#talaljfogast
Image default

2024-től tilos a tőkehal halászata a Balti-tengeren

2024. január 1-jétől tilos lesz a tőkehal halászata a Balti-tengeren. Ez az EU válasza a csökkenő állományokra. Erről az uniós halászati miniszterek döntöttek október 24-i luxembourgi ülésükön, válaszul az állomány erőteljes csökkenésére.

A horgászok értetlenül állnak

A Német Horgászszövetség (DAFV) érthetetlennek tartja a döntést. A teljes betiltás szerintük szakmailag nem indokolt.

A szövetség szerint a Thüneni Halászati Ökológiai Intézet már bizonyítani tudta, hogy más intézkedések legalább olyan hatékonyak lennének – írja a Blinker.

A horgászok ernyőszervezete a halak védelme érdekében az időszaki ,és mennyiségi korlátozás kombinációját javasolja.

A horgászok előnye a hivatásos halászokkal szemben: Tudatosan eldönthetik, hogy mennyire befolyásolják az állományt. Például a még nem ivarérett tőkehalakat és a nagytestű nőstényeket, amelyek fontosak a faj megőrzése szempontjából, ki lehet zárni a lehalászásból. Ily módon a horgászat hozzájárulhatna a balti-tengeri tőkehal optimális kor- és méretszerkezetének fenntartásához. Ez azt is biztosítaná, hogy a régió halászati turizmusa ne omoljon össze – írták.

A horgászat előnyeit figyelmen kívül hagyják

Mostanra tudományosan bebizonyosodott, hogy a horgászat fenntartása mellett az intézkedések kombinációjával azonos védőhatást lehet elérni” – mondta Alexander Seggelke, a DAFV ügyvezető igazgatója.Azzal a nagy előnnyel, hogy a hagyományosan szerkezetileg gyenge part menti régiókban továbbra is hasznosítható a horgászturizmuson keresztüli társadalmi-gazdasági értékteremtés. Emellett a szelektív horgászat a célzott lehalászás révén jelentős előnyöket kínál a sikeres gazdálkodáshoz. Sajnálatos módon ezeket a vitában teljesen figyelmen kívül hagyják.”

A Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) arról tájékoztatta a sajtót, hogy a tőkehal halászata ismét lehetséges lesz, amint a szakmai kutatások ezt lehetővé teszik.

Tőkehal csak a halászat járulékos fogása

A horgászok mellett a hivatásos halászokat is érinti az új rendelet. A balti-tengeri tőkehal célzott halászata továbbra sem lesz lehetséges; a faj csak járulékos fogásként szerepel a 2024-es rendeletben. A Balti-tenger nyugati részén összesen 340 tonna járulékos fogást terveznek, amelyből 73 tonna Németországra esik. A Balti-tenger keleti részén a járulékos fogás 585 tonna.

Ez nem az első, de az eddigi legnagyobb politikai beavatkozás a balti-tengeri tőkehalhalászatba. 2022 óta horgászonként és naponta egy tőkehalra vonatkozó zsákszám-korlátozás van érvényben, valamint január 15-től március 31-ig tartó tilalmi időszak. Ezeket a szabályokat most 2024. január 1-jétől teljes halászati tilalom váltja fel.

(Forrás: Blinker, Fotó: AP Photo/Robert F. Bukaty, Jeffrey L. Rotman/Corbis)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

A célirányos sügér horgászat bizonyult a nyerő takitikának a Keleti-főcsatornán rendezett csónakos pergető versenyen

gyilkosbalna

Egy tizenhárom éves fiú döntötte meg a brit bodorka rekordot

gyilkosbalna

Gőzerővel folyik a törpék likvidálása a Holt-Zagyván és a Nagykunságin

gyilkosbalna