#talaljfogast
Image default

2 kiló feletti dévérkeszeg vette fel a popup-ot az RSD-n!

2 kiló feletti dévérkeszeg vette fel a popup-ot az RSD-n! A hal pontos súlya 2,05 kg volt, melyhez 45 cm-es hosszúság társult. 

Számos gyönyörű ponty mellett egy szép dévérkezseg beszámolójával örvendeztette meg a vizek szerelmeseit a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség. A Szövetség oldalára feltöltött fényképes beszámóló szerint a 2,05 kg-os dévert Lukács Máté, a Petőfi Horgászegyesület tagja terelte szákba.

A termetes dévérkeszeg testhossza 45 cm volt, míg kerülete 41 cm. A halat a rutinos horgász október 30-án Szigetbecsénél fogta az esti órákban. A dévérkeszeg felhős, szélcsendes időben kapott. A fárasztás nagyjából 3 percig tartott. Lukács Máté 3,75 m-es 3,25 lbs bottal, 0.25-ös monofil zsinórral horgászott. A dévérkeszeg a magos-darás etetésre érkezett és a 2-es horgon felkínált popup csalinak nem tudott ellenállni.

Angliában 8-as dévér sem ritka, nálunk 6 kg az országos rekord!

Nagypontyos szereléket vett fel a 8,2 kg-os óriási dévér! A kapitális dévérkeszeget Angliában sikerült megakasztania egy szerencsés horgásznak. 

Az Anglingtimes számolt be róla, hogy Frankie Fairbrother a 30 hektár területű Newark-i tóban horgászott és meglepő módon a pontyok mellett kifejezetten a keszegekre is „vadászott”. Mint megemlíti a cikk, korábban az olyan hétköznapi csalik, mint például a giliszta, népszerűek voltak a keszeghorgászok számára. Azonban manapság ez a halfaj a modern kínálatot sem veti meg!

Ezt bizonyítja a képen szereplő hatalmas dévér is, mely egy 12 mm-es pop-upot vett fel „Ronnie Rig” pontyozó szereléken.

A GYÖNYÖRŰ KESZEG 18 FONT 2 UNCIÁS, AZAZ 8,26 KG-OT NYOMOTT.

Frankie Fairbrother elárulta, hogy a parttól 68 méterre lévő kavicsos sávban lévő, kukoricával etetett helyet célzott meg.

„TUDOM, HOGY SOK PONTYHORGÁSZ NEM SZERETI A KESZEGET, DE AZ A TÓ, AHOL VOLTAM, AZ EGYETLEN, AHOL MINDKÉT FAJT MEGCÉLZOM”

– árulta el a horgász.

Ezért nagyon elégedett vagyok ezzel a hallal. A bevágáskor azonnal tudtam, hogy keszeg, de azt nem, hogy mekkora, amíg meg nem láttam a hal hosszát. Akkor jöttem rá, hogy ez egy különleges hal, és kiderült, hogy ez volt az eddigi legnagyobb keszeg, amit valaha is fogtam.” – mesélte büszkén a szerencsés horgász.

6 kiló feletti a hivatalos országos dévérkeszeg rekord

Hazánkban a hivatalos országos rekordot egy 6,02 kilós, 63 centis dévérkeszeg tartja, amelyet a Rábából fogott ki Kiss Ferenc horgász még 2014-ben.

Az akkori beszámolók szerint Kiss Ferenc, a Szentgotthárdi Horgász Egyesület tagja november 11-én a Rába folyó jakabházi szakaszán 6020 gramm súlyú dévérkeszeget (Abramis brama L.) fogott, mellyel megdőlt a halfaj hazai rekordja.

A kapitális példány 10-15 perces fárasztás után lett szákba terelve, a horgászeszköz 0,18-as zsinórral ellátott 3,90-es feederbot volt keszegező horoggal, gilisztacsokor csalival. Az országos rekordlistán addig egy 2013-ban fogott 5920 gramos példány adta.

(Forrás és fotó: RSD/Anglintimes)

Halazin 

KAPCSOLÓDÓ

Nyolc órás feeder kupát rendeztek Maconkán, jöttek is szépen a halak

gyilkosbalna

Méretes pontyokkal nyitották az évet a Balatonon

szurkeharcsa

Több százezer apró süllőt telepített a Tisza Horgászegyesület

gyilkosbalna