#talaljfogast
Image default

15 kilós fekete amur akadt horogra a népszerű horgásztavon!

15 kilós fekete amur akadt horogra a népszerű horgásztavon! Bitter Benedek nem mindennapi torpedót tudott kifárasztani. 

Megszokhattuk már, hogy szinte naponta kápráztatnak el, és nyűgöznek le bennünket a gyönyörű rekordlistás fogásokról szóló maconkai képek és beszámolók. Nem véletlen tehát, hogy a Maconkai-víztározó és tórendszere kedvelt horgász célállomás. A hatalmas őshonos halaink mellett sokszor találkozhatunk igazi kuriózumnak nevezhető fajokkal is, melyek nemcsak látványa, hanem a szákba terelése is felejthetetlen horgászélmény.

Most éppen egy gyönyörű fekete amur került fel a maconkai rekordfogások közé. Az amurt Bitter Benedek zsákmányolta április 10-én. A torpedó a Rekord tavon akadt horogra, és bojlit vett fel.

A fekete amur SÚLYA 14.56 KG VOLT, A HOSSZA PEDIG 91 CM, MÍG KERÜLETE 58 CM VOLT.

A gyönyörű példány természetesen a fotó készítése és a mérleglés után visszanyerte szabadságát. Gratulálunk a gyönyörű fogáshoz!

A fekete amur

A fekete amur lassú folyású, mély, iszapos vagy homokos medrű folyókban és tavakban él, Kína és Tajvan területén, ritkábban az Amur vidékén. A déli Volga-környékre, és a Fekete-tenger északi felének folyóiba (Dnyeszter, Dnyeper) betelepítették. Ily módon, más halakkal, került a Duna völgyébe, így Magyarországra is – írja a Wikipedia. Több helyre is, ahová betelepítették, károsnak bizonyult.

A hal teste erősen nyújtott, a fejes domolykóra emlékeztető, orra tömpe, az orrnyílások között kivágott. Szája gyengén alsó állású, bajuszszálak nélkül. Szemei kicsinyek. Hasoldala lekerekített. Pikkelyei nagyok, 39-42 a teljes oldalvonal mentén. Hátúszója 9, farok alatti úszója 10 sugarú; minden úszósugara puha, hajlékony, nem csontosodott el. Garatfogai egy-két sorosak, 4-5 vagy 1,4-4,1, erős őrlőfogakká fejlődtek. Háta sötét, csaknem fekete; oldalai csak kevéssel világosabbak; hasa piszkosfehér, gyenge ezüstös csillogással. Valamennyi úszója sötétszürke. Az átlagos testhossza 12,2-91,5 centiméter között van, azonban elérheti 180 centiméteres hosszt és a 35 kilogrammos testtömeget is.

A fekete amurt, mint „fekete növényevő halat” Európába is betelepítették. Ennek ellenére a hal csigákkal táplálkozik (különösen a Viviparus nembeli fiallócsiga-fajokkal), házukat erős garatfogaival őrli meg. Akár 30 méteres mélységekben is megtalálható. Legfeljebb 13 évig élhet – jellemzi az oldal.

(Forrás: Maconka.hu/Wikipedia)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Megvan az első 30+os ponty az IBCC-n!

gyilkosbalna

23-as töves jött partról az Rsd-n!

gyilkosbalna

Az RSD rekord csukája, és ami mögötte van – Videó

szurkeharcsa