#talaljfogast
Image default

Betolakodó vörös rák jelent meg tömegesen a szomszédban, a magyar határtól nem messze

Betolakodó vörös rák jelent meg tömegesen a szomszédban, a magyar határtól nem messze! A vörös rák ezen fajtája a tengervíz hordozója, amivel szemben a hagyományos rákok nem ellenállóak, így nagy számban elpusztulhatnak.

A Szlovák Természetvédelmi Egyesület munkatársai megerősítették egy invazív vörös rák megjelenését Gúta mellett, a Komáromi járásban – írja a ma7 szlovák híroldal.

A vörös rák ezen fajtája a tengervíz hordozója, amivel szemben a hagyományos rákok nem ellenállóak, így nagy számban elpusztulhatnak. A szakemberek minél előbbi lépéseket akarnak tenni az ügyben, és

az invazív rákok kiirtását tervezik.

A faj megjelenéséről a Szlovák Nemzeti Múzeum tett jelentést, akik a környező termálforrásokat vizsgálták.

Már a második esetről beszélünk, mikor ez a faj megjelent Szlovákiában. Miután a Nagy-Fátra Nemzeti Parkból sikeresen eltávolítottuk a vörös rák ezen fajtáját, a Gúta melletti területen is hasonlóan fogunk eljárni. A kanális érintett szakaszán lecsapoljuk a vizet, és manuális módszerekkel eltávolítjuk a rákokat”

– jegyezte meg Barbora Kaľavská zoológus.

Az önkéntesek összesen 3000 példányt távolítottak el az érintett szakaszról. Az akció során naphalat is találtak, ami szintén invazív fajnak számít Szlovákiában. A kanális ezen szakaszán több exotikus akváriumi halat is találtak. A védett kétéltűeket egy számukra alkalmas területre szállították át.

A szlovák természetvédők arra kérik a lakosokat, ne engedjenek szabadon invazív fajokat. A törvénysértés mellett az őshonos fajokat és az ökoszisztémát is veszélyeztetnék.

De miért is veszélyes ez a vörös rákféle?

A kaliforniai vörösrák magyar neve félrevezető, mert eredeti otthona nem Kalifornia (bár utólag oda is behurcolták), hanem az Egyesült Államok déli része Floridától Texasig és Mexikó északkeleti régiója; a Mexikói-öbölbe ömlő folyók és patakok medencéinek lakója. Elterjedésének északi határa Ohio és Illinois állam. Szándékosan vagy véletlenül Európa, Ázsia, Afrika, Észak- és Dél-Amerika más országaiba is behurcolták.

Inváziós fajként viselkedve kiszorítja a helyi rákfaunát.

Elterjedését gyorsítja, hogy rákfarmokon tenyésztik. Akváriumban díszállatként tartják és – különösen esős időben – több kilométert képes megtenni a szárazföldön is. Magyarországon vadon még nem észlelték.

(Forrás: ma7.sk.)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Megint jött egy gigadévér a Rábából!

gyilkosbalna

Megérkezett az idei ötödik 30+os balatoni ponty is!

gyilkosbalna

Minden idők legalacsonyabb vízállása jöhet a Dunán!

gyilkosbalna