyajegyek, szemölcsök vagy apró sebek a bőrön – különösen az idősebb embereken.

Tengeri keszegek

A támadások hátterében a szakértők szerint az áll, hogy a nagyon meleg időjárás miatt a tenger hőmérséklete jóval magasabb a megszokottnál. Ez lényegesen felfokozta a halak anyagcseréjét, egyúttal növelve étvágyukat is. Az Alicantei Egyetem klimatológiai laboratóriumának mérései szerint a tenger hőmérséklete nyár végén 30 fok körüli volt.

A Földközi-tenger jelenleg melegebb a szokásosnál, 29 és 30 fok között van a hőmérséklete, és ez befolyásolja a halak táplálékigényét”, árulta el Alfonso Ramos Alicantei Egyetem professzora, aki szerint emiatt a halak idén a szokásosnál közelebb merészkednek a parthoz.

Ez a hal hozzászokott ahhoz, hogy etetik. Sokan lehetnek, és nem úsznak el az emberektől, ezért csipegetik a sebeket”, mondta Ramos, aki azt javasolja a turistáknak, hogy ne menjenek a vízbe csillogó ékszerekkel, mert az más agresszív halfajokat is odavonzhat.

A korábbi években más spanyolországi üdülőhelyeken is jelentettek hasonló támadásokat, többek között a Costa Brava-parton és Katalóniában.

Míg Spanyolországban a keszegek, addig az amerikai partoknál a cápáktól kell tartani

Legsötétebb rémálma vált valóra a floridai szörfösnek, akit arcon harapott egy cápa. A híres szörfös Mark Summersetelső alkalommal beszélt a sajtónak a szörnyű támadásról – írta a WSVN.

A férfi a floridai partoknál található New Smyrna Beachen hódolt éppen kedvenc hobbyjának, amikor megtámadta egy cápa.

Summerset a cápatámadás félelmetes pillanatát és az ezt követő küzdelmét a túlélésért a következőképpen írta le:

„OLYAN ÉRZÉS VOLT, MINT EGY MEDVECSAPDA. HATÁROZOTTAN HARCOLNI VAGY MENEKÜLNI KELLETT”

– mesélte Summerset.

Az eset helyi idő szerint szeptember 13-án, reggel történt, éppen akkor amikor a szörfös a deszkájára akart visszaülni.

Summerset az alábbi videóban magyarázta el, hogyan ragadta meg a cápa és mutatta meg az arcának azon részét, ahol a súlyos sérüléseket elszenvedte.

A támadást követően egy gyors észjárású nő a parton azonnal tárcsázta a 911-et, és riasztotta a mentőket. Summerset kritikus helyzetére tekintettel gyorsan egy közeli kórházba szállították. Itt az orvosok és az egészségügyi dolgozók azonnal ellátták a sérült férfit.

A jelentések szerint

„SUMMERSET KÖZEL KÉT TUCAT ÖLTÉST KAPOTT A CÁPAHARAPÁS KÖVETKEZTÉBEN, ÉS SZERENCSÉSEN MEGÚSZTA A TÁMADÁST.”

A cápákkal való találkozások gyakoriak a New Smyrna Beach  vizeiben, amelyet az ilyen esetek gyakorisága miatt gyakran a „világ cápaharapás fővárosának” is neveznek. A cápatámadások következtében az áldozatok többsége azonban a végtagjain szenved sérülést.

Fehér cápa Fotó: Franco Banfi/Biosphoto

A cápa egyébként nem azok a vérszomjas ragadozó, amelynek sokan hiszik, az állatok jellemzően tévedésből vagy kíváncsiságból érintkeznek az emberekkel, globálisan nézve pedig kifejezetten ritkák a halálos esetek.

(Forrás: Daily Mail, Fotók: hu.hotels.com/iStock)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Közel 400 ezer előnevelt csuka került most a Balatonba!

gyilkosbalna

Rendőrök segítségével kapták el a halőrök a tiszasülyi rapsic-bandát!

gyilkosbalna

Hatalmas összefogással mentették meg a jég fogságába esett hattyút a Tisza-tavon!

gyilkosbalna