#talaljfogast
Image default

Több helyen rendelt el ár- és belvízvédelmi készültséget a vízügy

Több helyen rendelt el ár- és belvízvédelmi készültséget a vízügy. Az elmúlt hónapot csapadékos időjárás jellemezte, a Tisza vízgyűjtőjére a sokéves átlag több mint kétszerese hullott le.

A KÖTIVIZIG december 3-án 6 órától I. fokú, majd 16 órától II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Zagyva folyó Újszász-Szászberek és Jászberény közötti szakaszára – közölte a Sporthorgasz.eu.

Az elmúlt hónapot csapadékos időjárás jellemezte, a Tisza vízgyűjtőjére a sokéves átlag több mint kétszerese hullott le.

November 30-tól egy ciklon érte el a vízgyűjtő teljes területét, ami jelentős mennyiségű csapadékot hozott. Három nap alatt (november 30. és december 2. között) a Felső-Tiszán 64,8 mm, a Szamos-Krasznán 28,5 mm, a Bodrogon 42,2 mm, a Sajó-Hernádon 29,9 mm, a Zagyva-Tarnán 35,1 mm és a Körösökön 27,5 mm csapadék hullott. Ennek következtében árhullámok indultak el a Tiszán és a mellékfolyóin.

A Tisza vízállása december 4-én reggel 7 órakor Kisköre-alsónál 423 cm, áradó, Szolnoknál pedig 366 cm, szintén áradó. A jelenlegi információnk alapján az első fokú árvízvédelmi fokozatot meghaladó vízállásra kell számítani a Tiszán Kisköre-alsónál.

A jászteleki vízmércén mért emelkedő vízállás miatt a KÖTIVIZIG december 3-án 6 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Zagyva folyó Újszász-Szászberek és Jászberény közötti szakaszára, amit 16 órakor II. fokúra emelt. A 24 órás figyelőszolgálat összesen 99 kilométer hosszú védvonalra terjed ki. A folyó ma hajnalban tetőzött Jászteleknél 467 cm-rel, azóta lassú apadás figyelhető meg, a reggel 7 órai vízállás 464 cm.

A KÖTIVIZIG működési területén hétvége óta pontszerű II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben a karcagi, a kisújszállási és a törökszentmiklósi szakaszokon, I. fok pedig a cibakházi szakaszon.

Az igazgatóság ma reggel 8 órától I. fokú területi készültséget rendelt el a kiskörei, a kunhegyesi és a jászkiséri szakaszokon. Az elmúlt 24 órában a szivattyúkkal átemelt vízmennyiség meghaladta az egymillió köbmétert.

(Forrás: Sporthorgasz.eu, Kiemelt kép: MTI/Varga György)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Közel 3 mázsa halat fogtak a pünkösdi versenyen a horgászok!

gyilkosbalna

Szép számmal jöttek a 10 feletti pontyok az Atka Kupán!

gyilkosbalna

Ezeket a tanácsokat fogadd meg a téli hideg,fagyos pecákhoz!

szurkeharcsa