#talaljfogast
Image default

150 ezres csekket és kétéves eltiltást kapott a balatoni orvhorgász

150 ezres csekket és kétéves eltiltást kapott a balatoni orvhorgász. A férfi visszaeső volt, korábban is szabtak már ki ellene halvédelmi bírságot. 

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) honlapjára rendszeresen feltöltik a szabálytalan horgászok ellen hozott halvédelmi bírságokról szóló határozatokat – írja az Agroinform.  Januárban eddig 12 elmarasztaló döntés született 2023-ban elkövetett szabályszegések miatt. Ezek között kettő olyan, amely 100 ezer forintot elérő vagy azt meghaladó bírságot tartalmaz.

A Zala Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság 100 ezer forint halvédelmi bírsággal és 9 hónapos horgászattól való eltiltással sújtott egy zalakomári lakost, aki 2023. december 27-én a Kis-Balatonon három óra eltéréssel kétszer is engedély nélkül horgászott.

Egy balatonlellei lakos 2023. szeptember 26-án horgászott engedély nélkül Balatonboglár térségében, vele szemben korábban már szabtak ki halvédelmi bírságot, ezért a mostani bírság 157.500 forint, valamint 24 hónapos eltiltás.

De tavaly volt olyan is, aki esetenként akár hat botot is bevetett, őt négyszer marasztalta el a halgazdálkodási hatóság, amely összesen 2.225.475 forintos halvédelmi bírságot és 100 hónapos horgászattól való eltiltást eredményezett.

Ismétlődő szabálysértés esetén a hivatal bírsághatározataiban a jogszabályokban meghatározottak szerint folyamatosan növekvő összegű bírságokat és egyre hosszabb mértékű horgászattól való eltiltást szab ki. (A kiszabható bírságoknak és eltiltásoknak azonban van felső határa.)

Amennyiben a szabálysértő a bírság megfizetésének nem tesz eleget, a hivatal a bírsághatározatokat a végrehajtó hatóságnak adja át végrehajtásra.

Az ügyész leültetné az orvhalászokat!

Ez már elrettentő büntetés lenne: az ügyész leültetné a két “nyakzós” rapsicot! A két orvhalász mindegyikére letöltendő fogházbüntetés kiszabását javasolta a bíróságnak! – számoltunk be róla nemrég. 

Orvhalászat vétsége miatt emelt vádat a Marcali Járási Ügyészség azzal a két férfival szemben, akik egy tiltott halászati eszköznek minősülő halászhálóval rapsickodtak Kéthely környékén – közölte a sonline.

A vádirat szerint a két férfi 2023 júniusában egy Kéthely környéki tóhoz ment. Ott egy 7 méter hosszú, tiltott halászati eszköznek minősülő „nyakzó hálót” helyeztek a vízbe úgy, hogy azt egy-egy karóra kifeszítették. Ezt követően az orvhalászok a közeli erdőbe húzódtak, és több alkalommal visszatértek a vízpartra ellenőrizni a hálót.

A vádlottak tevékenysége azonban gyanús lett a közelben tartózkodó halőröknek. Ezért a halőrök őket távcsővel és hőkamerával figyelni kezdték. Majd amikor a két férfi a háló felé indult, intézkedés alá vonták őket, és értesítették a rendőröket.

A RENDŐRÖK JELENLÉTÉBEN VÉGÜL A VÁDLOTTAK A PARTRA HÚZTÁK A HÁLÓT, MELYBEN EKKOR KÉT – 4,5 ÉS 8,5 KG TÖMEGŰ – PONTY VOLT FENNAKADVA,

melyeket a halőrök visszaengedtek a vízbe.

Az ügyészség a Marcali Járásbíróságra benyújtott vádiratában mindkét férfival szemben végrehajtandó fogházbüntetés kiszabására, valamint az idősebb vádlott esetében a korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtására tett indítványt.

(Forrás: Agroinform)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Megérkezett a Duna-Drávához Tóbiás, a gemenci fekete gólya

gyilkosbalna

Izland befejezi a bálnavadászatot!

gyilkosbalna

Kiderült, oxigénhiány okozta a tömeges halpusztulást a Rakaca-tavon

gyilkosbalna